Горанов: Данъците няма да скачат, безработицата ще нарасне с около 2%

Нов дълг до 10 милиарда лева иска да вземе правителтвото
161
Горанов: Данъците няма да скачат, безработицата ще нарасне с около 2%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-негативният сценарий, който разглежда правителството е спад на икономиката с 3% и дефицит от 3,5 милиарда лева и актуализацията на бюджета, която предлага е разработена именно при него.

Ако ограниченията, свързани с пандемията продължат повече от 3 месеца, възстановяване на предкризисните нива вероятно ще приключи чак в края на 2021 година, призна финансовият министър Владислав Горанов.

Той допълни, че към момента не може да се каже колко е загубила икономиката през двете седмици на строг режим заради COVID-19.

Още по темата

Въпреки че държавата се готви да вземе нов дълг, данъците няма да се увеличат, обеща Горанов.

„Когато стопанският живот страда натоварването с допълнителни тежести няма да му подобри състоянието“, призна той.

А засега очакванията са за увеличение на безработицата с два процентни пункта.

Финансовият министър коментира, че пандемията прави все по-трудно прогнозирането на глобалната икономика и нашата, но е ясно, че предварително предвидените ръстове в бюджета, няма да се реализират.

Освен сценарият за спад на икономиката с 3%, има още два – за нулев растеж и за растеж 0,27%.

„Очакваме намаление на приходите с 2, 4 милиарда и увеличаване на разходите“, каза още Горанов.

„Заради това и за да се осигурят допълнителни фискални буфери предлагаме увеличение на новия държавен дълг от сегашните 2,2 милиарна лева до 10 милиарда т. е. 7, 8 милиарда нов потенциален дълг“, уточни той.

По думите му правителството се подготвя за всички опции - и за външен, и за вътрешен дълг.

„Всички тези мерки имат за цел да гарантират, че държавата има достатъчна ликвидност да функционира и да изпълнява задълженията си. Консервативното планиране и добрата фискална политика през последните години дават възможност и сега да реагираме, но ние трябва да сме подготвени за стагнацията, в която можем да се окажем“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
26
 
! Отговори
Бивш Гербер преди 4 години
Гербаджийските избиратели са от минимална до средна работна заплата .Мизерници ,неграмотни ,ей тва са .Умен човек няма да се хване на ефтината харизма на главната Тиква .Само *** ги избират, и тез *** диктуват живота на цяла България !
51
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От комуниста гавазин ще умрете от глад. Слагайте минуси. Аз ще се смея докато купувате половин кренвирш с псевдодемократична усмивка. На работа ще останат боковците и създадения от мутрата черен униформичко. Тази хунта е съставена от необразованата *** на червения елит.
50
1
 
4
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
Радини вълнения, квде си бе мъжкарче. по зарите и парадите и шипките сте стотина генерала, пагончета от горе до долу, даже оня плешив плашипутаранец на тиквата сте му сложили две ленти. Нарамвайте мускетите, препасвайте сабите и спасявайте българия лентяи. Ама това не е като да ходиш на обучение в ленгли май? Страхливецо, ако не верваш на армията си, ПРИЗОВИ НАРОДА СИ дето уж те е избирал и тебе. То срещу оня травестюг Цицка Цачева майката на нацията с големия кобур и Кермит Жабока ми се струва че щеше да спечели.
49
1
 
14
 
! Отговори
Сега преди 4 години
Лентореза да минава по цехчетата,които хвалебствено откриваше и да лепи лентите,които ряза пред камерите.
48
1
 
26
 
! Отговори
Бай 100ян преди 4 години
Гнусната Гербаджийска пасмина която ни докара това адово изчадие на главата заслужават да продължат да водят мизерния си начин на живот докато са живи !!
47
1
 
26
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
на тройкаджията му личи че книгите ги е чел до 3та страница а уменията му да наблюдава и да се учи и събира опит от реалноста която ни заобикаля са нулеви. те и тройкаджиите от основните училища и ТВУ-тата знаят как да точат заеми и да рупат салата за 700 лева бе мамин. Само Юнг би бил способен да открие всички начини по които това същество на снимката е сбъркано от комплекси за малоценност и компенсира идиотизма си със злоба, злорадство и правене на гадории. Бесилката която скоро ще му окачим на изнеженото вратленце ще му е малко наказание.
46
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука материята е сложна за русофили. Дайте в някоя статия как Путин направил пелмените безплатни.
45
3
 
26
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Тоз пък .Плащаме едни от най високите данъци в Европа и има наглостта въобще да говори за поскъпване на данъци. ДДС трябва да падне наполовина и прага за влизане да се вдигне
44
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Махай се на бегом .кой те пробутва да си на тези Сложни отговорни икономически простове.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гато и да ги закопаш тия си закъснял
42
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанката ли?! Живее на аванта, наем не плаща! Иначе акъл дава за финансите. ***!
41
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи 3 миларда излишък в края на годинатаплюс 3 милиарда подарък на бедна америка за несъществуващи самолетии сега 10 милиарда дълг за бъдните поколенияза да имат някой вили в барселонаапартаменти с асансьори и милиарди в офшоркичестито на овцете за поредното стригане
40
9
 
24
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
Луд и нагъл крадец. Не е изкарал и платил един лев данъци през живота си, на раздава и разпределя.
39
10
 
22
 
! Отговори
Не ви ли е ясно преди 4 години
ГЕРБ Е ЧУМА
38
12
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Основен закон за политическа стабилност в България е че колкото повече вият троловете на червените олигарси, толкова повече правителството си върши работата и увеличава своята подкрепа. Оценка слаб за кръгът: БСП, Румен Радев, Слави Трифонов, умни и красиви на Иван Костов. Нулев успех в подривната дейност.
37
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eдна корона ви събори, кекави българи!2 седмици седите вкъщи и с интернет и всички удобства и ревете.Пра-бабите и пра-дядовците ви две световни войни издържаха, глад, мизерия, болести и оцеляха!
36
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
другаре,от позитано платиха ли ви за драскането на местните избори?
35
13
 
6
 
! Отговори
Христо от Самоков преди 4 години
А по бай Тошово време българия не е теглела нито лев заем. Аххххх фашисти такиваааа как ревете по комонизма ама няма. скачахте по плоштадите и крекахте ама сега ревете. Ще искате Тато да си дойде ама няма. Ето ви ГЕРБ да ви оправлява и да ви тегли заеми и овеличава бесизходицата в която живеете. Защо във Великата Русия няма нито един болен курона вирос? Защото здравеопазването е велико както всичко в нея. Вие се радвайте че имахме и ние бяхме соц страна иначе щеше да има мор като в гнилия запат
34
4
 
18
 
! Отговори
баба преди 4 години
тоа, цитирам: "доста мазнинка е придърпал"какъв беше, я какви бузки е отпрал
33
25
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ореха ги остави с близо 8 млрд в бюджета, сега колко има там ? Всяка година нов заем, едвам събраха 2 млрд за 6 самолета. Добре сме вервайте ми.