БСП готви алтернативни икономически и социални мерки

Левицата все пак одобрява част от тези на правителството
229
БСП готви алтернативни икономически и социални мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Левицата готви алтернативни икономически и социални мерки, въпреки че подкрепя част от тези, които правителството предложи.

Според Румен Гечев обаче БСП има сериозни възражения и съмнения как заделените средства ще бъдат разпределени.

„Нямаме никаква гаранции, че 500 млн. лв. от държавата ще отидат при фирмите, които сега изпитват остра нужда от кредити при преференциални условия“, отсече той.

Още по темата
Гечев смята, че е добре, че властта излиза с пакет от мерки макар и късно.

Левицата одобрява някои конкретни стъпки, които са предприети от правителството, като предоставянето на 500 млн. лв. за заплащане на извънреден труд в здравната система, полицията и армията.

„Ние подкрепяме предоставянето на 500 млн. лв. допълнителна капитализация на Българската банка за развитие, тъй като такива мерки са предприети в почти всички страни членки на ЕС и извън него. Също така подкрепяме покриването на определени разходи за възнаграждения на временно освободени от заетост в българската икономика. Съответно 60 % работна заплата за сметка на държавата и 40 % за сметка на работодателите. Тези основни мерки, предприети от правителството по принцип подкрепяме. Те са в правилна посока и са свързани с европейската практика", посочи Гечев, цитиран от „Фокус“.

Според него обаче буди недоумение как правителството  съобщава, че са заделени 4.5 млрд. в пакета за стимулиране на българския бизнес и обезщетяване на семействата, които са в нужда.

„Нашите сметки показват, че даже и с така наречената данъчна ваканция от 600 млн. лв. сумата е 2.270 млрд. лв., а не 4.5 млрд. лв. От тези 2.270 млрд. като извадите 600 млн., които са фактически данъчна ваканция, това е ваканция от три месеца, в които няма да се плащат данъци към българската държава и тези 600 млн. лв. са изискуеми от същите представители на бизнеса след три месеца. Така че това е временен ангажимент на правителството. Освен това не само, че тази сума е под 2 млрд., но от там има едни странни изчисления на премиера и българското правителство и министъра на финансите, че тези 500 млн. лв., които са за рекапитализация на Българската банка за развитие, щели да доведат до 2.5 млрд. кредити, което е голяма загадка за икономическата теория и практика. Не е показано как точно са изчислили. Може би имат предвид, че увеличението на капитала на Българската банка за развитие ще позволи тя да разшири кредитния портфейл в съотношението, изискуемо от Централната банка за собствения капитал и съответния кредитен портфейл. Ние нямаме никакви гаранции, че сумата, която ще бъде предоставена за кредити ще бъде 2.5 млрд.“, каза социалистът.

Той смята, че Българската банка за развитие не изпълнява основната си функция средствата да отиват за малки и средни фирми, а предоставяла значителна част от кредитите на крупни български бизнесмени.

По думите му става въпрос за една малка група от хора, свързана с властта, която получава кредити за десетки и стотици милиони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоНе разбрахте ли,че докато Нинова е начело на БСП,хората няма да гласуват за БСП?!Изберете си някой истински социалист,има много кадърни социалисти и честни кадри в БСП!
153
16
 
3
 
! Отговори
Турците ни ограбиха преди 4 години
Трябва да ИЗХВЪРЛЯТ всички китайци, които са в БЪлгария, към границата с Турция и към Китай. Китайците РАЗПРОСТРЯНЯВАТ КОРОНА- вируса, за да разболяват хората в Европа и да ВЗЕМАТ парите на богатите( а бедните ще измрат). Китайците правят ДЪМПИНГ и искат да ОТКРАДНАТ бизнеса , работата и парите на българските фирми и работници.. И затуй трябва пълна ЗАБРАНА за китайски магазини или ресторанти в БЪлгария. Хем да НЕ ни заразяват с коронавируси, хем да НЕ ни вземат Бизнеса и работата.
152
6
 
27
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 4 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
151
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те да си оправят първо празната партийна каса и фалиралата партийна телевизия. Па тогава да оправят държавата. То отстрани е лесно. Да дават акъл е безопасно, но вземат ли власта, фалита ни е в кърпа вързан. До преди няколко месеца икономическото гуро Гечев тръбеше да харчим. Амо го бяхме послушали.....мани, мани.
150
7
 
28
 
! Отговори
Дуло преди 4 години
В цял свят след "мерките" на комунистите , се налага някой след тях да им оправя бакиите. Дано никога не им се отдаде шанса да ги приложат в България. Казах !
149
24
 
