Горанов: Данъците няма да скачат, безработицата ще нарасне с около 2%

Нов дълг до 10 милиарда лева иска да вземе правителтвото
161
Горанов: Данъците няма да скачат, безработицата ще нарасне с около 2%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-негативният сценарий, който разглежда правителството е спад на икономиката с 3% и дефицит от 3,5 милиарда лева и актуализацията на бюджета, която предлага е разработена именно при него.

Ако ограниченията, свързани с пандемията продължат повече от 3 месеца, възстановяване на предкризисните нива вероятно ще приключи чак в края на 2021 година, призна финансовият министър Владислав Горанов.

Той допълни, че към момента не може да се каже колко е загубила икономиката през двете седмици на строг режим заради COVID-19.

Още по темата

Въпреки че държавата се готви да вземе нов дълг, данъците няма да се увеличат, обеща Горанов.

„Когато стопанският живот страда натоварването с допълнителни тежести няма да му подобри състоянието“, призна той.

А засега очакванията са за увеличение на безработицата с два процентни пункта.

Финансовият министър коментира, че пандемията прави все по-трудно прогнозирането на глобалната икономика и нашата, но е ясно, че предварително предвидените ръстове в бюджета, няма да се реализират.

Освен сценарият за спад на икономиката с 3%, има още два – за нулев растеж и за растеж 0,27%.

„Очакваме намаление на приходите с 2, 4 милиарда и увеличаване на разходите“, каза още Горанов.

„Заради това и за да се осигурят допълнителни фискални буфери предлагаме увеличение на новия държавен дълг от сегашните 2,2 милиарна лева до 10 милиарда т. е. 7, 8 милиарда нов потенциален дълг“, уточни той.

По думите му правителството се подготвя за всички опции - и за външен, и за вътрешен дълг.

„Всички тези мерки имат за цел да гарантират, че държавата има достатъчна ликвидност да функционира и да изпълнява задълженията си. Консервативното планиране и добрата фискална политика през последните години дават възможност и сега да реагираме, но ние трябва да сме подготвени за стагнацията, в която можем да се окажем“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми да,защото само в системата на МВР и МО има около 3000 които получават едновременно заплата и пенсия от началото на 2016г.до ден днешен,а тези места може да се заемат от млади момчета и г-н Борисов много добре знае за това!!! Но....
111
1
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Владко пиле, чакам да видя колко осигуровки и ДДС ще събереш април и май месец :)))))
110
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чао Чао Горанов, чао чао ГЕП , кризата свали маските и лъсна некомпетентността, лъжите и отчайващото състояние на всички сектори в държавата!
109
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен сценарият за спад на икономиката с 3%, има още два за нулев растеж и за растеж 0,27%.___________Циркаджия ти само до момента имаш спад с 3 %, абсолютен ***, как си мисли че ще се размине само с 3 %, при положение че само туризма е с дал около 15 % от БВП, а той явно няма да го има до края на годината, дори и Германия предвижда спад с минимум 5 %, въпреки огромното наливане на финансови средства в икономиката
108
0
 
13
 
! Отговори
Маргинал преди 4 години
Горанов, Ну погади!
107
12
 
0
 
! Отговори
gerberast преди 4 години
ще гласувам за ГЕРБ до последния българин на територията
106
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 108 Не си запознат само армия и полиция са над 100 000.Отделно агенции и агенцийки около 20 000 кияци,отделно инспекторати 10 000,отделно общинари с подчинени 200 000,отделно депутати,министри на безгрижието(спорт и туризъм),отделно президенство.Президент-мечка за показване пред света без власт!И т.н.
105
9
 
3
 
! Отговори
До 93 преди 4 години
Най-много в бюджетната сфера са учителите и лекарите. Искаш да премахнем образователната и здравната системи. Изобщо разбираш ли какво искаш? Ако си си мислил само за чиновниците, също си в грешка. Те са малка част от хората в бюджетната сфера и за тях с пълна сила важи правилото с тях зле, без тях много по-зле. Не случайно държава без чиновници няма.
104
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 108 Ти защо си мислиш,че народа иска БСП на власт?Или и ти си от ония дето вярват в дядо Мраз и не знаят,че БСП и ГЕРБ са БКП?
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички "успешни" правителства повишиха външният дълг на България с милиарди долари, като СДС-Филип Димитров, СДС-Иван Костов и сега ГЕРБ. За разлика от тях "неуспешните" правителства намалиха с милиарди долари външният дълг на България, като това на Жан Виденов. Що така? Значи утре на власт идва Некадърник Некадърников и партия Некадърници, увеличава с 20 милиарда долара външният ни дълг и управлява "успешно". БСП защо не се поучат от СДС и ГЕРБ и като станат управляващи да вземат 20 млрд. дълг?
102
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господин нетна операция и премии за НАП 30 милиона да дава оставка,че като рипне тоя народ ще го обеси!
101
0
 
23
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Повече са жертвите от вируса ГЕРБ отколкото коронавируса. Факт.- заминаха си кравите, кокошките, прасетата и много народ. - да не говорим колко бизнеси бяха затрити. - но за това пък процъфтява кръга около Шайката.
100
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До безработицата Тя ни изпрати на гурбет и зарази с коронавирус навред!
99
0
 
7
 
! Отговори
на оръжие преди 4 години
До БунтРаботниците на гурбет а чиновниците навред! Няма кой да ходи на бой!
98
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам как с 2% ще нарастне безбработицата след като половината нселение работи в туристическия сектор. Това, ако не ви е последният мандат, този народ е приключил.
97
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БАЙ ТОШООстави ни дългове които ще ги изплащаме до 2030 година и икономика която освен суровини нищо не можеше да изнесе на световните пазари поради изостаналост и ниско качество на продукцията.
96
0
 
25
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Финансиста на Домусчиев пак манипулира:- къде е резерва от 10 мрд?- къде е излишъка от началото от годината от 1,5 мрд?- къде са парите от Европа от 1,5 мрд? Преди да тегли нов заем да отговори първо на тези въпроси, защото хората имат усещането, че дълга ще бъде усвоен то ГЕРБерски фирми, а сметката ще плати народа. Оставка!!!
95
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов защо не хвърли оставка?Абсолютен некадърник!
94
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дори да изтеглим 10 милиарда това няма да ни се отрази по никакъв начин, защото и без това дълга ни е малък. Просто всички заедно ще се лишаваме от нещо - няма да ходим по 3 пъти на екскурзии в чужбина, а по два. Няма да пием 2 уискита в заведение, ще пием по едно и тн. Така заедно ще преминем през кризата като един обединен народ
93
1
 
5
 
! Отговори
f преди 4 години
А етническите данъци в бг кой ще оправи, сигурно поне 10 пъти ще ви се вдигнат заплатите ако Волен дойде на власт!