БСП извади 30 000 лв. от партийната си каса за БАН

Средствата са за Института по микробиология заради COVID-19
Обновена: 30 мар 2020 18:29 | 30 мар 2020 15:08, Камелия Цветанова
79

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП дари 30 000 лева на Института по микробиология към БАН.

“Вярваме в капацитета и възможностите на българските учени за търсене и намиране на лекарство срещу коронавируса. Ако има нещо, което трайно може да ни спаси от тази опасност, това е лекарство или ваксина и ние вярваме, че българските учени могат да допринесат за изработването на такава”, каза червената шефка Корнелия Нинова.

Още по темата

Тя допълни, че учените са разчели нуждите си в размер на 30 000 лв., за да могат да продължат изследванията си.

Доц. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология, обясни, че ученитите от десетилетия работят в областите на вирусологията, имунологията, в областите на общата, промишлена и инфекциозна микробиология.

Дарението ще бъде използвано конкретно за изследванията на Департамента по вирусология във връзка с намирането на вещества с антивирусна активност.

Доц. Петрова изтъкна, че имат готови 22 химически синтезирани съединения, както и екстракти от лечебни растения.

"Дарението ще послужи за закупуване на клетъчни линии, необходими ни за изследванията на антивирусните вещества. Дълбоко вярваме, че ще открием съединение, което да послужи като терапевтик или дезинфенктант, който да ни послужи в борбата с коронавируса. Нуждата от дарението беше спешна, защото без него работата по антивирусните вещества не можеше да започне, а сега благодарение на него, тя ще започне още утре", изказа благодарността си доц. Петрова, цитирана от пресцентъра на БСП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Анонимен 55: Дали БСП са вънали надвзетите субсидии? Това няма връзка с темата, а и да не са ги върнали още, никой не им ги е опростил. Горанов няма да пропусне да им ги удържи от парите за следващата година (точно преди изборите).А до Анонимен 54: Милиарди има, от бандитската приватизация, но са в нечии офшорни сметки. И досега никой не ги е потърсим.
55
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А БСП върнаха ли на държавата надвзетите субсидии???
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бръкнете по-дълбоко,там се крият милиарди.
53
14
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Като ви чета гербаджийските коментари надолу излиза, че е по-добре, ако БСП тези пари не ги бяха давали или да ги бяха хвърлили за маски и дезинфектанти, дето и за месец няма да стигнат само за лекарите. А като започнем да купуваме за милиони ваксини я от Китай, я от някъде другаде, че започнете да питате: "А защо нашите учени от БАН не можаха да направят ваксина"? Е, научни разработки без пари не се правят.Смешни сте.
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И чушкопека са създали в БАН, не им отричайте този принос!
51
2
 
13
 
! Отговори
Казвах ли ви аз? преди 4 години
Властимащите трябваше да мобилизират хрантутниците от БАН, като им възложат задача за надомна работа - да шият предпазни маски, като изпълняват задължителна норма!Така можеше да свършат наистина полезна работа и вече щяха да са осигурили маски за целия народ. Над 6 000 нищо-правци и клатиФуйци са на хранилка там! Открили били, че препечените черупки на кайсиевите костилки можели да свършат работа, ако се използват като филтриращо вещество при направата на предпазни маски!
50
3
 
15
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
Как ше ви дадат пари , комунистите , бе...??!Те за пари , убиват!Я , Е.Милиончева , като лапна "европейската заплата" от 15-хил.Э. , как се кротна .....тиха е вече , като муха у гърне!
49
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** е хубава с маската, но с противогаз е още по-хубава.
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това "даваме 30000 за закупуване на клетъчни линии" ми звучи направо като "на финалната права сме". Това китайци корейци американци руснаци с техните вложени милиарди направо сме ги затъмнили с нашата българска гениалност и с нашите 30000 лева. Вземете купете маски на хората че няма по аптеките , еееей тиквеници!!!
47
4
 
