Официално: Министерският съвет прие актуализация на бюджета

България се намира в добра кондиция на прага на извънредната ситуация
30 мар 2020 22:05, Нели Христова
288
Официално: Министерският съвет прие актуализация на бюджета
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие актуализация на бюджета на дигитално заседание късно тази вечер, за да осъществи мярката 60/40, която предвижда подкрепа на бизнеса, засегнат от кризата с разпространението на коронавируса. Актуализацията още утре ще бъде внесена в Народноро субрание за гласуване, но повече яснота ще внесе финансовият министър Горанов на брифинг веднага след този на оперативния щаб във вторник сутринта, предаде  БГНЕС.

Освен актуализацията на бюджета, кабинетът прие и промени в Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Правителството одобри проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година. Необходимостта от изготвяне на законопроекта произтича от очертаващата се невъзможност да бъдат постигнати заложените фискални цели с разчетите към ЗДБРБ за 2020 година. Причините за това са, от една страна, необходимост от осигуряване на допълнителни разходи в изпълнение на Закона за мерките и действията по време на действието на извънредното положение и, от друга страна, прогнозираното към момента влошаване на параметри на приходите по бюджета.

От фискална гледна точка България се намира в добра кондиция на прага на извънредната ситуация, предизвикана от разпространението на заразата с COVID-19. Дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години позволи да бъдат запазени буферите във фискалния резерв. Параметрите по изпълнението на бюджета към момента на обявяване на ситуацията на извънредно положение в България по консолидираната фискална програма са добри и се отчита текущо превишение на приходите над разходите. Това обаче е само моментното състояние на фиска на прага на настоящата безпрецедентна криза.

Разработените базов и алтернативни сценарии на развитие на макроикономическите индикатори в годишен план очертават сериозно изоставане при основните данъци и осигурителни вноски спрямо планираните параметри с разчетите към ЗДБРБ за 2020 година. Причините за прогнозираното неизпълнение на приходите са комплексни – външни и вътрешни фактори – като те ще допринесат за намаляване на вътрешното потребление, свиване на износа и вноса, по-ниска от планираната заетост, промени в допусканията за цената на суровия петрол и курса на щатския долар и др. Разчетите при изготвения базов сценарий очертават неизпълнение на годишните прогнози по приходите в общ размер на около 2,44 млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци – ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др. Размерите на очакваното негативно отклонение на разчетите по приходите налагат актуализацията на годишната цел по отношение на бюджетното салдо за 2020 г., като се предлага то да бъде дефицит в размер на 3,5 млрд. лв. (2,9 % от прогнозния БВП).

Освен неотложните разходи по превенция на разпространението на COVID-19, приоритет са и мерките за подкрепа на икономиката и заетите. За запазване на работните места в страната правителството предложи и след обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество бе приета т. нар. мярка „60/40“, състояща се в поемане от страна на държавата на 60 на сто от осигурителният доход на заетите в предприятия, чийто бизнес е пострадал в най-голяма степен от въведените извънредни мерки за овладяване разпространението на заразата от корона вирус. За обезпечаване на необходимия ресурс по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд „Безработица“ се предлага увеличаване на трансфера от държавния бюджет за бюджета на ДОО в размер на 1,43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

Във връзка с обявеното извънредно положение и планираните от правителството мерки за подпомагане на икономиката, е предвидена допълнителна възможност за издаване на държавни гаранции по заемни споразумения за финансиране на Българската банка за развитие в размер до 700 млн. лева.

В контекста на предлаганото увеличаване на дефицита (3,5 млрд. лв.) и осигуряването на допълнителен капитал за ББР (700 млн. лв.), което общо възлиза на 4,2 млрд. лв., както и за гарантирането на достатъчно ликвидни фискални буфери в случай на по-негативен от очаквания сценарий, се предлага увеличаването на лимита за поемане на нов държавен дълг по чл. 68, ал. 1 от ЗДБРБ за 2020 г., като текстът „2,2 млрд. лв.“ се заменя с „10 млрд. лв“. В тази връзка е и предвидено увеличаване на разходите за лихви по държавния бюджет в размер на 70 млн. лева.

На извънредното заседание правителството прие също така изменения и допълнения на Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Промените се налагат във връзка с влезналите в сила на 7 февруари 2020 г. нови разпоредби на Закона за съдебната власт в преходните и заключителни разпоредби, относно правомощията на Бюрото по защита при главния прокурор.

С проекта на нормативния акт се дава възможност директорът на Бюрото да бъде подпомаган при изпълнението на функциите му от повече от един заместник-директор в зависимост от длъжностното разписание на служителите в структурите. Директорът на Бюрото по защита при главния прокурор ще организира охраната на прокурори и следователи, застрашени във връзка с изпълнение на служебните им задължения.


