БСП готви алтернативни икономически и социални мерки

Левицата все пак одобрява част от тези на правителството
229
БСП готви алтернативни икономически и социални мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Левицата готви алтернативни икономически и социални мерки, въпреки че подкрепя част от тези, които правителството предложи.

Според Румен Гечев обаче БСП има сериозни възражения и съмнения как заделените средства ще бъдат разпределени.

„Нямаме никаква гаранции, че 500 млн. лв. от държавата ще отидат при фирмите, които сега изпитват остра нужда от кредити при преференциални условия“, отсече той.

Още по темата
Гечев смята, че е добре, че властта излиза с пакет от мерки макар и късно.

Левицата одобрява някои конкретни стъпки, които са предприети от правителството, като предоставянето на 500 млн. лв. за заплащане на извънреден труд в здравната система, полицията и армията.

„Ние подкрепяме предоставянето на 500 млн. лв. допълнителна капитализация на Българската банка за развитие, тъй като такива мерки са предприети в почти всички страни членки на ЕС и извън него. Също така подкрепяме покриването на определени разходи за възнаграждения на временно освободени от заетост в българската икономика. Съответно 60 % работна заплата за сметка на държавата и 40 % за сметка на работодателите. Тези основни мерки, предприети от правителството по принцип подкрепяме. Те са в правилна посока и са свързани с европейската практика", посочи Гечев, цитиран от „Фокус“.

Според него обаче буди недоумение как правителството  съобщава, че са заделени 4.5 млрд. в пакета за стимулиране на българския бизнес и обезщетяване на семействата, които са в нужда.

„Нашите сметки показват, че даже и с така наречената данъчна ваканция от 600 млн. лв. сумата е 2.270 млрд. лв., а не 4.5 млрд. лв. От тези 2.270 млрд. като извадите 600 млн., които са фактически данъчна ваканция, това е ваканция от три месеца, в които няма да се плащат данъци към българската държава и тези 600 млн. лв. са изискуеми от същите представители на бизнеса след три месеца. Така че това е временен ангажимент на правителството. Освен това не само, че тази сума е под 2 млрд., но от там има едни странни изчисления на премиера и българското правителство и министъра на финансите, че тези 500 млн. лв., които са за рекапитализация на Българската банка за развитие, щели да доведат до 2.5 млрд. кредити, което е голяма загадка за икономическата теория и практика. Не е показано как точно са изчислили. Може би имат предвид, че увеличението на капитала на Българската банка за развитие ще позволи тя да разшири кредитния портфейл в съотношението, изискуемо от Централната банка за собствения капитал и съответния кредитен портфейл. Ние нямаме никакви гаранции, че сумата, която ще бъде предоставена за кредити ще бъде 2.5 млрд.“, каза социалистът.

Той смята, че Българската банка за развитие не изпълнява основната си функция средствата да отиват за малки и средни фирми, а предоставяла значителна част от кредитите на крупни български бизнесмени.

По думите му става въпрос за една малка група от хора, свързана с властта, която получава кредити за десетки и стотици милиони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова стига си стояла начело на БСП и да спъваш партията си!Изберете си някой истински социалист,че хората да ви гласуват доверие,докато си начело на БСП ,трудно ще спечелите избори!
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 107Оллееее! Чудиш ли с още защо ти пожелават коронка без да са ти счупени зъбите?
112
5
 
25
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Няма ли кой да озапти напъните на тази червена буржоазия да се изявява и да сее омраза, неприязън, некомпетентност и недомислия за всичко в държавата ? Има избрани от народа ( и слава Богу правилните ) хора , които си гледат читаво работата и превеждат успешно държавата през тази беда ! Нямаме нужда от червените нехранимайковци ,които няколко пъти са фалирали цялата държава и народа ни !!!
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 108Пфффф!
110
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина се убеждавам че хората губят разсъдъка си и нормалното си човешко поведение. Не знам дали трябва да ни се случват подобни неща за да лъсва тази невероятна хорска неадекватност спрямо всичко и всички Ужасена съм. А БСП - то пак с чужда пита майчин помен. Ако ги питаме тях, държавата трябва да се източи, пък каквото ще да става и само да начешем съответните красти., Не мисля че в това ще излезе нещо нормално
109
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тази статия са се залепили всички десни и няма нито еддин ляв от БСП,да си защити партията,еваси ужаса!Нинова дай път на някой истински социалист и антифашист да застане начело,вместо да спъваш партията си!
108
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова отстъпи мястото си на някой истински социалист!Иначе няма да получите гласове!
107
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като прочетох заглавието, реших че ще раздават пари! пък то било - дайте да дадем!
106
4
 
