ГЕРБ иска да спре партийните субсидии, парите да отидат за борба с COVID-19

Глобата за нарушаване на карантина да падне да 1000 лева
Обновена: 5 апр 2020 10:41 | 5 апр 2020 07:30, Камелия Цветанова
157
ГЕРБ иска да спре партийните субсидии, парите да отидат за борба с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентарната група на ГЕРБ внесе нови поправки в Закона за извънредното положение, които днес ще обсъжда правната комисия, за да бъдат гласувани в понеделник.

Депутатите от управляващата партия предлагат на парламента да замрази всички действия на банките, фирмите за бързо кредитиране и колекторските фирми по събирането на неплатени вноски и дългове.

Още по темата

От 13 март до края на извънредното положение се забранява начисляването на лихви за забава на вноските и неустойки по кредитите, както и по лизингите. Те не могат да бъдат и предсрочно изискуеми по време на извънредното положение. Забраната да се притискат длъжниците се отнася не само за банките, но и всички други кредитни институции според едноименния закон. Забранява се и изземването на вещи на длъжниците. Банките и останалите финансови институции няма да имат право да развалят договорите и да изземват имущество на гражданите. Промяната е записана в чл. 6 от закона, пише „Монитор“.

Забраната се отнася и до случаите, когато вземанията са придобити от други банки или финансови институции, или с други думи законът връзва ръцете и на колекторските фирми, изкупили дълговете на длъжници.
Управляващите спират и партийните субсидии, като записват в Закона, че икономисаните средства ще се харчат само за борба с коронавируса и лечение на заразени български граждани.

Намаляват се и санкциите за нарушение на карантината в Закона за здравето, като глобата се редуцира в размер на 300 до 1000 лева, вместо сегашната, която беше 5 000 лева.

За промените подробно оповести в профила си депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е и член на правната комисия. Тя е сред вносителите, заедно с председателите на бюджетната комисия Менда Стоянова и на правната комисия - Анна Александрова, колегите им Красимир Ципов и Димитър Лазаров.

Предстои народните представители да обсъдят направените предложения на заседание на Комисията по правни въпроси. В дневния ред на заседанието е второто четене на промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
8
 
19
 
! Отговори
seira преди 4 години
НЯМАТЕ ВЪОБРАЖЕНИЕ "ДРУГАРЮ" БОРИСОВ!ЗАЩО НЕ СПРЕТЕ И "ИЗДРЪЖКАТА" НА ПРЕЗИДЕНТА И НЕГОВАТА АДМИНИСТРАЦИЯ?!ЗАЩО НЕ СПРЕТЕ И "ИЗДРЪЖКАТА" НА АРМИЯ, НА ПОЛИЦИЯ - ЗАКРИЙТЕ ДЪРЖАВАТА С ВСИЧКИТЕ И СТРУКТУРИ, КОИТО НЕ ОБСЛУЖВАТ ПРЯКО ВАС И "БОРБАТА С ЕПИДЕМИЯТА"?!ЗАЩО НЕ ВЪВЕДЕТЕ СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ЗА ВСИЧКИ, КОИТО НЕ СА СЪГЛАСНИ С "ВОЖДА"?!НЕ МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ ТВЪРДЕ МНОГО БЪЛГАРИ НЕ ВИ ИСКАТ?!Я СЕ СТЕГНЕТЕ И "ПРОЧИСТЕТЕ" ТОЗИ ЕЛЕКТОРАТ!ДИКТАТУРА МУ Е МАЙКАТА!!!НАРОДЕ!!!!!
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
'Управляващите спират и партийните субсидии, като записват в Закона, че икономисаните средства ще се харчат само за борба с коронавируса и лечение на заразени български граждани"..............................И това ако не е герберски трик,така удрят по опозицията,щото БСП нямат пари,а парите са в герберите.
74
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кухата лейка от с.Болярово ,Ямболско ,по известна като пекинската патица Цвета Караканчева се опитва да внуши някакви човешки ценности на управляващата шайка от крадци ,ама не и се получава.
73
1
 
