Окончателно! Ветото на Радев мина, няма да има фиксирани цени на стоките

Отпадна и наказанието за Fake news в Закона за извънредното положение
Обновена: 23 мар 2020 15:23 | 23 мар 2020 15:19, Камелия Цветанова
299

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 
След два часа дебати депутатите одобриха ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, въведено с решение на НС на 13 март, касаещи наказанията за спекулата и разпространението на фалшиви новини свързани с короновируса.
 
Радев върна закона за ново обсъждане на законотворците в неделя, а те се събраха извънредно още в понеделник и гласуваха отпадането на текстовете, на които президентът наложи вето.
 
Шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова призова съпартийците си да подкрепят ветото, защото предизвикателството, пред което сме изправени сега, ще промени света.
 
"Да преодолеем тясно партийното си его. Сега е време да сме мъдри“, каза тя и напомни, че преди месец Радев сне доверието си от правителството без да има основание за това, както и нападките му към МС на 3 март.
 
Тя коментира, че ГЕРБ застана зад предложението на БСП за спекулата заради желанието на мнозинството законът да влезе в сила по-бързо.
Още по темата
"Изправени сме пред невидима заплаха и светът утре ще бъде друг. Политиците с дългосрочна визия трябва да го осъзнаваме, не е време за политиканстване, за политически ежби и опити всичко да се превърне в политически дивидент“, отсече Дариткова.
 
Соцлидерката Корнелия Нинова също смята, че сме изправени през голямо предизвикателство, но разкритикува властта, че не е предприела достатъчно мерки.
 
"За 10 дни маските от 0,10 лв. стигнаха десетки левове, а килограм дезинфектант се продава за 900 лв.", посочи като пример за спекула тя.
 
"Трябва единни като народ да се изправим пред тази опасност. Ние като политическа сила дадохме своя принос в национално политическо съгласие, подкрепейки решението за извънредното положение, но този кредит на доверие към правителството не беше оправдан. Този закон трябваше да уреди спешни мерки за овладяване на кризата и мерки за преодоляването на ситуацията след това“, коментира Нинова.
 
Според нея мнозинството не се е погрижило за сигурността на медиците, като е отказало да деблокира държавния резерв, за да им осигури защитни консумативи.
 
"Отхвърлихте предложението на БСП за актуализация на бюджета, нещо повече, разбрахме, че вече сме на дефицит, къде са буферите заложени в бюджета и колко са", обвини още тя.
 
Нинова нападна управляващите, че разделят обществото като тръбят, че ако се отпуснат пари за малкия и среден бизнес, няма да има пари за пенсии.
 
"Държавата ще поеме 60% от заплатите, но ако фирмите имат останалите 40%. Какво следва, ако един малък хотел, който е затворен, няма тези 40% за заплати – фалит", отсече още червената шефка.
 
Според нея цените вече са скочили на дребно с 10-15% и заради това е важно да има защита от спекулата.
 
"Трябва да е ясно, че вие носите отговорност, предложете план за действие, защото нямате такъв. Няма да се примирим с безхаберието и хаоса и ще искаме от вас план за помощ за пострадалите български граждани“, обърна се тя към депутатите от мнозинството.
 
Александър Сиди от ВМРО коментира, че това е поредното вето на Радев, но по време на криза да се опиташ да търси политически дивиденти не е мъдро.
 
Той настоя наказанието за фалшивите новини да остане и припомни, че воеводите искат закон заради разпространението на невярна информация. Сиди обаче смята, че е правилно ветото на Радев върху фиксирането на цените, защото това би засегнало и бизнеса, и потребителите.
 
Според Крум Зарков от БСП кризата с коронавируса отразява като с прожектор недъзите на различните ни системи.
 
"Насред кризата се вижда как хаосът, експресните срокове, които бяха наложени и недъгавият на първо четене закон за извънредното положение, който трябваше да бъде изцяло пренаписан, доведоха до поредното вето на президента", коментира той.
 
Зарков обвини управляващите, че никога не поемат отговорност за грешките си, а прехвърлят вината на предишната власт, на президента или на друг.
 
Румен Радев върна закона, който депутатите приеха окончателно късно вечерта в петък, вчера.
 
В мотивите към ветото си държавният глава алармира, че фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика.
 
Той се позова и на становището на работодателите, според които държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.
 
"Законът не държи сметка, че отделните стопански субекти имат и са имали в посочения 3-месечен референтен период собствена търговска, ценова и маркетингова политика, както и различни взаимоотношения с търговските си партньори. Редица дружества, регистрирани в България, са дъщерни или част от икономическа група с компании майки, чието седалище е в друга държава членка и прилагат цялостна стратегия за реализация на стоките или услугите, които предоставят в рамките на Съюза", посочи още в мотивите за вето на президента.
 
