Дончев: Надяваме се в началото на лятото тази криза да е зад гърба ни

Възможно е да се въведе излизането от дома само с декларация
31 мар 2020 10:00,
60
Дончев: Надяваме се в началото на лятото тази криза да е зад гърба ни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Надяваме се в началото на лятото тази криза да е зад гърба ни. Но след тази пандемия светът ще е различен”. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, съобщава NOVA. И допълни, че държавата ще направи всичко възможно, за да смекчи последиците от нея. Той не се нае да прогнозира дали ще се наложи удължаване на извънредното положение.

Още по темата

„Ако се наложи, няма да се поколебаем да вземем още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. По този въпрос не трябва да има различни гледни точки”, категоричен бе Дончев. Той поясни, че е възможно да се въведе излизането от дома само с декларация или пък за определено време и в определен периметър.

Дончев подчерта, че управляващите опитват всячески да свалят товара, който носи здравната ни система.

Дончев изрази мнение, че няма да се усети недостиг на болнични легла, защото в полеви лечебни заведения могат да се превърнат още десетки помещения у нас. "От гледна точка на легла и оборудване мисля, че ще се справим", каза вицепремиерът.

Той каза още, че съвсем скоро ще бъде достъпна електронна система, през която хората ще могат да проверяват дали са били в контакт с болен от COVID-19.

Той коментира и мярката, според която в продължение на три месеца държавата ще изплаща 60% от заплатите на служителите на затруднените компании.

„Трудно е да се предвиди колко фирми ще се възползват. Но тези наши действия имат за цел да дадат шанс на работодателя да не изпраща работниците си на борсата”, коментира Дончев и добави, че някои малки бизнеси може впоследствие да се рестартират, но за големите това ще е трудно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРЕЗ МАЙ ЩЕ БЪДЕ ПИКЪТ НА ЕПИДЕМИЯТА СПОРЕД МЕДИЦИНСКИЯ СЪВЕТ. ЗНАЧИ КРИЗАТА НЯМА ДА СВЪРШИ В НАЧАЛОТО НА ЛЯТОТО. ТОГАВА ЩЕ ЗАПОЧНЕ.
30
1
 
26
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Даа, в началото на лятото ще е зад гърба ни и затова в спешен порядък трябва да реализираме внесените контейнери с иначе напълно безполезни маски!Какъв по-добър и лесен начин от задължителна заповед за безмислено носене.
29
2
 
4
 
! Отговори
kris преди 4 години
Хора, според вас кога ще започнем да излизаме от тази ситуация? Примерно до към началото/средата на май дали ще почнат да падат част от забраните и мерките?
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 27:Много си промит мозък, нищо че си с ниско IQ още има надежда ако спреш да гледаш тв
27
1
 
18
 
! Отговори
Каратома преди 4 години
И без това хора по улиците почти няма, какви глупости приказва тоя, полицаите да се заемат с тези които се събират на групи, а не да се слагат нови и нови декларации!То така е най-лесно, декларация за това, декларация за онова, и след два месеца фалирала държава! Търся адвокат да водим дело в европейският съд, за тези декларации, погазват и GDPR и права ... След това що измами с лични данни ще има, не ми се мисли
26
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСКОТО ВЛИЯНИЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ СНИЖЕНО ДО САНИТАРЕН МИНИМУМ.
25
1
 
22
 
! Отговори
Жо преди 4 години
Тази сутрин, реших да изхвърля *** в контернера пред блока.Пуснах по един предупредителен SMS до Генерала, до Министерството на здравето, до Здравната каса и до Фандъкова (за всеки случай).Поставих си маска, очила за оксижен, латексови ръкавици и старата войнишка каска на дядо ми (пак за всеки случай).Точно когато стигнах до контейнера за смет, до мен спря каруца и един ми вика-"Дай, бате да видя какво ще изхвърляш с торбата за ***".Дадох му я и се прибрах вкъщи да се дезинфекцирам.
24
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КРИЗАТА ЩЕ СВЪРШИ КОГАТО СЕ ИЗЛЕКУВА РУСКОТО ВЛИЯНИЕ И РУСКИТЕ ПРОЕКТИ.
23
6
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Правят се две големи грешки:а) да се вярва, че вируса ще е минал до лятото - според математически модел пика му ще е зимата на следващата зима. б) да се вярва, че Герб ще се махнат от властта скоро. Ще ги има тука още дълго време - като приключи вируса и кризата (близките 2 години) още 1-2 мандата.
22
5
 
1
 
! Отговори
до 23 преди 4 години
ами не чакай - лягай да мреш хахахахахахаха
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще те уволнят теб габроФско кречетало СЪВЕТНИК...
20
1
 
14
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
Наглост е отличителното качество на този глуповат даскал!Тиквата го прибра до себе си ,за да не личи колко е плосък самия той.И даскала се взе но сериозно.В момента замества с глупостта си Цвъко.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да правят , края наближава.Ще става все по лошо.
18
2
 
19
 
! Отговори
да напомним преди 4 години
Нека не забравяме откъде е" тръгнал" Томислав Дончев!!!!! Не знаете?! От фондация "Отворено общество"-Габрово !
17
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще ви чака до лятото бе, мутро? На 1 май не е ли паднало извънредното положение, народен съд и бесило за вас, мракобесниците.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е правилно да се налага задължително носене на маски поне от медицинска гледна точка. В случай на съмнение от ефективността на дадено решение трябва да се обмисля и обсъжда с повече хора.
15
2
 
13
 
! Отговори
Моряк и половина преди 4 години
Тази мярка 60/40 е абсурдна сама по себе си! Ако си заведение, което през последните 4 месеца няма нито лев постъпления, а режийните си вървят, откъде да се почвят тези 40%, че не ми е много ясно?! Само се чудят, как да излъжат хората, да изпълняват задълженията на държавата! За това ли през всичките тези години си плащахме като попове данъците?!
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А аз се надявам до началото на кризата ,цялата хунта Герб да е в миналото.Наглия даскал по химия от габровските села, изцяло копира в поведението си дебелия пожарникар от Банкя.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй не е нормално, още болнични легла във всеки град полеви болници. Австралициите са заръчали 3 млн болнични легла. Нещо се готви и то не е за лечение на болните от вируси. Навсякъде има военни за какво хората си стоят по къщите поне повечето за какво са нужни военни да плашат хората или за нещо друго.
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надявай се...те и Китай се надяваха ама при тях идва втора вълна.