13
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
Курнеля по-добре да си гледа електората как разнася вируса из махалите
46
0
 
10
 
! Отговори
Свако,бакоИбаджанако преди 4 години
е принципът - раздават си един на друг научни степени,за да прибавят по нещо към заплатите си.Когато се вдигне шум около някакъв проблем, имитират уж ефективна дейност.Но досега са "зарадвали" българския народ само с едно нещо в областта на предпазването от зарази. Цял свят отдавна знае за филтриращите свойства на дървените въглища. Нашите "гении" обаче огласиха, че именно те са открили, че ако се препекат черупките на кайсиевите костилки, може да се получи вещество с подобни качества.Браво!
45
2
 
13
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
другарката Хойнелия Нинова когато приключи кризата се надявам главния прокурор да я разчепка здраво
44
2
 
13
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Леле мале!? Как им се откъснаха от сърцето ...?
43
4
 
10
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
КОМУНИСТ--ПАРИ НЕ ДАВА!ДАВАТ САМО ЦЕННИ СЪВЕТИ , КАК СЕ ПРАВИ РЕВОЛЮЦИЯ И СЕ ОГРАБВАТ БАНКИ , ЗАЩОТО ТОВА Е БИЛА И ЦЕЛТА НА ЛЕНИН И СТАЛИН!ПЪРВОТО КОЕТО ПРАВИ Др.СТАЛИН /др.КОБА /...Е ДА ОГРАБИ БАНКАТА НА ТБИЛИСИ!ДАЙТЕ ИМ ПАК ВЛАСТ--ЗА ДА СЕ УБЕДИТЕ!/като пример--КТБ/
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарко а какво правим с електората ти. Те явно не са на първа линия. Те *** в студ и мизерия. Я виж какво прави Шлангажията как си прибира заразения електорат от Ювропата. Догодина за изборите пак ли ше се свиете като ку, ч, ки и ше викате никой не гласува за нас. Е как да гласуват *** другарко от Гробищата как се гласува. Знаеш ли в наше сели що електорат ти измре. Не нее от Кураната а от глад и студ. Затова ги няма в статистиката на Годжи и на оня от заразната. А Мрът не само у наше село.
41
4
 
12
 
! Отговори
Бирник преди 4 години
Поп и комунист не дават,а само вземат!Другари дайте да дадем!
40
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неблагодарни сме българите, неблагодарни! Колко партии до момента дадоха 1 лев? Много или малко, те поне даряват. А ГЕРБ какво направиха? Къде са милионите от ЕС? Къде са 5-те милиарда, които изчезнаха за два дни? Мислете хора, мислете! Но май е по-лесно да бъдем овце!
39
1
 
10
 
! Отговори
Мижи да те лъжем преди 4 години
До LilithТи как си ги представяш нещата?Издържаме в продължение на десетилетия такъв нАучен институт. Той твърди, че е изолирал някакви съединения и екстракти, но виждаш ли, не се знае как действат тези неща! Нужни им били 30 000, за да проверят. Нали затова сте учЕни, за да можете веднага да предложите нужния продукт в период като днешния. Нали щяхте да се разтичате ДА ГО ПАТЕНТОВАТЕ, ако наистина върши работа, защото докато се туткате, някой друг може да изобрети същото!На будали ни правят
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От комунистите толкова.Те не са свикнали да вадят от джоба си!Дай им народна пара и им гледай сеира!Голям късмет,че не са на власт сега!
37
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Пенсионираните т.нар. академици получават по една депутатска заплата към максималната си месечна пенсия, а т.нар. чл. кореспонденти по 30% от депутатската заплата. Така беше решено от правителството на Станишев. Не малко от тях са "бивши" агенти на ДС и отявлени комунисти. Не е ли време тази срамна и незаслужена привилегия да се премахне? Някой от тях да е направил дарение? Да сте чули някой да е световно известен? И още - какви са заплатите на "управляващите" БАН?