Официално: Министерският съвет прие актуализация на бюджета

България се намира в добра кондиция на прага на извънредната ситуация
30 мар 2020 22:05, Нели Христова
288
Официално: Министерският съвет прие актуализация на бюджета
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие актуализация на бюджета на дигитално заседание късно тази вечер, за да осъществи мярката 60/40, която предвижда подкрепа на бизнеса, засегнат от кризата с разпространението на коронавируса. Актуализацията още утре ще бъде внесена в Народноро субрание за гласуване, но повече яснота ще внесе финансовият министър Горанов на брифинг веднага след този на оперативния щаб във вторник сутринта, предаде  БГНЕС.

Освен актуализацията на бюджета, кабинетът прие и промени в Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Правителството одобри проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година. Необходимостта от изготвяне на законопроекта произтича от очертаващата се невъзможност да бъдат постигнати заложените фискални цели с разчетите към ЗДБРБ за 2020 година. Причините за това са, от една страна, необходимост от осигуряване на допълнителни разходи в изпълнение на Закона за мерките и действията по време на действието на извънредното положение и, от друга страна, прогнозираното към момента влошаване на параметри на приходите по бюджета.

От фискална гледна точка България се намира в добра кондиция на прага на извънредната ситуация, предизвикана от разпространението на заразата с COVID-19. Дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години позволи да бъдат запазени буферите във фискалния резерв. Параметрите по изпълнението на бюджета към момента на обявяване на ситуацията на извънредно положение в България по консолидираната фискална програма са добри и се отчита текущо превишение на приходите над разходите. Това обаче е само моментното състояние на фиска на прага на настоящата безпрецедентна криза.

Разработените базов и алтернативни сценарии на развитие на макроикономическите индикатори в годишен план очертават сериозно изоставане при основните данъци и осигурителни вноски спрямо планираните параметри с разчетите към ЗДБРБ за 2020 година. Причините за прогнозираното неизпълнение на приходите са комплексни – външни и вътрешни фактори – като те ще допринесат за намаляване на вътрешното потребление, свиване на износа и вноса, по-ниска от планираната заетост, промени в допусканията за цената на суровия петрол и курса на щатския долар и др. Разчетите при изготвения базов сценарий очертават неизпълнение на годишните прогнози по приходите в общ размер на около 2,44 млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци – ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др. Размерите на очакваното негативно отклонение на разчетите по приходите налагат актуализацията на годишната цел по отношение на бюджетното салдо за 2020 г., като се предлага то да бъде дефицит в размер на 3,5 млрд. лв. (2,9 % от прогнозния БВП).

Освен неотложните разходи по превенция на разпространението на COVID-19, приоритет са и мерките за подкрепа на икономиката и заетите. За запазване на работните места в страната правителството предложи и след обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество бе приета т. нар. мярка „60/40“, състояща се в поемане от страна на държавата на 60 на сто от осигурителният доход на заетите в предприятия, чийто бизнес е пострадал в най-голяма степен от въведените извънредни мерки за овладяване разпространението на заразата от корона вирус. За обезпечаване на необходимия ресурс по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд „Безработица“ се предлага увеличаване на трансфера от държавния бюджет за бюджета на ДОО в размер на 1,43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

Във връзка с обявеното извънредно положение и планираните от правителството мерки за подпомагане на икономиката, е предвидена допълнителна възможност за издаване на държавни гаранции по заемни споразумения за финансиране на Българската банка за развитие в размер до 700 млн. лева.

В контекста на предлаганото увеличаване на дефицита (3,5 млрд. лв.) и осигуряването на допълнителен капитал за ББР (700 млн. лв.), което общо възлиза на 4,2 млрд. лв., както и за гарантирането на достатъчно ликвидни фискални буфери в случай на по-негативен от очаквания сценарий, се предлага увеличаването на лимита за поемане на нов държавен дълг по чл. 68, ал. 1 от ЗДБРБ за 2020 г., като текстът „2,2 млрд. лв.“ се заменя с „10 млрд. лв“. В тази връзка е и предвидено увеличаване на разходите за лихви по държавния бюджет в размер на 70 млн. лева.

На извънредното заседание правителството прие също така изменения и допълнения на Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Промените се налагат във връзка с влезналите в сила на 7 февруари 2020 г. нови разпоредби на Закона за съдебната власт в преходните и заключителни разпоредби, относно правомощията на Бюрото по защита при главния прокурор.

С проекта на нормативния акт се дава възможност директорът на Бюрото да бъде подпомаган при изпълнението на функциите му от повече от един заместник-директор в зависимост от длъжностното разписание на служителите в структурите. Директорът на Бюрото по защита при главния прокурор ще организира охраната на прокурори и следователи, застрашени във връзка с изпълнение на служебните им задължения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
14
 
