COVID-19 изплаши депутатите, без пленарни заседания до 13 април

Ще се събират само когато трябва да вземат решения свързани с извънредното положение
125

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите решиха, че докато продължава извънредното положение, което въведоха самите те на 13 март, няма да заседават, а парламентарният контрол ще бъде само писмен.

Предложението за това дойде от шефката на НС Цвета Караянчева от ГЕРБ, лидера на "Воля" Веселин Марешки и Юлиян Ангелов и Борис Ячев от Обединените патриоти.

След три часа дебат депутатите решиха, че до 13 април  ще се събират на заседания само когато трябва да приемат законодателството, свързано с извънредното положение, което е в сила до 13 април.

Още по темата

Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание парламентът може да се свиква на заседание по всяко време от председателя - по негова инициатива, по искане на 1/5 от народните представители или минимум 48 депутати, по искане на президента и по искане на Министерския съвет.

По време на дебатите депутатът Лъчезар Иванов от ГЕРБ призна, че сестра му, която е лекар, е заразена с коронавирус.

"Не мога да гарантирам, че всички ще бъдат отрицателни. Да се вслушаме в съвета на всички, които са се занимавали с епидемиология", каза още той като се обърна към левицата.

Караянчева отсече, че COVID-19 не подбира нито по партийна, нито по религиозна принадлежност.

"Приехме най-важните закони за кризата. И ние сме подвластни на заразата. Вирусът няма учтиво да ни подмине, като ни попита: "Вие депутати ли сте?" Автоматично всички ще са по домовете си, ако един е подложен на карантина. Ако всички излезем в карантина за 14 дни,това означава автоматично блокиране на НС", коментира тя.

"Няма как след всеки депутат да се почистват дръжките на вратите. Готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили, роднина, някой случаен човек или журналистите, които са затворени в друга стая? Не говоря да затворим парламента, защото не е спирал да работи и по време на война. Не знаем кой тук е бил контактен", добави Караянчева.

От БСП се противопоставиха остро на спирането на заседанията на НС, като според тях това е грубо погазване на държавността.

"Спирането на работа на Народното събрание е престъпление срещу държавността и само след няколко месеца това ще падне върху управляващите и върху бъдещето на страната", отсече Антон Кутев.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини управляващите, че вместо са предприемат адекватни мерки за защита на хората, бягали и се криели вкъщи.

Според нея  мнозинството слага "венеца днес на безконтролната власт" и ще продължи по същия начин с висока степен на корупция и безотговорност да прехвърля всичко в ръцете на премиера.

"Това е нарушение на политическия ред и отговорността на тези, които застават зад това решение ще бъде търсена след години. Вие днес решихте, че след 30 години свободен парламентарен живот в България, да се отървете от най-висшия орган, искате да управлявате с декрети и укази", скочи и социалистът Валери Жаблянов.

Той обвини ГЕРБ, че управлява с диктатура.

"Хора бдете, защото авторитаризмът в Европа настъпва, а това ще доведе до нарушаване на права и свободи", предупреди той.

Според него парламентът осъществява живата връзка между гражданите и управлението, а това означава, че такава няма да има цял месец.

"Днес парламентът очевидно няма да направи това, за което е избран, хората днес чакат спасение от невидимата болест, хората са притеснени, но само след няколко месеца те ще поискат сметка от тези, които управляват, ще си потърсят заплатите, свободата, възможността да общуват с близките си,  ще поискат да отмените решенията за свободното предвижване", каза още Жаблянов.

След него думата взе Караянчева и то с критики към левицата.
 
"Нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цвета на нацията, да бдим да не с повтори "Чернобил", когато хората бяха на улиците и манифестираха и ядяха зелена салата, а партийните величия бяха на скрито място", скочи тя.

Караянчева попита социалистите защо и те след като смятат, че няма заплаха за тях от разпространението на коронавируса, отменят и своите партийни събрания.

"Ако ние днес имаме възможност да спасим човешки живот, на вас, на ваш близък, на хора работещи в администрацията, на мен това ми е достатъчно", заключи шефката на НС.
 
Съпартиецът й Маноил Манов също нападна БСП.

"Утре сутрин в огледалото си задайте въпроса какви глупости сте говорили в Народното събрание, ако някой от вашите познати легне в болницата и животът му е на косъм", настоя той.

Юлиян Ангелов обвини червените депутати, че все са "много умни".

"Европарламентът може да работи дистанционно, а ние не можем!", нападна той.

Според него важното в настоящата ситуация е да се гарантира, че законотворците ще могат да приемат решения, когато е нужно, но това може да стане, само ако депутатите да не бъдат поставени масово под карантина.

ДПС също подкрепи временното отсъствие на пленарни заседания.

