Горещият картоф в актуализацията на бюджета – дългът

БСП щели да го използват за своя политическа пропаганда
Обновена: 1 апр 2020 10:22 | 1 апр 2020 10:21, Камелия Цветанова
55
Горещият картоф в  актуализацията на бюджета – дългът
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лимитът на дълга до 10 млрд. лева, който правителството предлага да бъде взет, ще бъде горещият картоф, който ще прехвърля от ръка на ръка БСП, смята шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Тя увери, че останалите парламентарни групи  ще подкрепят предложението за актуализацията на бюджета.

Още по темата

"БСП няма да пропусне да използва темата за своята политическа пропаганда", коментира Стоянова пред БНР.

Според нея трябва да има буфери и възможност за гъвкаво реагиране.

"Анализаторите в Министерството на финансите са предвидили намаление в БВП спрямо този през 2019 година с 3%. Те считат това за песимистичен сценарий, но мисля, че може да има и по-песимистичен сценарий. Нямаме параметрите на кризата като времево и като изражение на икономическите последици. Дори и при този сценарий това означава спад в приходната част към бюджета от 2,4 млрд. лева", каза тя.

Стоянова коментира още, че мярката 60/40 е полезна за компании, които не са ликвидирали дейността си или не планират да направят това в предстоящите месеци, а ще бъде в намален размер през периода на кризата, както и компании, които въпреки че ще прекъснат работа временно, ще искат да запазят своите специалисти.

"Всяка компания ще прецени кое е най-доброто за нея и за хората, които работят в нея. Вероятно тези 1 млрд. лева, които сме заделили, няма да стигнат, ако кризата продължи, и ще трябва да трансферираме още пари", обясни Стоянова.

Депутатката от ГЕРБ подчерта, че се дава гъвкавост на правителството да вземе от вътрешните и външните пазари сума пари, която може да се харчи след решение на Народното събрание и с корекция в държавния бюджет.

"Идеята е разходите да са от преструктуриране на вече планирани такива, които могат да бъдат отложени във времето", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
s преди 4 години
Плювлю ви го казва, знае го, защото е решено, т.е. всичко е по план.Колко работа свърши и той за юдо-американските си господари...безродник
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо в България за успешно правителство се счита това, което трупа милиарди външен дълг и на тази основа управлява, а за неуспешно се счита правителството, което намалява външният ни дълг?
40
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Колкото и парадоксално да звучи за почти всички, единственото управление след 1989 година, което работеше за България, беше това на Жан Виденов. Защо се получи кризата тогава е дълго за обяснение и не е по една причина, но не е заради погрешно управление на Жан Виденов.
39
0
 
4
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Жан Виденов не беше глyпak. Той изплати над 2,5 млрд. долара външен дълг и с кредити можеше да погасява старите кредити и точно това не се хареса на САЩ. Така България излизаше от финансовата си зависимост и по нареждане на САЩ, всички отказаха кредитите за България. След Виденов дойдоха слугите на САЩ от СДС и външният ни дълг скочи с няколко милиарда долара.
38
1
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Винаги досега в България взетите от "успешните" правителства дългове, се изплащат от следващите "неуспешни" правителства. ГЕРБ явно знаят, че повече няма да управляват и гледат да ошушкат всички резерви и да натрупат повече дълг, за да е сигурен провала на следващото управление. Това го правеше СДС, а сега и ГЕРБ в последните 10 години.
37
0
 
1
 
! Отговори
аноним преди 4 години
Това да не е ЦСКА. Това е държава и трябва за всеки лев да се следи къде се краде. После детето ми ще ги плаща тези кинти не тези които се върнаха от чужбина. Ясно ли е ЦСКА. Това не е пералня за кинти а държава.
36
1
 
2
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
по време на виденовата зима границите бяха още доста затворени. доста по голям брой хора избега още 89-90 година. а най голям брой при костов, царчето и техното протеже банкянския нерез. 2 милиона. виденов е единствения без десетина метреси и вилички по целия свят. дъхстеря му на виденов живэ в панелка а не в имение за 300 милиона в бевърли хилс. цвъко ти ли си бе? *** ти жив ли си още бе? работи ли асансьорчето?
35
1
 
