БСП готви алтернативни икономически и социални мерки

Левицата все пак одобрява част от тези на правителството
229
БСП готви алтернативни икономически и социални мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Левицата готви алтернативни икономически и социални мерки, въпреки че подкрепя част от тези, които правителството предложи.

Според Румен Гечев обаче БСП има сериозни възражения и съмнения как заделените средства ще бъдат разпределени.

„Нямаме никаква гаранции, че 500 млн. лв. от държавата ще отидат при фирмите, които сега изпитват остра нужда от кредити при преференциални условия“, отсече той.

Още по темата
Гечев смята, че е добре, че властта излиза с пакет от мерки макар и късно.

Левицата одобрява някои конкретни стъпки, които са предприети от правителството, като предоставянето на 500 млн. лв. за заплащане на извънреден труд в здравната система, полицията и армията.

„Ние подкрепяме предоставянето на 500 млн. лв. допълнителна капитализация на Българската банка за развитие, тъй като такива мерки са предприети в почти всички страни членки на ЕС и извън него. Също така подкрепяме покриването на определени разходи за възнаграждения на временно освободени от заетост в българската икономика. Съответно 60 % работна заплата за сметка на държавата и 40 % за сметка на работодателите. Тези основни мерки, предприети от правителството по принцип подкрепяме. Те са в правилна посока и са свързани с европейската практика", посочи Гечев, цитиран от „Фокус“.

Според него обаче буди недоумение как правителството  съобщава, че са заделени 4.5 млрд. в пакета за стимулиране на българския бизнес и обезщетяване на семействата, които са в нужда.

„Нашите сметки показват, че даже и с така наречената данъчна ваканция от 600 млн. лв. сумата е 2.270 млрд. лв., а не 4.5 млрд. лв. От тези 2.270 млрд. като извадите 600 млн., които са фактически данъчна ваканция, това е ваканция от три месеца, в които няма да се плащат данъци към българската държава и тези 600 млн. лв. са изискуеми от същите представители на бизнеса след три месеца. Така че това е временен ангажимент на правителството. Освен това не само, че тази сума е под 2 млрд., но от там има едни странни изчисления на премиера и българското правителство и министъра на финансите, че тези 500 млн. лв., които са за рекапитализация на Българската банка за развитие, щели да доведат до 2.5 млрд. кредити, което е голяма загадка за икономическата теория и практика. Не е показано как точно са изчислили. Може би имат предвид, че увеличението на капитала на Българската банка за развитие ще позволи тя да разшири кредитния портфейл в съотношението, изискуемо от Централната банка за собствения капитал и съответния кредитен портфейл. Ние нямаме никакви гаранции, че сумата, която ще бъде предоставена за кредити ще бъде 2.5 млрд.“, каза социалистът.

Той смята, че Българската банка за развитие не изпълнява основната си функция средствата да отиват за малки и средни фирми, а предоставяла значителна част от кредитите на крупни български бизнесмени.

По думите му става въпрос за една малка група от хора, свързана с властта, която получава кредити за десетки и стотици милиони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
20
 
! Отговори
българин преди 4 години
До БГ Днес.Несериозно е в този момент да пишете за БСП! Човек би си помислил.Че го правите за избирателите на ГЕРБ и Борисов! Лично за мен БСП отдавна не е Никакъв "коректив" на ГЕРБ! А напротив.Стимулира избирателите на ГЕРБ да подържат Борисов! А в БСП нещата са сериозни отдавна. И докато не си тръгне Нинова.Нещата ще са си все същите! Заигравки с Борисов и до там! Ако Нинова падне,Избирателите на ГЕРБ ще погледнат , Най после трезво към самият него! До сега виждаха само " опонента" " БСП!-:)
133
3
 
