Правителството иска извънредното положение да е до 13 май

Само това помагало да се спре епидемия от коронавирус
Обновена: 1 апр 2020 16:00 | 1 апр 2020 15:57, Камелия Цветанова
783
Правителството иска извънредното положение да е до 13 май
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Извънредното положение, което влезе в сила от13 март да бъде удължено до 13 май. Това ще предложи кабинетът на парламента.

Още по темата

България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани, посочват от правителствената пресслужба.

Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна.

Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя, мотивират се още от МС.

От кабинета напомнят, че броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


783
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
462
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снимката по темата е много показателна и обяснява всичко.
461
9
 
33
 
! Отговори
ХМ преди 4 години
Махнете извънредното положение веднага!Няма за 5 умрели старци да спираем света!!!
460
0
 
12
 
! Отговори
EEDE преди 4 години
Вижте предиктивното програмиране от филма "Рапунцел" - имаме царство, наречено случайно Корона; момиче, затворено в кула(или по-точно под карантина) и историята продължава 18 год.Та може би общо 18 месеца карантина? И същевременно ваксинката носител на истинския вирус и след това чипчето, което ще ви превърне в зомбита, ако се поклоните на Антихриста.
459
0
 
32
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Не че искам да ви разочаровам, но помислете. Както са започнали да ни гаврят и знаят, че ги мразим могат да си удължават положението до безкрай и няма да организират избори. Могат всеки един закон да преиначат. Също така не можем и да се съберем да протестираме заради забраната за пътуване. От всякъде сме прецакани. Според мен скоро избори няма да имаме щастие за видим...
458
3
 
18
 
! Отговори
КС преди 4 години
Господ ще те съди. И ще гориш в АДА.
457
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Увеличението на заплатите в парламента е първоаприлска шега.
456
2
 
23
 
! Отговори
Стефан Христов преди 4 години
Аз предлагам да е да 13-ти юни, когато е рожденият ден на премиера, а на следващия ден да ги изметем с голямата метла заедно с цялата пасмина около него и "срещу" него!Защото бедата ни не е от този пореден Н-ти вирус, а от цялата сегашна политическа класа, свидна рожба на БКП и ДС!
455
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От днес заплатките в парламента са 5 500 лева.
454
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще правят избори сред освирепели от глад хора? Засега има храна, щото само холандските лалета останаха необрани, ама и нищо не е засято. Спанак, марули, домати, картофи, царевица, грах, боб, лук? Овошките и тая година ги пресече студа.
453
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такова понятие "старец" след като в световен мащаб вдигат пенсионната възраст.Всеки под 61 (мъж, жена или ***) е работещ и съответно "млад" според тях.Целта е ясна...
452
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На този *** трябва ясно да му се обясни, че става смешен и ще ни съсипе !Единственото хубаво от цялата тази работа е, че ще го измитаме на следващите избори !Дано да са по-скоро !
451
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберски кражби и след кражбите пак кражби. И така до 13-ти май.
450
0
 
30
 
! Отговори
Много резонен въпрос преди 4 години
е това за винетките. Става въпрос за платена такса за услуга, услуга която ти забраняват да ползваш, същите на които си платил таксатаТрябва да ги удължат с 2 месеца, иначе си е грабеж
449
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес е най-тъжният 1 април. Всички нови днес биха изглеждали като първоаприлска шега преди 1 година, но уви днес те са истина.
448
3
 
17
 
! Отговори
Бургазлия преди 4 години
До АнонименДеца и младежи винаги са умирали от всякакви неща. Това че се преекспонират 5 случая, не значи, че масово умират деца и младежи от този вирус, както го представяш. Това, че от 7 милиарден свят са умряли няколко хиляди е нищо. Буквално се хващате за всеки единичен случай и го изкарвате като някаква тенденция. Никой никъде не е казал умряха 50 хил. млади, което пак не е нищо в световен мащаб, но те общо са 50 хил. за цял свят и не за ден.
447
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ви държим заключени до Коледа.
446
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 464И деца и младежи вече умират от тоя вирус по света
445
3
 
39
 
! Отговори
Киро преди 4 години
Цялата работа по света е заради финансовия колапс. То се знаеше от много време, но явно мащабите които се очакват са огромни, затова ни баламосват с този вирус, не само в България, а в целия свят. Целта е да се каже, еми заради вируса е всичко, ама нямаше как, животите са по-ценни. А те хората които ще умрат от усложненията на този вирус, никой няма да ги спаси с магическа пръчка така или иначе. Всичко е пропаганда. Другари може да нямате какво да ядете, но ви спасихме от вируса. Това е.
444
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кризите са изкуствено инсценирани явления с една единствена цел - грабеж и пак грабеж.Така е от хилядолетия.
443
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 455Всички сме в рискова група, ама някои смятат, че тях нищо не ги лови