Държавата плаща 60% от заплатите и на строителите

Помощ за тежката индустрия, мините, металургията няма
20
Държавата плаща 60% от заплатите и на строителите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Готов е новият преработен вариант на правителственото постановление за отпускането на помощта от 60 процента за изплащане на заплатите в засегнатите от коронавируса фирми, съобщи БНР.

Още по темата

Както настояваха синдикатите, обхватът на действието му е значително разширен, и в него вече влизат например строителството и преработващата индустрия, но липсват тежката индустрия, мините, металургията. В първоначалния вариант мярката важеше само за търговията, туризма, културата и спорта.

В специално приложение към проекта на правителственото постановление има списък на секторите и икономическите дейности, за които ще важи новата мярка. Преработващата промишленост е включена с изключение на производството на тютюневи изделия, производството на кокс и рафинирани продукти и производство на химични продукти, на лекарствени вещества и на продукти и на компютърна и комуникационна техника.

Присъстват, както и в първия вариант, търговията на дребно, транспортът, дейността на питейните заведения, прожектирането на филми, рекламни агенции, артистична и творческа дейност, спортни и други дейности, свързани с развлечения, както и с поддържане на добро физическо състояние.

Според новия вариант на проекта, компенсацията в размер на 60% от осигурителния доход за месец януари за всеки нает ще се изплаща, ако на съответния работещ се запази заетостта за период не по-малък от времето, за който се изплаща компенсацията.

Първоначалният вариант предвиждаше и изискване за три месеца запазване на работното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Егати,че то България само строители ли има(да не са на соц. строй)
17
1
 
5
 
! Отговори
Запитвач преди 4 години
Брокерчетата на недвижими имоти, горублянските автоджамбази, служителите от казината, стриптизьорките, и т.н. няма ли да включите? Едно определено голямо малцинство, няма ли да им дадете още от нашите данъци, 15,16,17, и 24 заплата, бонус и премия на държавните служители?
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората да се оправят със собствените си спестявания, така и на работа ша искат да ходят, че глада по голем от вируса А бизнеса, бизнеса не е достатъчно пораснал още за да е финансово независим и за тва държавата трее му помогне сега от общата каца :)
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега масово ще се вдигнат осигуровките на работещите в сектора, не като досега на половин ден и минимална заплата, колко от тези пари ще стигнат до работниците всички го знаем. Източват като за последно с техните фирми.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С други думи герберастките мафиоти и фирмите им пак ще откраднат няколко милиона от Бюджета, който пълним ние данъкоплатците...
13
3
 
5
 
! Отговори
Амин преди 4 години
След Баце вярно ще остане по *** тая държава... Направо в XIX век ще ни върне - ханове, кръчми, бръснарници...
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички уж ще затварят и ще се наредят на опашката за държавни пари. Колко време ще ги издържаме/ Продадоха ли майбасите, мерцедесите вече?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не инвестират тези пари в капитала на дружествата?
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големия грабеж започна.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще видите какво ще стане!"Нашите"фирми които си работят на пълна пара и не ги засягат никакви забрани,ще се пишат репресирани и ще гушнат стабилни финаси!Фирмите на *** и Пульо ще се молят за държавна помощ и след голямо ходене по мъките /институции/ ще отпуснат левчета колкото да бъдат записани ,че са получили!
8
1
 
15
 
! Отговори
ист преди 4 години
Самоосигуряващите се ЕТ ги няма никъде. А те са стотици хиляди дребни търговци и занаятчии. Те бяха принудени да затворят магазинчета, а наемът и осигуровките трябва да се плащат. Доходите им са мизерни и едва се изхранват.Бойко, не наказвай стотици хиляди дребни търговци, за да не те накажат те.
7
1
 
17
 
! Отговори
Maybe преди 4 години
АЗ не съм съгласен от моята заплата да бъдат подпомагани сектори, които се държат от десетина човека Олигарски милиардери. Подпомогнете малкия и средния бизнес, не крупни бизнесмени с огромни авоари и активи. Или пак по стара традиция народната пара отива към шепа от хора а масата го д...ха.
6
1
 
17
 
! Отговори
az преди 4 години
Смях в залата. Мутрите строят незаконни сгради в градинките, а ние им плащаме заплатите. Сериозно това може би е най-престъпния и лобистки закон дето съм виждал в живота си.
5
1
 
18
 
! Отговори
Maybe преди 4 години
Защо и на строителите. Целия бранш работи в голяма си част на сиво и укриваше до момента голяма част от заплатата и съответно от осигуровките. Сега какво става от общия кюп ще се раздават наляво и надясно пари и то предимно към най укриващите сектори каквито са Строителство, Туризъм и Транспорт. Изобщо не съм хепи от безхаберното раздаване на нашите пари. Всчики изброени до момента сектори работеха с най-големите маржове от всички до момента. Защо не се приеме, че имат резерви и сами ще успеят?
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не разбрах на кого и колко ще плащат, май изобщо нямат намерение да плащат.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ан тъй,ама строителите масово са на черно и не плащат данъци,ай да видимся как че им платите 60 процента?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя плаща но има ли осигурени, че лично аз десет г. бях принуден да работя така една от причините да се махна
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо точно на строителите?Това ли е спешният сектор,на който трябва да се помага или лични интереси налагат това?