Правителството иска извънредното положение да е до 13 май

Само това помагало да се спре епидемия от коронавирус
Обновена: 1 апр 2020 16:00 | 1 апр 2020 15:57, Камелия Цветанова
783
Правителството иска извънредното положение да е до 13 май
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Извънредното положение, което влезе в сила от13 март да бъде удължено до 13 май. Това ще предложи кабинетът на парламента.

Още по темата

България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани, посочват от правителствената пресслужба.

Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна.

Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя, мотивират се още от МС.

От кабинета напомнят, че броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


783
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
482
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Тоя мерак за удължаване ,навежда към ,теглене на още един заем. Значи няма да се разминем само 10 милиарда .
481
1
 
14
 
! Отговори
1 преди 4 години
СТИГА с тая китайска зараза. Фирмите в България трябва да почнат работа ВЕДНАГА. Когато има Зараза от СПИН и Ебола в Африка, ЗАБРАНЯВАТ да се пътува към Африка и да пътуват Туристи към Европа. Трябва да гръмнат Банкя- лията Б.Б, и да стане Революция, за да се оправи България.
480
0
 
24
 
! Отговори
seira преди 4 години
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ - ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!НАРОДЕ!!!
479
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай трябва да платят за всички щети,които ни донесоха !Роби -диваци !
478
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да сте посмели изверги да оскверните Велик Ден!Ще ви се връща стократно.
477
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, не забравяйте принципа разделяй и владей.не позволявайте да го прилагат
476
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безбожници Спрете карантината за Велик Ден!Бог ще ви накаже
475
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тюфлеци скапани, осъзнайте се бе!Кой ви храни бе изверги?Спрете карантината за Велик Ден!
474
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и да се сбъднат пророчествата на ясновидци, че българите ще поведът света и ще спечелят уважението на всички народи.
473
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма витоша има други места ! Има доста места само да имате финансови възможност дори и армията да включат не могат да ги покрият лесно се излиза през кпп - тата даваш фалшива декларация и си готов никой не чете личните данни от картата полицията станаха пощальони
472
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После ще стане 24 юни и т.н
471
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам тъпоумно-мутроидното изражение на тази снимка, се чудя дали не идват последните месеци на управлението на феномена на маломозъчната първобитност Боко Тиквата. За жалост провала на един бездарен, просто,сташки неокомунистически примитив, който с байганьовщина, лукавство и лъжи се задържа толкова дълго на власт ще съвпадне с една трагедия, която неговата некадърност ще усили многократно в България.
470
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато сасипаха близкия изток, хората там изживяха милион пати по лош кошмар от тоя вирус по света.На всичкото отгоре голяма част от света се радваше за плачевното им састояние.
469
1
 
23
 
! Отговори
СТИГА ТОЛКОВА преди 4 години
Абе направо до Коледа. До тогава от резерва и троха няма да е останала. Няколко заема по един милиард - похарчени. 50% от населението със симптоми на прихическо разстройство. И след това оставка и друг някой да се оправя...Хайде СТИГА ТОЛКОВА!
468
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбирам ако имаше над 5хил заразени , но за 3 седм са 500 , отидоха си 10 . Да има карантина , но при тези данни за какво говорим ? Ако има голяма заболеваемост тогава , то грипа засегна повече хора за 3 седмици .. Ще мине ...
467
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи в подобни ситуации още от римско всреме е решено (от богатите/власт имащите) какво да се прави.Избира се диктатор, който е временно несменяем- това, за да "оправи" нещата.Ама на него и поддържащата го шайка им харесоло, та взели и го направили пожизнен, демек - вечна криза.Справка - Октавиан Август.Нищо по-различно от сегашното време.
466
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами той 1/3 от света е блокиран и е под карантина, ама *** го оставиха да си седи вкъщи и той орева всички. Лигльовци
465
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако продалжи карантината, хората ще почнат от глад да умрат бе Бойкооо
464
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо никой не говори за това, че след тази карантина, хората ще са в пълна бедност и мизерия, което ще доведе до драстично покачване на всякакъв вид престъпност? Накрая, ще ни е страх дори да излизаме от къщите си. Няма по-страшен човек от освирепелия. Дали тогава полицаите ще ни пазят, както сега пазят парковете и градинките?
463
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Ирак и Афганистан краварите убиха милиони жени, деца, цивилни.В Сирия *** джуджето заедно с пудела си есад убиха близо два милиона мирни хора и изгониха близо 10 мил от домоветв им.КАЖЕТЕ НА КОГО МУ ПУКАШЕ ЗА ТИЯ ХОРА КОИТО СИ ЖИВЕЕХА В МИР.А сега за една шепа умрели зарева целия свят и на всичкото отгоре ще сасипят икономически мирните и най обикновенни хора.НЯКОЙ САС СИГУРНОСТ СИ ИГРАЕ САС СЪДБИТЕ НА ХОРАТА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ.