Към този момент България се дава за пример, отсече Борисов

Колко ще продължи кризата: Светът се готви и има пари за около 3 месеца
Обновена: 28 мар 2020 18:16 | 28 мар 2020 17:24, Красимир Ангелов
636
Към този момент България се дава за пример, отсече Борисов
Снимка: БГНЕС

Към този момент България се дава за пример за адекватни и бързи мерки, заяви за пореден път премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

"Вървим нагоре по кривата, по-бавно от другите, но това е заради мерките. След здравето, най-важно е да запазим работниците", посочи премиерът.

Още по темата
Той отново обяви, че всички, които са работили с коронавирус на първа линия, ще бъдат проверени и ще получат допълнителното възнаграждение от 1000 лева. „Паралелно с това съм възложил на Николов да създаде щаб от доброволци, вече има над 3000. Там където има необходимост, да бъдат взети да помагат“, отсече премиерът.

По думите му е възможно да се мобилизират курсантите, които в момента не са на училище, за да помагат на КПП-тата на полицаите.

По думите на Борисов никой не може да отговори колко дълго ще продължат мерките срещу коронавируса, но светът се готви и има пари за около 3 месеца. Ако стане 6 или 9 – вече нямаме отговор на въпроса. Затова е важно как да разположи парите във времето, посочи министър-председателят.

Борисов бе категоричен, че икономиката в света няма да тръгне стремглаво нагоре, след като коронавирусът отмине.

Премиерът коментира, че заедно с представители на кабинета днес е водил около един час разговор с шефа на Международния валутен фонд. "Исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света дали някъде са по-добри от нашите и да купим, ако има нещо в тази сфера. Към този момент България и вие сте го чули, се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки", допълни Борисов.

"Светът е в изключително тежко положение. Такава криза никой не си спомня", заяви още премиерът. Борисов за пореден път призова и помоли пенсионерите да си стоят вкъщи, а младите - да въздействат на родителите си за това.

"Аз разчитам на по-младите да въздействат на своите родители, на своите баби и дядовци. Те четат много, всеки вече е на телефона си и получава информация от цял свят", каза Борисов. По думите на премиера младите трябва да отидат при възрастните и да им кажат да си стоят вкъщи, да обяснят сериозността на положението и да им помагат с доставка на различни продукти.

"Разчитам на по-младите и на чувството за самосъхранение на хората, на това, че всеки ден, и ние, и вие - медиите, говорим за опасностите", каза Борисов.

Премиерът съобщи още, че утре и вдругиден ще продължи работата на НСТС по проекта на Постановление на МС /ПМС/ относно компенсиране на работодателите, засегнати от кризата с коронавируса, докато се издаде ПМС в понеделник около обяд.

Вицепремиерът Марияна Николова съобщи, че без АИКБ и КРИБ работодателските и синдикалните организации са подкрепили проекта на постановление за условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради извънредното положение.

"Приключи заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което правителството и социалните партньори обсъдиха актуализирания проект на постановление на Министерски съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение. Рабодотателските и синдикалните организации, с изключение на АИКБ и КРИБ подкрепиха предложения проект на постановление на Министерски съвет", обясни още вицепремиерът.

"Всички организации благодариха на Министерство на труда и социалната политика и на експертите за направените изменения и допълнения в проекта на постановление, които в голяма степен отразяват предложенията на социалните партньори. Според КНСБ предложената мярка за преодоляване на безработицата и последиците от нея, е безпрецедентна по своя характер като финансови параметри и обхват. КТ "Подкрепа" предлагат по отношение на осигурителния доход за референтен да се вземе съответния месец на предходната година, т.е. да се сравнява месец март на 2020 г. с месец март на 2019 г., което беше възприето. Българска социална камара приветства разшрияването на обхвата на икономическите дейности, но настоява да бъде прецизиран текстът по отношение на референтния месец за осигурителния доход. Българска търговско-промишлена палата подкрепя проекта на постановление, но настоява да бъде направен анализ след първия месец от прилагането на мерките, за да се прецени самата необходимост от последващи стъпки. Съюзът за стопанска инициатива подкрепя да бъде направен мониторинг на действието на предложените мерки в едномесечен срок след приемането на постановлението от страна на Министерски съвет", допълни Марияна Николова, цитирана от "Фокус".

