Депутатите работят извънредно и в неделя

Обсъждат актуализацията на бюджета
39
Депутатите работят извънредно и в неделя
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Промените във финансовата рамка се налагат заради икономическия удар, нанесен от пандемията от Ковид-19.

Основните промени са свързани с увеличаването на лимита на новия държавен дълг до десет милиарда лева при сегашен таван от два милиарда и 200 милиона лева, съобщава БНР.

Още по темата

Късно снощи на сайта на парламента бяха публикувани предложенията на депутати от ГЕРБ и на БСП за промени в предложената от правителството рамка.

Увеличението на фонд „Безработица” цели да посрещне мярката 60 към 40, при която държавата ще поеме 60 % от основната заплата на работниците, за да могат да останата на работа.

В предварителните сметки е включен и очакваният ръст на безработицата. Бизнесът ще бъде подпомогнат и чрез портфейлни гаранции в размер на 500 милиона лева, които Българската банка за развитие ще предостави на търговските банки.

Други 200 милиона лева ще бъдат предоставени по същия ред за безлихвени кредити на хора, които временно остават без доход заради кризата с Ковид-19, но са запазили работното си място, макар и в неплатен отпуск.

Целият ресурс от общо 700 милиона лева ще бъде осигурен чрез капитализация на Банката за развитие, а заедно с очаквания дефицит от 3 милиарда и 500 милиона лева ще бъде необходим нов дълг от 4 милирда и 200 милиона лева.

Към тази сума трябва да се добави и настоящият лимит от два милиарда и 200 милиона лева дълг, част от които правителството вече набра още преди кризата с Ковид-19 през дългови емисии на вътрешния пазар.

Останалите средства до новия лимит от десет милиарда лева са предвидени за ликвиден дългов буфер, а ако се наложи харченето им, правителството ще предложи втора актуализация на бюджета. Късно снощи депутати от ГЕРБ внесоха презициране на текстовете в закона, като изрично е посочено, че има възможност за финансиране от Международния валутен фонд.

Предложено е и увеличаване на лимита на нов дълг по глобалната програма за външни заеми, която парламентът прие през 2015 година. Настоящият лимит в нея е осем милиарда евро, малко над пет милиарда от които вече са поети.

Предложението е този лимит да бъде увеличен от осем милиарда на десет милиарда евро, но не е посочен конкретен срок. В предложението на ГЕРБ изрично е посочено, че новите дългови задължения, независимо чрез кой инструмент са набавени, не трябва да надхвърлят новия годишен лимит от 10 милиарда лева.

Днес и правната комисия на Народното събрание ще заседява. Тя ще обсъди за второ гласуване промени в Закона за извънредното положение. В промените е предвидено извънредното положение да бъде удължено до 13 май.

 


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
буден българин преди 1 месец
Много тъжно ми става, когато чета подобни новини, може ли DMS номер за пращане на финансова помощ за тези спасители на нацията!
33
0
 
2
 
! Отговори
Кури парите? преди 1 месец
Предлагам да спрат субсидиите на партиите за времето на кризата. И без друго БСП-то не може да се възползва, защото Курнелия ги краде веднага щом ги получат. Миналата година открадна 25 000 лева и занули партийната каса.
32
0
 
2
 
! Отговори
Куроновирус преди 1 месец
Цяла седмица работихте, време е за почивка. Ще се прозорите,че после трябва да мислим къде да ва пращаме на възстановяване,то рехабилитация,то нервите и през това време да мислите от къде може да гепите.големи сте ги...вна
31
1
 
4
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 месец
КАКВО РАБОТЯТ ТИЯ НЕГОДНИЦИ? ВЕЧЕ РАБОТЯТ 30Г. И ПОЛЗА НИКАКВА.
30
0
 
5
 
! Отговори
интернет преди 1 месец
НЕ пишете глупости те НЕ РАБОТЯТ,Ако вдигането на заплатите от 9500лв е работа гласуване ТОВА РАБОТА ЛИЕ ,Работодатела иска резултат от свършена работа,няма такава за сега от депутатите има скандали за ПАРИ, примера е Караянчева?Да си покажеш новата рокля и костюм,празни приказки Марешки беше облечен като извън земен,Цонес ДПС космонаФТ, ТОВА Е ТЕАТЪР СЪЛЗА И СМЯХ .
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-после се разработиха.Да видим какво ще измъдрят,че като гледам какви "мъдреци" са се събрали,треска ме тресе.
28
1
 
1
 
! Отговори
Апашите обират преди 1 месец
През празниците.
27
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
И какво точно работят?
26
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Криза е! Трябва да се заработва допълнително.
25
0
 
3
 
! Отговори
Ceлcки пръчки преди 1 месец
Накрая потомствените депутати ще си отработват мизериите на полето, като пробационна мярка.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За по младите...знаете ли че тия от герб са били членове а на БКП и БСП ,и не знам кво се плюят постоянно ,а тия от ДПС с по 7-- 8 в НС и те също са били членове на БКП и БСП ,така че си направете извода )
23
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Те кога са се трудили, та днес да им е извънредно?
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се предприемат сериозни действия за селското стопанство. Русия, която напоследък е най-големият световен производител на пшеница, пред седмица затвори границите си за износ на зърнени храни. Нидерландия, колкото и да изглежда странно, е един от най-големите износители на селскостопанска продукция, сега е сериозно засегната, Франция също. Важно е да се завоюват нови пазари, а и да не се оголим, както при Жан Виденов.
21
0
 
11
 
! Отговори
FF преди 1 месец
Щом е за крадене ,може и в неделя.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Депутатите трябва да решат как да стимулират, не само да подпомогнат, аграрния сектор.
Вече има хора със сключени договори за работа в селското стопанство в чужбина - о заминават.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горките! Ще се преуморят
18
1
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 месец
Щом става въпрос за пари ,които ГЕРБ ще открадне ,няма събота,няма неделя !
17
0
 
18
 
! Отговори
Баи преди 1 месец
Тия трябваше д са под строга карантина кои ги пуска да се разхождат ис софия и да заразяват нови - невинни граждани - нали тестовете показаха заразени сред тях , хич не им пука колко хора ще убият
16
0
 
18
 
! Отговори
Извънредно преди 1 месец
Сега да не вземат и за извънреден труд да им плащат?
Нищо чудно!
Щото “нормално” са се преработили - отсъствия, дрямка, игри на таблетите....
И що не са под карантина?
Лоши думички, лоши думички, лоши думички .....
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо няма да се разтуря ,защото баш майстора на този фарс не е дал царската дума ,и като стане всички тези палшоци начело с баце ще са "вънка от чадъра"!