При коронавируса: Банките - по-гъвкави за нови и стари кредити

БНБ отпусна пакет от 9.3 милиарда лева
Обновена: 25 мар 2020 09:53 | 25 мар 2020 09:50, Петя Славова
20
При коронавируса: Банките - по-гъвкави за нови и стари кредити
Снимка: БГНЕС

Мерките на правителството целят да направят банките по-гъвкави по отношение на новите и вече съществуващите кредити. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той определи действията на БНБ, които отпуснаха пакет от 9,3 милиарда лева като много адекватна мярка, която е предприета само няколко часа, след като Европейската комисия е разрешила такава възможност.

Емил Караниколов се спря на мерките, които правителството на премиера Бойко Борисов е предприело в подкрепа на малкия и среден бизнес. На първо място отново той посочи пакетът на БНБ.

Още по темата

"Той дава по-голяма ликвидност на банките, които могат да бъдат по-гъвкави при предоставянето на кредити. Ние допълнихме тази мярка с още 500 милиона лева. Те отиват в ББР, но те ще бъдат гарант и ще покриват при един кредит до 25% от него. Това реално ще стимулира частните инвеститори и банките да извадят 2,5 милиарда лева, които ще влязат в българската икономика", каза министър Караниколов по bTV.

Сред мерките за облекчаване и намаляване на безработицата министърът на икономиката на първо място посочи стимулирането на бизнеса с поделянето на тежестта 60 на 40, която цели да подпомогне бизнеса и да запази работниците. „Сега считаме, че бизнесът може да запази тези хора и да си позволи да плаща тези 40%“, каза той.

200 милиона лева ще бъдат предоставени от ББР на търговските банки. Всеки, който има трудов договор, но в момента не работи, може да получи безлихвено 1500 лева. Тази сума не е малка, трябва да се има предвид, че средната заплата у нас е 1300 лева.

По отношение на страховете за ръст на безработицата, министър Караниколов посочи, че България е отворена икономика и няма как да не й се отрази затварянето на предприятия в чужбина.

"Заводите у нас не затварят временно и поради извънредните мерки, които сме въвели, а защото техните стратегически партньори в чужбина, затвориха, защото коронавирусът проникна в техните предприятия и компании", каза още той и  обобщи, че всички икономически мерки, които бяха предоставени вчера, са реални, но те са краткосрочни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
подкрепям 18, представете си - в белите държави наистина дават нещо безвъзмездно, даже и пари, много големи цифри са във благотворителността... е все пак има и уловка - преди това по един или друг начин повечето ресурс е измъкнат от труда на бачкатори и т.н. НО! все пак дават, а у нас когато дотрябват пари, помощи или др. първо се изтръсква брашняния чувал от пенсионери и работещи бедни, вдигат се такси, данъци и акцизи и много малка част от откраднатото се връща предполагам и сега ще стане тakа
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Смешенсмешко, а нормалните държави как си подпомагат БЕЗВЪЗМЕЗДНО гражданите и бизнеса? Или ти гледаш само български новини и им вЕрвАш?
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББР... банката на депесарите.. enough said
14
1
 
2
 
! Отговори
az преди 4 години
cлeдвa пeчaтaнe нa пaри в cвeтoвeн мaщaб, мacoвo, cлeд кoeтo идвa кoмунизмa.... тaкa чe дa нe бързaмe cъc зaeмитe, щe cи пeчaтaмe. дoкaтo нe пуcнaт вcичкo щe пeчaтaт.кoлкo врeмe щe издържи кoятo и дa e икoнoмикa caмo нa пeчaт бeз рeaлнo хoдeнe нa рaбoтa?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Банките можеше да обяват ваканция от един месец за кредитите а срока за изплащане на кредита да го удължат автоматично с един месец например.За битоеите сметки също можеше да го направят и да се плащат със един месец закъснение в бъдеще а не да се натрупва двойна сметка
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калинка. ..
11
4
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Колко щедри са банкерите ! Сега ще удаят кьоравото - досега вземаха по 100 000 лв бонуси , след месец ще вземат по 500 000 лв.бонуси ( ама от нашите спестени пари ! ) ! Ееех, български банкери ! Цяла ББР дари само 470 хил. лева за здравето на нацията , а сам "лошият" Делян Пеевски дарява 800 000 лв за бнацията !!! Е, кой е повече патриот ?
10
1
 