На второ четене в петък депутатите записаха в закона лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева за спекула с цените на стоките по време на извънредното предложение.
 
С отпадането на този текст остава старата разпоредба в НК предвижда, според която, който продаде стока на завишена цена да се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от 100 до 300 лв.
 
Другият текст, който отпадна предвиждаше, че за разпространението на невярна информация за разпространението на заразна болест, наказанието е лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева.
 
Той беше оспорен от Радев с мотива, че така се застрашава свободата на словото.
 
„Този текст пряко засяга свободата на изразяване и на разпространение на информация, което налага някои уточнения от гледище на международните стандарти по правата на човека в условията на извънредно положение", обясни вчера държавният глава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво правите в бърлогите си бе мишоци? Излизайте на улицата, така си направиха държавата другите! Никой няма да дойда от вън да оправи българските бакии! Хората сами си коват бъдещето - със борба става. От зад тезгяха няма да стане!
261
1
 
0
 
! Отговори
анон преди 4 години
Бомба им трябва на тия изедници!
260
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей защо не съм бизнесмен, казано тарикат по народно му, в България.Само за 3 месеца щях да си купя Bugati!
259
0
 
3
 
! Отговори
Чудеса преди 4 години
Радев отпуши духа на инфлацията!Ще доумори електората си,който е най-застрашен.Абсурдът е,че същия електорат бурно му пляска и вика шизофренично-браво!
258
2
 
2
 
! Отговори
Баи преди 4 години
Радев обслужи сьс финес - олигархията е да не забравяме че е американски вьзпитаник все пак а герб услужливо се сьгласиха сьс него
257
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее спекулата,гадове
256
0
 
1
 
! Отговори
Чочи преди 4 години
Яжте компоти, домашни кисели краставици и пица. Като като котките да сме.
255
0
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Зозо: Не пиши г'лупости. Нямаше фиксирани цени през 1996-та, напротив, меняха се всеки ден.А и няма връзка с темата. Фиксирани цени и мерки против спекулата са две различни работи.*** си купи маска за десет лева, и ще видиш разликата. Но жълтите стотинки за постовете няма да ти стигнат.
254
2
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Помним ги фиксираните цени на Румен Гечев от 1996г. И кой балама ще прави търговия с фиксирани цени? Веднага ще се опразнят щандовете. Прости ***.
253
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лицето от Банкя се изложи много
252
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така първо се почва с фиксирани цени после с масови гробове като при свинската чума !
251
1
 
10
 
! Отговори
Хмммм преди 4 години
И още нещо,моя шеф едва плаща заплатите на хората си,а вчера даже в прав текст каза ,че не се знае кога или дали изобщо ще вземем. Няма Майбах,нито яхта,моя джип е по-скъп от неговата кола, ама данаците си ги плаща,всичко по банка минава...Такива като него ще фалират а не ония с държавните поръчки и братовчедите му
250
2
 
3
 
! Отговори
Хммм преди 4 години
Да си продадат мерцедесите и майбаховете.... На кого ве Борисов? Това са кухи приказки ,като главата на тоя дето ги говори. Малка фирма с шеф в Майбах да сте виждали? Е има и изключения,като собственичка на магазин с Порше,ама в Испания. Ако не си от обръча само се мъчиш
249
3
 
8
 
! Отговори
Е преди 4 години
Няма такъв тъпан като Говорителя на Нинова!
248
5
 
6
 
! Отговори
Цирк преди 4 години
Не разбирам, защо тук трябва да се оплюва президентът. Нали ако искат да не мине Ветото, ще се съберат втори път и ще го гласуват наново... и пак няма да мине...циркаджии сме пълни... някои хора са оперирани и с премахнат мозък....
247
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лаком бъз, глава затрива. Радев подсигури богатите реално, за социални мерки по време на чума може, пожелателно само да се говори.Сега 100% ще бъдем 6. държава, която ще си подсигури безобразията в съда по правата на човека.И ще повторя - лаком бъз, глава затрива.
246
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двадесет вечни цитата от "1984". Сега има време за четене.
245
1
 
18
 
! Отговори
бг преди 4 години
Безработицата е огромна в момента. Вирусчето се използва от олигархията да предизвика икономическа криза. Сега има стотици хиляди българи без работа готови да работят за 500-600 лева за да оцелеят, а това за работодателите е перфектно. Ще направят много по-големи печалби. Олигархията управлява България, а не народа.
244
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ся вече тръгвайте да се запасявате. Вече не е тъпо. Освен ако не сте оптимисти за цената на боба 10 лева килото след 1 месец.
243
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А министершата на социалните как се вайка че има 1300 на борсата,а кво очаква има безработица от много години,а и все пак за цяла България 1300 нищо не е,кво се правят на луди и пресират населението