Захариева: НАТО трябва активно да се включи в борбата с COVID-19

Външният ни министър участва във видеоконферентна връзка
2 апр 2020 22:04, Павел Гълъбов
68
Захариева: НАТО трябва активно да се включи в борбата с COVID-19
Снимка: БГНЕС

„Въпреки че не е на първа линия в борбата с коронавируса, НАТО трябва да продължи да играе важна роля – цивилните и военните способности трябва да реагират в пълна координация, това са очакванията и на нашите граждани.“ С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към колегите си от НАТО, които проведоха видеоконферентна връзка, първата в 70-годишната история на Организацията на Северноатлантическия пакт, съобщиха от външното ни министерство.

Още по темата

Българската делегация участва в срещата от сградата на Служба „Военна информация“ в София.

В изказването си Захариева призова НАТО да подпомогне ЕС в усилията да достави от трети страни лекарства и медицински изделия, необходими на лечебните заведения. Тъй като в социалните мрежи и медиите се наблюдават опити чрез фалшиви новини да се разколебае доверието на гражданите в действията на властите, българският първи дипломат каза, че съюзниците трябва да съобщават по-активно действията си за противопоставяне на пандемията, за да не се създава вакуум, запълван от дезинформация.

Евроатлантическият център за координиран отговор при бедствия, който работи на денонощен режим, например се включва активно в доставката на медицински материали от други страни от НАТО за Италия. За по-малко от 24 часа Алиансът оказа помощ на Люксембург за разгръщане на полеви болници. Споделени от съюзниците военни способности на НАТО за стратегически въздушен транспорт превозват медицинско оборудване и предпазни средства от трети страни.

Министрите обсъдиха бъдещи съвместни действия в борбата с коронавируса, включително и за противопоставяне на дезинформацията.

За първи път на срещата като пълноправен член на НАТО участва делегация на Република Северна Македония. „Приветствам моя колега Никола Димитров. Това е специален момент и за моята страна, чийто дългогодишен външнополитически приоритет е евроатлантическата интеграция на Западните Балкани“, каза Захариева.

Министрите на външните работи от НАТО обсъдиха още ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, ситуацията в Сирия, Турция и миграционния риск, мисиите в Афганистан и Ирак и отношенията с Русия.

България подкрепи по-засилен ангажимент на Алианса в Близкия изток и Северна Африка, както и за действия на солидарност със съюзниците Гърция и Турция, които изпитват най-големи затруднение вследствие мигрантския натиск от Сирия. Страната ни продължава да подкрепя мисията в Афганистан „Решителна подкрепа“ и преди броени дни, въпреки трудната ситуация с коронавируса, извърши ротация на своя персонал в Кандахар. Министрите препотвърдиха ангажимента на НАТО за постигане на стабилност и дългосрочен мир в страната. Остава валиден принципът, че съюзниците остават заедно в Афганистан, адаптират дейностите си съвместно и ще напуснат заедно, когато условията го позволят.

България участва с двама офицери и в мисията в Ирак, която е временно евакуирана в Кувейт след повишаване на риска в Ирак и решението на местния парламент да призове за изтегляне на чуждестранното военно присъствие в страната. Министрите одобриха НАТО да поеме от САЩ водещата роля в обучителни програми на иракските сили за сигурност, осъществяване в момента в рамките на Глобалната коалиция за борба с т.нар. Ислямска държава. Министрите утвърдиха и набор от допълнителни инициативи за сътрудничество с Грузия и Украйна.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
13
 
! Отговори
Грух преди 3 месеца
Ако сте чели добре, надявам се сте разбрали тази грозна кака какво ви казва. Казва, че в България има хора които подкопават доверието в това колониално правителство. И като виждат, че хората тук не са толкова кухи колкото на запад и има опасност от бунтове срещу новия затворнически режим си канят НАТО да ви смачка бе уфсе! Бат ви генерал пожарникаря не е глупав сигурно си е вързал гащите ако нещата излезнат от контрол. Само за днес вижте колко много нови безработни има. Гледайте новини.
30
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С такива министри душмани не ви трябват.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако не бяха жалки - щяха да сасмешни .
28
0
 
6
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 месеца
Само се чудя дали е 'фалшива новина' че Урсулката от ЕС се извини днес на Италия че не и били помогнали? И е 'фалшива' че Китай, Куба и Русия и помогнали?
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изложи се както винаги НАТО е военнен съюз това не БОЛНИЦА.Лошото е че когато България има някакви проблеми започват да званят по телефона в Брюксел да питат дали могат да отидат до тоалетната,накоя помощ ПАРИ да изпратят на ГЕРБ,нещо ако може да ни подарят.Затова ритат всички за ЕС дойната КРАВА да помага.САМИ ТРЯБВА ДА СЕ ОПРАВЯТЕ а не някой да дава.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига събирахте всякаква *** от цял ЕС болни от коронавирус.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази Сервантес чела ли е ?
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С ядрен арсенал ли? Тамън прибра бомбите от инджиелик в авиано. Нале с туй помогнаха натакованите?!
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази пyйка ми оправи настроението преди лягане. Ще спя спокойно, защото знам че НАТО ме пази от китайския вирус.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Въобще не ми пука за мене е важно турската лира да пада, купих си доста така че няма страшно.
21
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
до анонимен 22:

"Майн Кампф" ли цитираш,женерале?
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАТО трябва немедленно да разработи ваксина и лекарство срещу вражеския щам SARS-CoV2
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западна Европа е загубена за човечеството. Трябва да се спаси чрез НАТО останалата незаразена част от света и Европа. Трудна ампутация, но така ще спасим човешката цивилизация.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Покажете им ГПС координатите на господин Ковид Деветнайсти.
17
1
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
е па права е Захаросаната!

НАТО да отпочне немедленно активно бомбене и да организира сухопътна акция с/у ковида!

да са използват най-съвременните им средства за .."борба с терористите"!
......
а тая ..булка ли е,мома ли е,...да обърне малко внимание на психинделското си здраве!
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вярно НАТО,се "включи" в Италия,даже мернах и Батман,Капитан Америка,Супермен,тюлени,барети и не знам още кой!
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един дребен коронавойник направи НАТО на пух и прах, ма моме. Ти кой гьоптер носиш?
14
1
 
16
 
! Отговори
Мильо преди 3 месеца
Ами те участвуват в заразяването и сигурно знаят чалъми и да се оправят с тоя вирус!Права е министър- мисирката!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАТО да пусне лазарното оръдие, тогава короната няма никакъв шанс.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какво обсъдиха натуФците за "отношенията с Русия" ? Ан-124 доставил тонове медицинско оборудване в Щатите ли ? Г-жа Захариева, не ви ли се струва, че трябва да обърнете внимание на факта, че държавите си помагат една на друга въпреки санкциите и обтегнатите отношения, а ние сме забутани в ъгъла безпризорни ?