8
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 156 И др Борисов да беше тогава на местото на Виденов.Вярвай ми.Ситуацията щеше да е пак същата! И престанете да спекулирате пред Младото поколение с тази "тема"! Нещата излязоха от контрол тогава! Както в ситуацията при пандемията с аптеките в днешно време! Българина е особен чешит като "търговец"! И същата ситуация Ни очаква,Ако преминем към еврото! Не бъдете наивни! Ако младото поколение е такова днес! То ние по зрелите НЕ СМЕ!
148
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 64А с 5 долара през 1996 г. по-добре ли ти беше? Имаше и за наем, и за заеми от банките, и за хляб, че и за кренвирши... Само че това си е чиста лъжа, с 6 долара не можеше да си купиш НИЩО, не че имаше и хляб, де. Комуноидите продадоха и житния резерв на страната, да не говорим за тоталната съсипия, защото мандрите им бяха полезна тренировка отпреди деветосъптемврийския преврат - този път минаха направо към банките и след фалита и на Мустака още плащаме лакомията и резиденциите им.
147
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нищо новоНе мога да вярвам на човек за когото не съм сигурна че като говори казва нещо. Или по - скоро че от тези теории на практика нищо не се получава. Моите идеи са си мои те никого не интересуват просто защото никой няма да се съобрази с тях. А този човек има претенцията да влияе на събитията и на съдбата на бизнеса и България. Видяхме го докъде я докара с теориите си които на практика не доведоха до нищо. За мен са важни не думите а делата. Другото е псевдоинтелект.
146
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!
145
8
 
28
 
! Отговори
Комунизмът е пагубен преди 4 години
Кажете ми една страна в света където комунисти управляват и народът да е добре. Например Венецуела е най-богатата държава на петрол , а народа гладен , няма ток , няма вода и т.н. В другата комунистическа държава Куба средната месечна заплата е около 20 долара. Това е голямото постижение след повече от 60 години социализъм. Да не говорим за мизерията в Северна Корея. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Прости, фанатизирани и необразовани хора не могат и не трябва да управляват .
144
9
 
5
 
! Отговори
ГОШО преди 4 години
Аз съм Бобър.Казвам се ИГНАТ.Довечера ще дойда в домовете ви и ще нагриза мебелите.Треперете .Идваааам
143
28
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
А г'лупостите продължават да се сипят. Дежурният гербаджийски *** вече е извадил копи/пейста.
142
21
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен: От това, което си написала не става ясно какви идеи защитаваш. И ако не можеш да кажеш какви са, как някой да ти повярва, че тези на Гечев били "нелепи".А Гечев говори за съвсем конкретни неща. Приема за положителни някои от действията на финансовият екип на правителството. За други счита, че изчисленията са погрешни. За Българската банка за развитие счита, (вероятно основателно) че не изпълнява основната си функция средствата да отиват за малки и средни фирмиОт теб нещо различно?
141
8
 
29
 
! Отговори
Дерзайте другари преди 4 години
Дерзайте другари , подкрепете другарката милионерка *** Нинова и др. милиардер Г.Гергов и в София и в Пловдив , а после и в други градове. Те ще ви направят милионенри. Другари, спомнете си славното Жан Виденово и Гечево време(фалирахте почти всички банки) , и правителството на БСП на Орешарски(което фалира КТБ и открадна 4 милиарда евро)всички ще ви направим милионери - пак.
140
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нищо ново Хайде ти понеже си наясно какво казва Гечев да ни изясниш за какво става въпрос. Съмнявам се че ти самият знаеш . Просто ти харесва идеята, която той се мъчи да пробута, но доколко тя е адекватна и приложима не те интересува. АЗ бих казала че точно такива като тебе са много. Защото аз не защитавам партия а идеи, които в случая на Гечев смятам за нелепи. Това не е човек който разсъждава съобразно условията в които живее. И е доказал нелепостта си. На мен повече не ми трябва
139
7
 
23
 
! Отговори
ДО 140 преди 4 години
БЕСНИ СМЕШНИ ПЕНСИИ
138
7
 
32
 
! Отговори
Първо преди 4 години
Първо, БСП да вземе да спечели избори, да състави собствено правителство и след това да предлага и приема мерките, които намери за добре. А сега какво правят? Отчитат дейност ли?
137
5
 
19
 
! Отговори
Студент преди 4 години
Този професор като го каните на интервю му слагайте шлем ,че много плюе като говори глупости ...
136
5
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Смех, смех, смех ...
135
5
 
26
 
! Отговори
БСП - ключови думи: преди 4 години
диверсии, саботажи, атентати, убийства, лагери, афери, завери, явки, корупция, кражби, шуробаджанащина, кьорсофри, инфлация, стагнация,корупция,национализация, колективизация, партизация, партизанщина, комунизъм, популизъм, волунтаризъм, обедняване, лъжи, демагогия... - с една дума комунисти...