14
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Ами като не можеш да плащаш заеми, няма да взимаш бе Гольо - безплатния обяд свърши 1989
9
5
 
13
 
! Отговори
Смешен преди 4 години
Ей тва Бай *** е голем разбирач, вече и от икономика разбира.Пиленца Вие какво искате - да започне държавата да раздава БЕЗВЪЗМЕЗДНО пари наред нали, не заеми искате а субсидийка...И като свършат наличните пари в хазната, да се теглят едни 10-20 милиарда евро, като се опапат и тези пари ни остава да започнем да печатаме пари и хоп хиперинфлация, но няма проблем нали сме изкарали една година в щраканеМного късогледи хора има в България
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демонстрация на безпрецедентна мисловна дейност и завиден интелект лъха от лицето на тоя субект.
7
2
 
7
 
! Отговори
Фотограф преди 4 години
Наложи се веднъж да го снимам тоя плyжeк на снимката за едно интервю.То не беше едно връткане, едно позиране. Па химикалка та така, па документите иначе, па книгите за фон. Много суетни политичета съм снимал ама тоя ги бие всичките.
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помощ от държавата - ще дават кредити ?!?!?Цял живот ще плащаш.... уж безлихвени, а таксите за чия сметка ще са?
5
6
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахахааааа, сутринта и Алибегов го каза. Да си заврът 60% отзад. Начи с едната ръка дават 60%, а с другата прибират в бюджета пълната осигуровка и данък общ доход. Такава помощ - мерси! Те ще дадат 244лв., а ще приберат 256лв. отделно фирмата ще плати 610лв на работника. Общо 866 от фирмата - 244 = 622 лв. чисто набутване, по 5 човека 3110лв. от джоба на месец без приходи от дейност. Ай сиктир!!!
4
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ИМА И ДРУГИ ГЪВКАВИ В ТЕЗИ МОМЕНТИ - МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ. ДОСТА СОЛИДНИ ЦЕНИ НА ТАРИФНИ ПЛАНОВЕ И ОСВЕН ТОВА СЛЕДЕТЕ СИ ВРЕМЕТРАЕНЕТО НА РАЗГОВОРИТЕ. КРАДАТ МИНУТИ. ПРЕСЕН ПРИМЕР РАЗГОВОР ОТ МОЙ БЛИЗЪК КОЙТО МЕ ПОТЪРСИ СЛЕДЯ ЧАСОВНИТА И ПОКАЗВА 3 МИНУТИ А НА НЕГОВИЯ ТЕЛЕФОН ИЗПИСВА 8 МИНУТИ. КАК СТАВАТ ТИЯ РАБОТИ. ИЛИ РИБА СЕ ЛОВИ В МЪТНИ ВОДИ. ДАВАЙ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ПАНДЕМИЯТА И ДА ТРУПАМЕ НА ГЪРБА НА ХОРАТА. НИКОГА НЕ СА БИЛИ КОРЕКТНИ КАМО ЛИ СЕГА.
3
2
 
17
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
банките пари не дават. парите които теглите от тях като кредит, те ги нямат в наличност. осведомете се малко как ви дерат овце!
2
1
 
23
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Усещам как банките ще удвоят печалбите спрямо миналата година, за сметка на държавата...
1
4
 
11
 
! Отговори
Делян Пеевски преди 4 години
ББР ще ми разсрочи кредитите за стотици милиони! Както и на Гергов и Ковачки!