Калфин разкритикува мерките срещу икономическата криза

България е може би последната държава, която реагира в ЕС, смята той
25 мар 2020 11:05, Красимир Ангелов
30

Държавата се изправя пред трудна задача в подкрепа на икономиката, която е изправена пред тежка криза зарази коронавирус пандемията. Правителството отделя и половин милиард лева за увеличените разходи на три министерства - на вътрешните работи, на здравеопазването и на отбраната.

България е може би последната държава, която реагира в ЕС и е с най-малък пакет мерки. Според мен те ще бъдат недостатъчни. Не виждам ясен план за действие. Колкото повече се отлагат сериозните мерки, толкова по-скъпо става за една икономика да се справи с последствията. Неслучайно големи суми са заложени - те не се харчат веднага, но се слагат, за да успокоят хората и бизнеса.

Още по темата
Това коментира бившият социален и външен министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR. И подчерта, че времето е много важно. Неслучайно всички държави в ЕС са реагирали с десетки и стотици милиарди евро.

Калфин е на мнение, че има огромна група български граждани, които не са покрити с нито една мярка. Това са стотици хиляди българи, които няма да имат доходи, категоричен е той.

"България има различни източници. Тегленето на дълг е процес, който отнема време, но изтеглен след 2-3 месеца ще бъде с много по-високи лихви, отколкото ако бъде изтеглен сега. Има и други фондове, които може да се ползват. Сумата, която правителството обяви, е по-малка от това, което ни предоставя ЕС. Не виждам напрежение върху националния резерв. Бюджетът има около 7 млрд. лева, който може да се харчи", обясни той в "България сутрин".

Бившият вицепремиер подчерта, че има много фирми, чиито поръчки спират заради ударната криза в целия свят. Пазарът се свива много и резервите на фирмите ще издържат определено време. Няма как обаче да изплащат заплати, без да имат приходи, предупреди Калфин.

Данък печалба за миналата година трябва да се плати до края на март, това никой не го отчита, отбеляза още той. Плащането по фактурата за ДДС по време на извънредното положение може въобще да не дойде, предупреди бившият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Мая Безпартийная: Най-добре е да тръгнеш веднага. Така поне тук няма да ръсиш г'лупости.
20
3
 
5
 
! Отговори
Мая Безпартийная преди 4 години
Тавариш Калфина, да се съберем на Бузлуджа вси от БСП и да запеем"Я другой такой страна не знаю, где свабодна дишат человек" и да тръгнем на североизток Вси!
19
3
 
4
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 4 години
Незнам този защо се покзва , при положение че не се беше появявал от президентските избори ?! А на всичкото от горе дава съвети, оценки та се чудя какъв му е капацитета и специалността ... ?
18
1
 
4
 
! Отговори
Не разбирам защо ? преди 4 години
Ще увеличавате заплатите на силовите МИНстества ! Ако им са малко пАрите да одят да кОпат царевичАко
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рубладжиите в атака
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До М.Стояновакуку
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ги разкритикува - ъъъъъъ, ъъъъъъ, ъъъъъ ъъъъъъ ....
14
6
 
10
 
! Отговори
М.Стоянова преди 4 години
До безумеца под 9:Отдавна на всички нас ни е известно че телефоните у нас се подслушват масово и безконтролно, така както бе по времето на "Развития ни социализъм" !Така че за предпочитане е да ползвате предплатени картикоито ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да са на ЧУЖДО ИМЕ или нa ПOЧИНAЛИ вeчe хoрa, а телефоните ви да са СТАРИ модели от преди . . .дигитализацията !Конфиденциалните ви разговори които смятате да водите трябва да бъдат кратки /в рамките нa не повече от 60 секунди/, за да затрудните прихващането им от "Звеното за подслушване в МВР" дислоцирано в кв.Горна Баня !
13
6
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Чака ни икономическа рецесия, а вероятно и криза в допълнение към епидемията. Това е истината и трябва да се готвим. Правителството прави нещо, но недостатъчно и това скоро ще проличи. А Калфин можем да го изкараме всякакъв. Надолу доста са се поупражнявали на тази тема.
12
5
 
6
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 4 години
Съгласен съм с Калфин на 50%.Да няма маски, дезинфектиращи препарати, необходимите медикаменти в аптеките. Какво ме интересува дали ще получа 300лв, а не 1300лв.нормална заплата когато не мога да си купя най-необходимото и съм заплашен в транспорта ,офиса, търговските вериги. Има съмнения за злоупотреби в болниците които никой не ги коментираТи, бре бивш зам. мин. председател ,бивш кандидат за президент, ти какво направи за БГ народ.Ама като външ. министър,соц. министър или какъвто се сещаш?
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези, дето омаза пенсионната система сега ръси мозък. Вместо да спазва плана за втория стълб и актюерските изчисления. Той вдигна вноската за държавното осигуряване, вместо както бе планирано при създаването на втория стълб вдигане поетапно вноската в частните фондове. Колкото си по безотговорен и нагъл, толкова по-добре. После защо сме на това дередже.
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога Калфин ще стане Майсторов? Дайте му тапията вече, колко десетилетия опитва да вземе изпита по Логорея и Празнодумие.Дайте му тапията за Майстор по логорея и празнодумие.
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е лесно да коментираш, когато не трябва ти да вземаш решения !Елементарно нещо било. То няма икономист по света дето да има ясна идея какво следва, но иначе ЕЛЕМЕНТАРНО било. Евала. Има МНООООГО възможности. Има МНООООГО резерви. Има МНОООГО неща полезни дето да се направят. ЕЛЕМЕНТАРНО. Еваларка.
8
6
 
20
 
! Отговори
! преди 4 години
Забелязвате ли как всички отявлени червени дейци са се добутали до Европейския Парламент? Всеки от там сега дава изявление как България това, как България онова. Но преди да се настанят в Брюксел "пееха" друга песен - колко лоши са ЕС и гEйBpoПа.Айде червени другари ЕуроДепутати дайте пример за солидарност - дарете си заплатите.
7
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И този излезе от нафталина, айде обратно в гардероба !
6
4
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Ами може да се приеме когато ти платят фактурата с ДДС-то тогава да го внасяш, а не предварително както е сега .... и я ти платят я не ..... В САЩ пък защо няма ДДС ?!?
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
товачка какво работи, че дава съвети и критикува
4
8
 
33
 
! Отговори
ДругариДайтеДаДадем! преди 4 години
Ако Бойко не дава, сложете нас на негово място. Гарантираме, че още преди да е изтекъл първият месец от нашето управление, от тези 7 милиарда вече и следа няма да има.Ако мнозина от вас не получат нищо от тези 7 милиарда, вината ще е на всички десни правителства, управлявали преди нас.Ако пък ви направи впечатление, че след този единствен месец наше управление някои от нас са станали моооого богати, да знаете, че това се дължи на личните ни качества и на безпределната ни обич към народа. Ура!
3
7
 
35
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Аман от провалили се политици в ролята на критици ... Румен Петков и той не пропуска да се изходи по който и да е въпрос. Остава и Татяна Дончева да се изкаже, а за финал като винаги ще дойде ред на пчеличката Мая, която ще продължава да се разтроява - ту като омбудсМая, ту като сестра Галева, ту като Мая Костинбродска ... !!!
2
7
 
29
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Калфин,стой си в къщи.Когато станеш министър ,раздавай пари.Дотогава по добре не давай акъл.