По думите й АИКБ не подкрепя проекта на постановление и настоява за незабавни промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и предлага да се създаде публичен регистър на работодателите, които са получили компенсации съгласно проекта на постановление. "КРИБ изрази частична подкрепа на текстовете от предложения проект на постановление на Министерски съвет и подкрепи искането на АИКБ за промени в Закона за извънредното положение. Работодателските и синдикалните организации подчертаха необходимостта от продължаващ диалог между правителството и социалните партньори за обсъждане на дългосрочни мерки за икономическата част, които не попадат в обхвата на предложения проект на постановления. Дадени са срок докрая на деня за правно-технически бележки и утре до обяд ще бъде изготвен окончателният текст на постановлението на Министерски съвет, който съответно ще бъде предложен от министъра на труда и социалната политика в понеделник за приемане от правителството", уточни още вицепремиерът Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


636
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Седма жертва, починала е преди час пак жена в Благоевград.
308
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко не го лови нищо. Меркел, Борис ги хвана вируса , тоя нищо. Днеска каза на брифинга, че е пушил, затова кашля.
307
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДРОГАРЮ БОРИС-ОФТи *** ли си вееееее,пари има,но не отиват за населението и държавата,колкото на по-малко сте съгласни,толкова повече ще ви доят,майките трябва не само да си получават детските,но и да ги увеличат,щото страната има нужда от деца и някой,който да не бяга от България,а да плаща осигуровки,за да има за пенсионерите!!
306
7
 
15
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Хората още си мислят ,че вируса ще отмине и ще излязат на тифирич и ще ходят на море.Отнемат ви правата,ще ва ваксинират като прасета ,поне оцелелите от гладомора,НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД ВЕЧЕ ВА АРЕСТУВА.Когато се усетят ще са твърде слаби робите на ционисти
305
28
 
10
 
! Отговори
Благодарим преди 4 години
Поклон за Бойко. Имаме най-добрата здравна система в Европа и взехме най-навременните мерки. Не ми се мисли колко жертви щяхме да дадем ако *** и ДПС бяха на власт.
304
5
 
17
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Наистина че всички ни дават за пример откакто чуха за Симитли
303
4
 
15
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Понеже следващата мярка ще е забрана за напускане на домовете а който напусне ще се стреля на месо,искам да видя Борисов пръв ли ще я приеме
302
4
 
17
 
! Отговори
Па да преди 4 години
Що не направят 50 хиляди теста на ден бройката ще се увеличи драстично.
301
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Димата разбра, че трябва сам да се заеме с въпроса, още повече в лицето на Маргина имаше пълен съмишленик. Той също ненавиждаше Боко Тиквата. Двамата го издебнаха в момент, в който неговият покровител отсъстваше от България и го пребиха от бой. Искаме петдесет процента от всичко, което печелиш срита го Димата. Нещо да не ти е ясно? Всичко ми е ясно потвърди примрял от страх Боко.
300
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе за каккъв пример се даваме , бе ***...в германия по време на криза никой работодател не дължи осигуровки , поемат са от държавата 60% от работодател заплата останалото с осигуровки от държавата
299
5
 
25
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Бойко гледай само прокурора от Испания , който те разследва за пране на пари, да хване коронавирус и да се спомине, защото ми се струва, че ще бъдеш разобличен!Агент Зандалей Акаша!ЦРУ!!!
298
5
 
35
 
! Отговори
ззззззз преди 4 години
пример за какво ***? за най-бедната и корумпирана държава в Европа ли? Или тази с най-висока смъртност близка до тази на Сирия? Или може би тази с най-много полицаи на глава от населението? Или тази с нулева разкриваемост на поръчковите убийства за последните 30 години?
297
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червените *** са в паника защото Борисов и щабът се справят повече от добре в екстремната ситуация. Което значи че БСП може евентуално да спечелят избори след 2040 година.
296
5
 
30
 
! Отговори
BGN преди 4 години
Всяка втора дума самохвалство, на кой му ПУКА за БГ в момента бе ......5 млрд за 20 дена потънаха !!!!!
295
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е раздал милиардите от държавата на приятелчетата си мутри!
294
5
 
11
 
! Отговори
Щази преди 4 години
Ще стоим и чакаме докато дойде ред да ни ваксинират,хората си мислят ,че вируса ще отмине и ще ходят пак на мач и кино,да *** не,вече сме във НОВ СВЕТОВЕН РЕД и ред изисква ваксинация преди да ви свялят карантината,ваксините ще са задължителни а децата ви от тях ще станат не продуктивни.
293
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце кВи пари за три месеца парите на целия свят няма да ти стигнат да се задавиш дано.
292
5
 
20
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
ТОЗИ ли обеща АЕЦ Белене през 2009 и магистрала СТРУМА 2015 ..... ТОЗИ ли се хвалеше с МИЛИАРДИ от контрабанда и много МИЛИАРДИ ...РЕЗЕРВ !!!СЕГА .....ХАЗНАТА Е ПРАЗНА !!!!
291
5
 
11
 
! Отговори
Boko преди 4 години
Ало, Кристалина, Ей, най накрая да си поговоря с някой шеф на световна организация без преводач.
290
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ни дава за пример. За разлика от Боко, който трудно се оправя с българския, ниепчетем и западни новини. Освен Сталинка, никой друг не ни дава за пример. Боко, светът никога не се е интересувал от тебе и от България. Сега се интересува още по малко. Със съсипаното здравеопазване ли ни дават за пример.