17
 
! Отговори
ГЕШЕВ преди 4 години
Да 86 - червени милионери .ЗНАЯ АЗ....КОРНЕЛИЯ си уреди американско гражданство . при срещата със посланик Херо / нали се гласи да се кара старините в САЩ / .но ще ОТГОВАРЯ за ПРИВАТИЗАЦИЯТА / кражбата / на Пловдивският панаир / ...ЗНАЯ АЗ ..и Гергов ще отговаря за ПАНАИРА .и за ХОЛДИНГ ПЪТИЩА !!! ..ЗНАЯ АЗ...це Масларова си боядиса косата ..и си мисли . че е узаконила ОТКРАДНАТИТЕ пари от РЕМОНТА на баните ...ЗНАЯ АЗ . че 26 год. син на пр. ПЪРВАНОВ си купи 5 зв. спа -хотел за 8 мил.
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобазилизма ще се завърне!
104
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП!БСП!БСП!Да живее БСП!Урааааа!
103
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един полу-грамотенДа живее бай Тошо Правешки,най-големияяяяяяя!Да живее Тодор Живков,строител на съвременна България и благодетел на населението, която просперираща България демонократите унищожиха!
102
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКажи ми кога е имало наркотици в България,преди гадняра и западен шпионин Горбачов да дойде на власт през 1985г.?Кога?Нямаше такова нещо!Ние бяхме хармонично общество с правов ред,беше почти рай и хората бяха щастливи и доволни от живота,след настъпването на демонокрацията , усмивките и смеха изчезнаха от лицата на хората в България!
101
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БСП си отива...Напротив, всички нещастия в България ги причиниха десните,а не левите!Факт!Всяко дясно управление е било огромна национална катастрофа за България!
100
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До поправка 100Това не е вярно. Това че някои неща се криеха усърдно не значи че ги е нямало. Нямаше хероин и кокаин но имаше морфин. Справка - филмът " Аз, Графинята" В моя град имаше една прочута морфинистка всички я знаеха но за нея избягваха да говорят, все едно я няма или беше чумата. Така че без глупости.
99
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един полу-грамотенБай Тошо никога не е вкарвал в дълг България,а продавахме продукция в цял свят и хората имаха работа,а когато дойде демократа,западния шпионин и чудовището Горбачов през 1985.,започнаха проблемите на всикчи държави от соца,като унищожава неговата си държава СССР,поне нашите да беше оставил на мира,ама не и тук планът ран-ът се прокара и се унищожи всичко в България и си загубихме населението,заради настаналия глад и беззакониеЧе и Чернобил гръмна през Горбачовото управлени
98
2
 
11
 
! Отговори
24/7 преди 4 години
Хахаха....гладна кокошка просо сънува.
97
2
 
20
 
! Отговори
БСП си отива... преди 4 години
При нови избори БСП е практически вън от парламента или с няколко депутата. Видяхте , че никой вече не иска да гласува за партията разграбила и унищожила България .
96
16
 
3
 
! Отговори
поправка преди 4 години
Ееееей ,какво ми натискаш минуси,никога не е имало наркотици в България ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА,дори ни ги показваха на документални филми какво е това нещо,за знаем и да се пазим от тях,нито е имало масова престъпност,беззаконие,убийства,мизерия,каквито имаме днес
95
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЕеееей ,какво ми натискаш минуси,никога не е имало наркотици в България,дори ни ги показваха на документални филми какво е това нещо,за знаем и да се пазим от тях,нито е имало масова престъпност,беззаконие,убийства,мизерия,каквито имаме днес