Правителството иска извънредното положение да е до 13 май

Само това помагало да се спре епидемия от коронавирус
Обновена: 1 апр 2020 16:00 | 1 апр 2020 15:57, Камелия Цветанова
783
Правителството иска извънредното положение да е до 13 май
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Извънредното положение, което влезе в сила от13 март да бъде удължено до 13 май. Това ще предложи кабинетът на парламента.

Още по темата

България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани, посочват от правителствената пресслужба.

Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна.

Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя, мотивират се още от МС.

От кабинета напомнят, че броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


783
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
442
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста безмислена новина.
441
17
 
15
 
! Отговори
Кралица преди 4 години
За "бедните" които в момента, нямат пари, защото са ги инвестирали в скъпи покупки, подтикнати от желанието да са модерни...може да си приготвите следните ястия.Apple iPhone XR с картофиЗадушени Маратонки Adidas на фурнаМаратонки Nike със зелен лукДобър апетит !
440
3
 
24
 
! Отговори
винетку преди 4 години
значи ще плащам аз годишни винетки, а те КПП-та правят и декларация ми искат защо ще карам и къде отивам - защото плащам данъци, такси... а доход отникъде. ще удължат ли срока на винетките за времето, когато ми плещят Остани вкъщи... *** вкъщи.
439
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 464На колко си? Старчески егоизъм е и да си над 30г за тези, които сега са на 16-17г. Да вземат да управляват те направо, та всичко да се оправи. И всички над 30г - под ножа, егоисти с егоисти, които са си купували коли и ходили по море и екскурзийки.
438
3
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Няма да има вече нормален живот на тая територия ! Ще трябва да се емигрира някъде на север в цивилизования свободен свят ! Харесват ми Беларус и великия Лукашенко ! Ако има и други желаещи да се приготвим ,братя !!!!
437
2
 
8
 
! Отговори
Lan преди 4 години
И КРАЙ за България!
436
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди десетина години беше последната криза, която беше финансова /банкова, ипотечна/ и почнах да се чудя как ще я направят новата криза. А дойде време за новата. Измислиха го гениално - вирус страховит, безпощаден, глобален, смъртоносен. Даже надмина очакванията им.
435
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба ми е на 91г и пита дали може да умре преди да е завършил спасителният план.Ако някой знае да каже.
434
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старческият егоизъм унищожава света.В онази приказка бяха избили възрастните, и единственият останал жив дал мъдър съвет. Сега мъдрост нямат, шубето ги тресе, и са готови да обрекат внуците си на глад, само и само да не им стане нещо.
433
2
 
12
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
в моомента ни изтича последното време и парички да се направи нещо за да няма глад есента и зимата. за това и ще ви дондуркат до юли с глупавите си "мерки". вирусът е само страх и смях. от него не се умира. спрете идиотщината. напускане на ЕСССР. видяхме ги колко струват и да се хващаме за мотиките.
432
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Toй Макрона им тресна 2 месеца директно, защото освен всичко друго - няма жълти жилетки, които му късаха нервите.Отделно - пореден повод за кредити, които е ясно кой ще плаща. Имат интерес да има повече регистрирани (ама са много малко в Бг - дори като процент - ядец), защото всички управляващи по света са лумнали за кинти за "борба"...
431
0
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До Анонимен 460Не съм виждал ешафод наживо.Ще бъде интересно.
430
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди седмица една астроложка каза, че звездите били подредени както по време на френската революция.Вероятно се очакват публични екзекуции.
429
22
 
9
 
! Отговори
Дачо преди 4 години
Военно положение трябва,Не може 98% от хората да спазват карантината,а 2 процента да им е мъчно, че не могат да се напиват като кучета по парковете и кръчмите
428
3
 
21
 
! Отговори
Омар Хаям преди 4 години
Април ще бъде Септември
427
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Караджата ще иде пак, май ..
426
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ваше Величество, колко Ви е часът?"От най-големите лъжци се е учил този.
425
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм в рисков група, така че не ме и тересува, ако ще държавата да се затрие, само аз да съм добре :)
424
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама нема да стане. Искаме правителството, д подаде оставка!
423
3
 
41
 
! Отговори
оставка преди 4 години
Значи и април и май под карантина а юни в лудницата ! Абе що не стане едно революция като френската едно време и народа не събере пари за гилотини за кра.дливите гербери