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще дадат като при сърбето, по 100€ на
на калпак.Да ми ги преведат по сметката.Благодаря!
220
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи наистина ще има" мазничко"в края на мандата?Ама голяма пържола бе братя!
219
3
 
22
 
! Отговори
Не сме депутати преди 2 месеца
Снощи слушах съобщение за Ковид 19 в САЩ. Глобата за неносене на маска е 125$ - 225 лв. Г-н премиер, г-н гл. прокурор, вие за богаташи ли ни смятате или за овце, та определихте глоба 5000 лв? Депутатите от НС и министри от кабинета дариха за борба с коронавируса по 1000 лв при тяхна РЗ 4-5 хил.лв, а вие ни определихте заробваща глоба цели пет хилядарки и на Маджо Маринов хората се втурнаха да глобяват! Срамота и наглост!
218
1
 
18
 
! Отговори
Пурко преди 2 месеца
Никъде не виждам намаляване на ддс на основни продукти и лекаства както и поне 6 мес. мораториум по кредитите и заемите на гражданите и фирмите.Значи Гърците могат а тия *** освен да теглят заеми друго не могат...
217
2
 
23
 
! Отговори
Честито на преди 2 месеца
"Печелившите".
10 милиарда. Купуват си изборите.
Това им е годишният масраф на хората на Герп. Иначе как ще си поддържат Вили Мезонети, Джипки, Приятелки, Журналистки, ЕЛЕКТОРАТА? Как ще си осигуряват по друг начин правнуците?
216
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КОЙ РАЗБРАЛ-РАЗБРАЛ...МУТРАТА ПО ПРЯКОР ТИКВА И ГЕРБАВАТА МУ ПРОДАЖНА И КРАДЛИВА ХУНТА ОСВЕН ,ЧЕ НИ НАЛОЖИХА ОТВРАТИТЕЛНА ДИКТАТУРА ВЗЕХА,ЧЕ САМО ЗА НЯКОЛКО ДНИ ОКРАДОХА И ФАЛИРАХА БЪЛГАРИЯ
215
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оказа се, че вие сте ни най-големият ни дефицит. Непрекъснато теглите заеми, икономиката я няма, изгледи за скорошно оздравяване също няма. Не е ли време вече да се омитате заедно с прокуратурата, полицията, жандармерията и депутатите от сегашния състав на НС начело с Цвета К.? Доказахте , че сте ненужни и дори вредни!
214
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГЕРБ и това управление ще отидат в историята ни като такива управлявали с най много дългове в историята на България да сега. Ще бъдат запомнение като Първенци по всичко, първи по бедност, първи по корупция, първи по дългове...дълъг списък.....
213
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера -бюджетен излишък,днес...10 лрд.заем.ВлаТко е дете слаТко.
212
2
 
23
 
! Отговори
СММ преди 2 месеца
до Dnes.bg
Моля внимавайте със заглавията. Бюджетът е закон. Той и измененията в него се приемат от Народното събрание.
Министерски съвет може само да внесе предложение за промяната му но не и да приеме промяна в бюджета.
Зная че на някои им се иска да няма Народно събрание и да си правят каквото си искат просто ей така, ама все още го има. Погледнете министрите и си представете какво ни се пише ако и това "хилаво" Народно събрание го няма. И пак за гъби...
211
2
 
18
 
! Отговори
Киру-Шарнира преди 2 месеца
ДОЛУ ГЕРБ.
210
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само на мен ли ми е толкова противен този ???
209
1
 
36
 
! Отговори
psccc преди 2 месеца
не е за затвор тоз другар а смъртното наказание трябва да се върне, не може да ми тресва 10 млд на мен, на децата ми, внуците ми, и аз да го хрантутя в затвора. Той ще излапа 10 млд с другарчетата а аз ще плащам и после да се изниже ненаказан. Няма да стане, око за око зъб за зъб.
208
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как изфиряса за нула време "стабилността", ха-аха-ха...
207
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някои хора още не могат да разберат разликата между смъртността от вирус тази от старост или произшествия. Обяснявам. Една катастрофа с автомобил не поражда четири нови след две седмици. Трябват пари сега. С корупцията ще се борим както до сега. Никак.
206
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какви бонуси ще си раздадат НАП, НОИ и другите администрации? И те "работят" в тежки времена на криза, семейства хранят
205
2
 
34
 
! Отговори
wffff преди 2 месеца
И трепане ви е малко герберски мърлячи. вие сте ненормални ако за 300 болни и 8 починали сте сложили карантини, маски, а 10-те млд заем просто не ми го побира акъла. Ми ако са 3000 болни и 80 починали тогава какви ще са мерките и заемите. А не са ли от катастрофи повече загиналите ама не виждам да сте забранили колите.Проблема не е във вас а в хората дето ви търпят и не виждат "по-добри" от вас, те са болните.
204
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
10 млрд, заеми-голямо лапане ще пада, видя се, че "излишъка" е само на хартия и настана паника, която се опитват да прикрият с недъгави, малoумни решения оравокиращи общественото недоволство. Икономиката беше тръгнала на зле от преди 1/2-1 година т.е. никой да не очаква разцвет в следващата поне 1. И все пак има позитив, нема да влезем скоро в еврозоната, която върви към очакван разпад.
203
2
 
31
 
! Отговори
Четири тона суджук преди 2 месеца
ВЪПРОС ЗА 50000 лева

Как да отида да си купя маска от аптеката, без да имам маска, която да сложа по пътя за аптеката, в която няма маски?
202
0
 
33
 
! Отговори
10 млрд преди 2 месеца
за 350 болни и 8 починали за 2 седмици. Та то това е статистиката за ранени и загинали във войната по пътищата за 1 седмица. Там що не взеха мерки да опазят живота на хората? Тази разсипия и изкуствено създадена криза ще я помним цвл бивот. А това правителство знае, че си отива заедно с вируса и сега с този заем се опитва да замаже и пооправи положението, защото разсипаха държавата и поминъка на хората.