Според Йордан Цонев от две седмици депутатите се правели на безсмъртни, а основното човешко право било това на живот, а всички останали – второстепенни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
22
 
! Отговори
! преди 4 години
Абдали, вие никога не те ги заслужавали, ама аз да питам пак: Сега заплати ще получавате ли или сте в неплатена?
56
0
 
16
 
! Отговори
Клошар преди 4 години
Скоро 90% няма да имаме какво да ядем, какво да правим?Ако това извънредно положение се удължава непрекъснато, къде ще му излезе краят?Модел за извънредно положение за след извънредното положение дали ще има, господа депутати?..че, ако така продължи дълго, дълго още, после вирусът ще ни е най-малкият проблем. Опасен е и си стоим вкъщи, но какво се прави през това време сега от вас?
55
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЮФЕТА В ПАРЛАМЕНТА ЩЕ РАБОТИ ЛИ ?
54
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Относно меркитеТрябва, пред всеки магазин, институция, банка, община и т.н. да има задължително уред машинка с дезифектант, такъв с фото клетка. И всеки който излиза навън д е задължително с маска. Всеки пипа пари. А така всеки който си дезификтира ръцете дори и в банката, няма опасност да предаде заразата. И когато е с маска дори и да кихне и дори да говори пръските остават по плата на маската. Това е инфекция и ние трябва да знаем нейния най- главен път на заразяване. Това е, ръце, пари, уст
53
0
 
9
 
! Отговори
Кьормеков преди 4 години
Някои елементи сред "избраниците" ни,пришити към милиционерската сбирщина,се държат като есесовци с колегите си от другите цветове. Няколко охранени тюлени от герб и *** вмро,се вживяват като пенкилери в живота на държавата ни. Злост,неистова ненавист,това са преобладаващите качества на група ***,които разделят и без това ошашавените мои сънародници.Почти "мъртвата" т. нар.опозиция,беше "издънена" от Борисов с най-различни хватки,все свързани с финикийските знаци,важни за хиените.
52
0
 
10
 
! Отговори
Каратъпанчева преди 4 години
С ямърлука на гърбо отивам си на село бе брато.
51
0
 
20
 
! Отговори
Депутатски имунитет преди 4 години
Неплатен отпуск или добре платен отпуск?
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднъж създаден и пуснат вирусът, той винаги ще съществува. Трябва ваксина и лечение. Защото после, след извънредното положение пак всеки ще може да се зарази, няма никой гаранция. Не трябва да има паника, нито страх. По-скоро трябва да се притесняваме за това, което ще е после, ако този един вид затвор продължи още и след 13 април. Говори се доста, някои казват до юни, други септември, има и такива, които казват поне година и половина... трябва решение, никакво губене на време повече.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bravo Valeri!Nai-posle tiho. :-)
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата се срива (Бойко го каза).Бизнеса фалира (ИТ, търговски, финансови компании масово уволняват). На бордата всеки ден има между 1000 и 5000 безработни.Ако Брюксел скоро не предадат короните на гейовете тези милиони, трилиони няма да помогнат.Казвам ви какво иска Бог.Бог каза, че ще разруши всичките ви кралства и империи по цялата Земя. И така ще бъде докато продължавате да променяте УСТОИТЕ НА НЕГОВАТА СВЕТА ЦЪРКВА.ПРЕДАЙТЕ ГЕЙОВЕТЕ ПУБЛИЧНО НА СЪД.ПРЕДАЙТЕ ВАШИТЕ ОФШОРНИ-СМЕТКИ.
47
0
 
6
 
! Отговори
Винету преди 4 години
#чаобойче
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега селяците от НС сигурно ще се пръснат по цялата страна.
45
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа може без продажниците, обаче продажниците не могат без да живеят на гърба на народа.
44
0
 
14
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
мисирките се разбягват, но заплатки ще си взимат. А ние, маргиналите, спираме да плащаме и така ще е и за в бъдеще. Тиквата ще го изчакаме да избяга. Той си е доказан страхливец. Въпрос на месец-два.
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Когато самите кормчии бързат към спасителната лодка, пътниците с пълно основание могат да смятат кораба за загубен." (Карл Маркс)
42
0
 
17
 
! Отговори
реалист преди 4 години
КПП-тата са по-ужасни от самият вирус.Хиляди хора закъсняват с часове за работа
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако борко суджука го тръшне коронавирус, язък му за краденето, язък му за милиардите.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
***, аз плащам данъци за да може държавата да функционира. Щом разчитат на дарения за да свързват нещата значи всичко е окрадено имот тези смисъл няма.
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да тръгват и никога да не се връщат ще бъде най-добре!
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой може ли да ми каже какво полезно са вършили негодниците в Нс?