0
 
! Отговори
Латино партизан преди 4 години
БСП не ги бие сачмата на едно място! До преди седмица искаха да се тегли заем и да се харчи резерва, сега сакън никакъв заем..... И като го видя това гуру Р.Гечев се сещам как погреба родителите ми по времето на Виденов. Иде ми да взема пушката .....
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаш един глупакк Жан Виденов, който плати 2 милиарда долара за 2 години дълг и остана без долари в резерва. Запада разбра и го събори.
33
2
 
0
 
! Отговори
Менто, лелке преди 4 години
Мрнъкане, че да посочиш проблем или изобщо критиката е пропаганда на дадеда опозиция, е колкото арогантно, толкова и нелепо!!!
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - ГЕРБ и ОП ги чака народен съд заради натрупания външен дългСъщото важи и за цялото бсп, които повлякоха крак преди повече от 30 години, когато бяха още бкп!
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ и ОП ги чака народен съд заради натрупания външен дълг.
30
4
 
12
 
! Отговори
zombay преди 4 години
НАЛИ ИМАШЕ ПАРИ В ХАЗНАТА БЕ ТИКВОНИИ? НАЛИ РАДЕВ НЕ РАЗБИРАЛ ОТ ФИНАНСИ? МАЙ ТИ НЕ МОЖЕШ ПРОСТА АРИТМЕТИКА
29
7
 
5
 
! Отговори
ЦСКА преди 4 години
Първо, заема не е 10 млрд , а до 10 млрд. На първо време 4.2 милиарда.Второ в банките има 82 милиарда. Самите банки ще купят дълга на около 0%, т.е. за тях също е ОК тъй като при липса на кредитиране няма да си държат парите в БНБ на минус 0.7%, а ще ги наместят на 0%. Какъв е проблемът? На всички мрънкалници мога да кажа само едно - откъде пари бе другари? Питам ви? Без заем не става, никой не е очаквал такава гадост. Всички държжави ще вземат заеми за да могат да си запазят икономиките.
28
0
 
3
 
! Отговори
KZL преди 4 години
До ХмСкъпа, ако за това се двоумиш толкова, наистина не знам за други неща как стигаш до решение?
27
1
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Десет милиарда лева не са малко. Лесно е да се вземе такъв заем, но няма да е лесно да се връща. Така че без дискусия няма да мине. И това да се контролира как се харчат държавните пари е една от най-важните задачи на опозицията. А БСП е единствената реална опозиция. Марешки също ще каже нещо, ДПС ще кажат нещо, но като дойде ред до гласуване, ще са "ЗА" за всичко.
26
1
 
2
 
! Отговори
None преди 4 години
"Горещият картоф" Тази фраза е преведена от англиски .... И като цяло използването и на Български е доста нелепо .....
25
0
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Вие младежите се делите на Гербери,***,*** и т.н. Освен вас милениум поколени е има хора живели,преживели и видели и са наистина реалисти а не като теб Аз съм на 72 и не можеш да ме наречеш какъвто и да е -просто преживях и видях.Тези днешните успяха да набутат комунистите в ъгъла и докато самият живот не минимизира съвсем соцутопията и се появи алтернатива ще е все така...А мантрата ,,едните и другите са маскари"се изтъкрва все повече. Никой не е вечен ,важното е ,,недоносчето"да е аут!
24
6
 
9
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Само Румен Гечев да не взима думата и да дава акъл. Доказано некомпетентен е-изпразни хазната и без криза....... Резерв има ,но той не е бездънен.10те милиарда са за гарантиране надостатъчно ликвидни фискални буфери,в случай на понегативен сценарий..Няма как да се осигурятпредвиденитегодишни приходи при днешната ситуация.В някои сфери схемата 60/40 е невъзможна поради липса от 100% оборот....Трябва да се мисли обективно и реално,а не да се търсят политическа пропаганда
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 20Визира и бай.Защото вижте кво стана в Евроком за едно изказване...