! Отговори
Главанак комерс преди 4 години
Тиквун пусна клюката, че ЕС щял да ни даде 812 милиона евро за справяне с коронавируса и доволно потриваше ръце. Тази седмица обаче от Брюксел големите шефове го поляха със студен душ, че на първо място е стабилизирането на Еврозоната, а всички останали да се оправят кой както може. И тогава Ананиев направи носенето на маски задължително....
159
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диктатура на простотията. Аз съм *** и вие сте прости, за вас глоби за мен кинти. С това се изчерпва поредната го Дина от управлението по тези земи
158
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко само заблуждава овцете, че е десен и те като погледнат "социологическите проучвания", казват - "аз по принцип щях за демократите да гласувам, ама те няма да влязат в парламента. За да не ми се загуби гласа, ще гласувам за Бат Бойко, да не дадем властта на комунистите" Уникално прости и повърхностни индивиди има, както го доказва коронавируса, блеят във възторг от "мерките" на щаба. Лошото е че май са мнозинство в изстрадалата ни държавица
157
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто взеха да арестуват хора за изразяване на мнение и политическа позиция, тая държава взе да се превръща в класическа диктатура.Между другото и аз не харесвам партия Възраждане, но да затворите лидера й, защото е изразил убежданията си, това е извън всякакви демократични норми, дори и при извънредно положение. Гешев!!!
156
0
 
2
 
! Отговори
НОВ ЕВРЕЙСКИ СЪЮЗ преди 4 години
До Обрезание ГосподнеНяма майтап в тази работа дето я пишешЕВРОПА и респективно Европейският съюз вече приличат на НОВ ЕВРЕЙСКИ СЪЮЗИстинските евреи трябва да го карат на 60 градуса по целзии и да внимават с мюслитатаА в Новия Еврейски Съюз на Брюксел само трябва обрязването да е задължително при малко по-ниски температури от ИзраелОбрязването е заради ХИГИЕНА от горещините пазещо от болести а не толкова по религиозни причини
155
1
 
3
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Няма такова нещо като левни и десни. Демократи и републиканци. Българите още се обиждат на червени и пенбяни, като че ли има разлика. Кога ще им дойде акъла на тези уважаеми граждани, че гледат една и съща страна на монетата. Няма как да излезеш от дадена ситуция, докато не разбереш първоначално в какво положение си.
154
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За самолетите казахме, а в гьола Бебене колко млрд потънаха и предстоят да потъват? Бойко размразихме проекта,сега какво правим? Потока, по 5 км на ден, нали, там колко отидоха?
153
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скъпи бaчкаторu свършиха се екскурзийките до Гръцко до Истанбула. Колизеумчето ако сте видели видели. Край. Оттук нататък отвкъщи на работа и от работа в къщи докато не върнете дълговете на бай ви *** Борисов
152
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ooo, kolko li ot tesi babait komentatori ste sa oste jivi sled 2 sedmici?
151
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе то че държавата е на колене ясно,ама тая вечер гледах Черешарят Горанов,видя ми се гачи ли беше глътнал,Стрихнин! Нещо ми се струва,скоро някой ще развее бял Байрак!
150
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забравихте ли как това некадърно управление хвърли 2,5 милиарда лева за едни самолети които никога няма да получим ? Сега се чудите и треперите дали ще ви огрее помоща на некадърното управление. Никому ненужни самолети едно добро ПВО и дронове щяха да са по добрия вариант. Знам, че паметта на Българина е къса и ще забравят всичко след като приключи тази карантина. Дано се лъжа и да видя как народа излиза и троши Герберските глави довели ни до това ужасно състояние.
149
0
 
11
 
! Отговори
Гуменият печат преди 4 години
Парламентарна република без парламент, що е то?
148
0
 
12
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Тази криза им дойде като бог дал
147
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПроСоТо-Хубаво хортуваш,ама кой е луд да се нагърби в тая криза,обран Бостан да Коландри!
146
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 157Трябва още да четеш, белким направиш разликата между леви и десни.Не че това понятие в България не е размито, но щом вярваш на чужди мнения а не на мнението на народа които живее и изпитва "дясното" владичество на ГЕРБ, си е твоя работа.
145
0
 
16
 
! Отговори
Бай Х*й преди 4 години
Така ви се пада глад ,мизерия и заключени по домовете Щом ги търпите и им разрешавате да ви лъжат и грабят си го заслужавате. В коментарите и соц медиите сте велики да коментирате. Даже ви е малко трябва ви Такса живот. До тук виждам 155 коментара значи около 100 човека КОЛКО ОТ ВАС ИЗЛЕЗНАХТЕ НА ПРОТЕСТ мишки жалки хак ви е
144
14
 
1
 
! Отговори
Самальотчик преди 4 години
Хахаха досега се смях със Славчо Чалгаря. Разправяше някакви измишльотини за това как се возил на изтребител самальот и как се бил запознал с Румен Радев, по който пък америкаските летци много си падали. Агент Радев явно е сериозно притеснен за рейтинга си щом до Слафчо Чалгаря опря за помощ. Те си мислят че ние хората ядем доматите с колците. Голям смях.
143
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех сега да имаше едни 2.4 млрд лева....ама ги дадохме на САЩ за самолети, които заради кризата сигурно ще видим след 2030 година когато ги свалят от въоръжение
142
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Е,мисля че показах,че съм милозлива личност..
141
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
та както отбелязах:-Нека бъде жив и здрав,но..НЕ МУ Е РАБОТА да "управлява" държава!..Дори и такава просто ТЕРИТОРИЯ ,като нашата!И лошото е НЕ само че той е такъв!..-Просто събра ЦЕЛОТО ВОЙНСТВО на Гочоолу,Дочоолу,Данко Хаирсъзина и другите О,..трепки покрай себе си...Отново:-Нека бъде жив и здрав,но в негов интерес е да абдикира докато е време!..Защото дори и на мен не ми се иска да свърши като ..обесения с главата надолу негов колега-диктатор Мусолини...а нещата вървят натам..За съжал