27
 
! Отговори
БСП жалка... преди 4 години
Кво беше това БСП, че нещо не се сещам?
132
25
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Прегледах коментарите надолу само за да проверя дали случайно някой не е коментирал по същество това, което казва Гечев.Както и можеше да се очаква, това не е по нивото на гербаджийските ***. Поствани са само г'лупости.
131
3
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Какви мерки бе :) Кирчо, Ленечто, Корнела, ... абе те се знаят да развържат кесиите. Божанката и Зарков може и да не се напъват. Те още са сиромаси, ама са с мерак :)
130
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе другаре , кога ке победите? Едно време БКП печелеше изборите с 99%, днес вие и 20% не може да вържете. Що така?
129
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
селяциработницигруби простацибезимотнинеграмотнипрофанихулиганиглигани - скот като скот: хиляди масанарод;хиляди вери- вяра в народний възход,хиляди воли- воля за светъл живот,хиляди диви сърца- и огън във всяко сърце,хиляди черни ръцевисоко широконад цялата в трепет и смут разлюлянастранана бурята яростен плод:Хиляди -маса -народ.
128
4
 
26
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 4 години
Има си хас БСП да не предложат алтернативни мерки. Ама ние техните знаем до какво водят.
127
9
 
3
 
! Отговори
Независим преди 4 години
България няма бъдеще с такива коментатори ,гледайки само назад !!!
126
6
 
20
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
Гумен Речев пак се е изпразнил ***. Този не разбрали, че препоръките му са винаги грешни.
125
4
 
20
 
! Отговори
Трябва да вярваме преди 4 години
на Гечев.Той беше финансов министър на Жан В.От собствен опит знаекак се предизвиква хиперинфлация и как се фалира държава,така че когатоказва нещо,правете противното и няма да сбъркате.И този човек ни учи наум и разум(университетски преподавател,професор).Интересно на каквоучи студентите?Е,на теория може да е силен,нищо че реалността го опровергапрез "97-***.Но пък е перде и продължава да ръси мозък по медиите.Защо гоканят,за иронично-сатиричен поглед на нещата?Не е комично, а трагично.
124
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема ли некой бешипар тук да каже нещо мило за другарете си?
123
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТи пък,къде го видя този комунизъм,след като никога не е съществувало на практика такова нещо , зад лозунга "борба с комунизма" се криеха нацистите!
122
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха, алтернативни.. :-)На книга значи,тоалетна може би...
121
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 113Фашизъм би трябвало отдавна да няма. Но ако се мъчи да се пръкне отново, то не е защото е плод на дясно ориентирана политика. Буржоа или аристократ, няма да създаде подобно нещо. Колкото и да е жалко подобни неща създават долните пластове на обществото, които искат ама не могат, и ела да видиш.. Тъй че в БСП - то антифашист не може да има. Поне не сегашното му състояние. Прекалено много богаташи има.
120
5
 
23
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Ало,вие,"защитниците " на народа - не се напъвайте,защото пак ще родите нещо я уродливо,я ялово,абе,каквото и да е все ще е нескопосано! По-добре без вашата "само жертва " ! Айде,холан,можем и без вас!
119
4
 
24
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 4 години
Това "Новата визия за България " ли е ...ха,ха,ха,ха,ааааааааааа... или "Урок по изхарчване на парите от Държавния Бюджет"?!!АЙДЕ НЕМА , НУЖДА ОТ СЪВЕТИ В ПОНУЖДА!
118
8
 
0
 
! Отговори
чичо преди 4 години
До Един полу-грамотенАлоо,полунеграмотния!Така и ще си умреш неграмотен т.е. т.ъ.п.!Ама какво да ти обяснявам,един гл..к по добре да го на..ш,отколкото акъл да му дадеш!
117
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 119Такива като теб знаеш ли къде ги въдворяват? Сещай се.
116
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Ама глупости та чак ми се повдига! Разберете комунизмът отиде в историята. Такова животно нема. На хора само бедни без от тях никаква полза за обществото пари нема. Това е положението. Ще се помогне на само реално действащи и допринасящи с нещо фирми и на техните служители.
115
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименОще веднъж - бай Тошо Правешки,най-големияяяя!