Храната поскъпва с над 4%, останалите стоки поевтиняват с над 11 на сто

Безработните скачат с 6%, заетостта ще се възстановява в края на годината
70
Храната поскъпва с над 4%, останалите стоки поевтиняват с над 11 на сто
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По-ниското търсене в глобален план заради пандемията и мерките, предприети за борбата с нея, ще се отрази в понижение на цените на повечето нехранителни стоки, като средният спад ще е 11,6%.

Цените на храните обаче леко ще се повишат - средно с малко над 4%, тъй като хранителните стоки, които са от първа необходимост, остават извън ограничителните мерки, предприети от повечето правителства и съответно при тях ще се наблюдава относително запазване на търсенето. Това прогнозира правителството в мотивите си за актуализацияата на бюджета.

Още по темата
Кабинетът прогнозира и намаление на частното потребление.

На първо място поради ограничителните мерки се очаква спад на потреблението на услуги от страна на домакинствата и по-конкретно на услуги, свързани с  култура и развлечения, хотелиерство и ресторантьорство, туристически пакети.

Спадът на заетостта и очакванията за ограничение  на разполагаемия доход също ще допринесат за по-слабо потребление както на услуги, така и на стоки за дълготрайна употреба.

Допълнително повишената несигурност ще доведе до ограничение на някои потребителски разходи и формиране на предпазни спестявания от страна на домакинствата.

Очакваният спад на световната и най-вече на европейската икономика, в съчетание със силно ограничителните мерки за международни пътувания ще доведат и до понижение на износа на стоки и услуги.

Безпрецедентните мерки за ограничаване на движението, приети от всички страни, ще се отразят съществено на износа на транспортни и туристически услуги.

Очаква се това да се отрази в спад на реалния износ на услуги с 25,7% през 2020 г. спрямо 2019 г. Ограниченото търсене в основните ни търговски партньори и удължените срокове за доставка ще засегнат и износа на стоки, който се очаква да спадне с 13,3%.

Общо износът на стоки и услуги ще намалее с 16,3% през 2020 г. при растеж от 1,9% през 2019 г. и спад от 11,7% през кризисната 2009 г.

По-слабите износ и вътрешно търсене ще ограничат и размера на вноса на стоки и услуги с 12,9%, като ефектът върху услугите ще е по-осезаем.

Правителството прогнозира, че броят на заетите ще се понижи с малко под 4% през второто тримесечие и ще надхвърли 5% през третото тримесечие на годишна база, като възстановяването на заетостта се очаква да започне едва в края на годината.

Средният за годината спад на заетите се оценява на 2,1%, а нивото на безработица се очаква да се покачи с около 2 процентни пункта спрямо 2019 г. до 6,2%.

Динамиката на компенсациите на наетите през 2020 г. се очаква съществено да се забави до 2,6%, като основният фактор за това ще бъде намалението на наетия трудов ресурс, но влияние ще окаже и по-бавното нарастване на компенсацията на един нает, в резултат от оптимизирането на разходите при задържане на заетостта, пише още в мотивите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
14
 
! Отговори
ммм преди 4 години
Имам доста голям пчелин за стандартите на Европа.Имам Договор за биологично производство съгласно Регламент 834/2007 и Регламент 889/2008.Миналата година благодарение на картела създаден от българските търговци, цената на меда стигна до 2,20 лв/кг. Цената на биологичния мед - 3,20 лв/кг.!А на каква цена се продава биологичен пчелен мед в магазините, .... ммм?Ще се радвам нищо да не се внася в България, освен само определени земеделски продукти, като банани, мандарини ...
17
1
 
14
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
Още преди да се чуе за вируса от Китай цените се повишаваха ударно, с пристигането на болестта в БГ продължиха с увеличенията почти на всяка доставка, доставчиците се оправдаваха с търговци на едро, складове и производители, които пък се оправдаваха с цени на горивата...и така си продължава, изказванията на разни отговорни фактори по медиите въобще не изменят ситуацията; и при това беше ясно че така ще стане и многократно го писахме сума народ по форумите - както се вижда файда йок!
16
2
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До БатманНе е само в премиера и свитата му причината. Големите площи, в които преди 10 ноември се садеха зеленчуци -Пловдивско, Пазарджишко, Видинско, Плевенско се закупиха в средата-края на 90-те години за жълти стотинки и сега в тях се садят пшеница, царевица, фуражен слънчоглед. На юг насадиха лозя с винени сортове грозде и за зеленчуците не остана място. Самата министърка на МЗХГ е иконУМИЗДка и само яде зеленчуци от Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия.
15
10
 
2
 
! Отговори
Абе намека е ясен! преди 4 години
Ония нацисти от ЦРУ се опитват да свалят баце Бойко от министър-председателското място ама за пръв път от свет време той им се не дава. Щото гласят нацисткото си протеже от Сакскобурготите да се натресе след дядо си тука да *** още. Това не трябва да става - половин Европа ще измре и тия след тях. Ама няма да стане ... Така им кажи. Род Видар още е жив и род Вейл!!!!
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кои са тези останали стоки с 11% поевтинели?Поне няколко кажете?"Чорапогащите от Южна Корея.
13
1
 
6
 
! Отговори
ЕС комисия преди 4 години
И яйца няма да го посрешнем кат,войводи!
12
2
 
18
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Приятелю родното производство отдавна е унищожено умишлено нали гледам по селата преди 20 години че и повече дворовете бяха претъпкани с животни крави телета овце кози сега хората които го гледат се броят на пръсти
11
1
 
21
 
! Отговори
Иван Вазов преди 4 години
Като ви кажат от правителството 4%, си слагайте сами отзад по две нули.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои са тези останали стоки с 11% поевтинели?Поне няколко кажете?
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости. Джинджифила от 3,99 днес е 16,99. Вие смятайте. Увеличение само 425 %.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Останалите стоки поефтенявали вдигали се хранителните че те 80 на 100 от хората им стигат само за храна
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е вярно.Храната поскъпна с над 40%,а не с 4%.Аз на джоба си ли да вярвам,или на измислена стъкмистика.
6
2
 
8
 
! Отговори
Асана преди 4 години
Не барайте алкохола че домашарката е на привършване па ако ще и шест месеца карантината да има!
5
10
 
10
 
! Отговори
8ът преди 4 години
Сега големите вериги ще издуят цените многократно понеже Радев събори закона с който щеше да има регламент .Powered by БСП
4
5
 
18
 
! Отговори
Станишев преди 4 години
Да унищожим вируса на Короната с МОЩЕН ГЕЙ ПАРАД воден от посланника на САЩ!
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безработица глад плюс високи цени и естествено увеличаваща се престъпност на какво ви мирише
2
8
 
12
 
! Отговори
6 преди 4 години
На ви сега пазарна икономика. Ако бяха вързали ръцете на всеки търгаш както първоначално Борисов предложи сега нямаше изобщо да се коментират такива неща
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерките на Борисов ще фалират държавата, бизнеса и гражданите.