9
 
! Отговори
Д-р Ху Я Дзъ преди 4 години
И как ще го борите тоа вирОс? С маски по 4,80 без ДДС от "вносителя"? И смес от спирт, глицерин и сгъстител за 29,50 без ДДС? Айде, знаем си номерата!
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не само собсидиите а и заплатите трябва да си ги отрежете и да се разделят на хората останали без работа и социялно слабите
71
1
 
5
 
! Отговори
Офффф преди 4 години
Работата е човешко право!!
70
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДПС са цветенце пред герберите и винаги са били отговорни към населението,пак Пеевски даде най-много пари за коронавируса,а другите се стискат.
69
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Караганчева подаде ли оставка или днес ще е?
68
0
 
13
 
! Отговори
Бай Пешо преди 4 години
Първо да върнат старите навзетите субсидии!
67
3
 
14
 
! Отговори
див преди 4 години
Това е див популизъм, с оглед на деликатния момент, в който се случва. ГЕРБ обичат да дават определение "популист" на всеки, който не мисли като тях. Сега, обаче, категорично се закичват с думата "популисти".
66
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над 4 милиарда ви дадоха,над 3-4 милиона събрахте от дарения за коронавируса,сега още 10 милиарда ще теглите,за какво,бе?Да имате за плащане за гласове и за да плашите пак БСП с полицията на изборите,ли?Как така ,бащата на Радев почина,точно след като беше заплашен Радев,че ако вземе властта,ще го гръмнете?
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ореха с неговият милиард(който май даже и не можа да изтегли)ми се вижда като мравка пред тези лами братче.Няма натъпкване,какво чудо беше?
64
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УжасКогато управляваха БСП и ДПС, бяхме милион пъти по-добре,нямаше диктатура,страх, политически убийства,грабеж,насилие,фашизъм и теглене на огромни многомилиардни заеми!Факт!
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова много милиарди заеми изтеглихте,че ако бяхте дали по един милион на всеки български гражданин,сега щяхме да сме много по-добре и хората да имат бизнеси и да внасят данъци!Само теглите,а хората и децата в страната гладуват,сега пак ще раздавате на готованците и чиновниците на държавна ясла,на олигарсите,а за народа пак един голям сурав и курав!
62
7
 
2
 
! Отговори
Нинова преди 4 години
Ужаст, а свбодната талавизия...
61
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто сте дошли на власт,непрекъснтато теглите заеми и си ги раздавате помежду си,а хората в България гладуват или напускат страната,а заема ще тежи поколения наред на българското население,което ще мъкне оковите на вашите заеми или ще фалирате държавата!Не се наядохте!
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 66 за сметка на това, бете ти бойко краде с дпс, като за последно. Са да видим колко ще отпуснат на армията избиратели т.н. администрация, няма да се учудя и бонуси да им дадат в края на годината а ние данъкоплатците да плащаме и заемите. Тва е чист тошов комунизъм другари от герп.
59
0
 
12
 
! Отговори
Оляха се преди 4 години
Бас ловя,че това за партиите го е поръчал някой който рядко се къпе!Кой ли е той?
58
3
 
14
 
! Отговори
Реално преди 4 години
Нечистоплътното си е нечистоплътно,по този начин всички пари отиват при Борисов,а опозицията се затваря и настава тотална диктатура респективно терор и затвор за опонентите на властта!
57
20
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Другарите се пукат от яд! Успяха да баталясат държавата през 1989 г,после-да ъвведат купонна система на празни магазини,малко по-късно-да направят невиждана в света хиперинфлация,после да домъкнат Симо Ментата и заеддно да крадат, после-с Орешарски да "цапнат" 4 милиарда чрез една банка.И сега ако беха те на власт-супер щеше да е! Щяха да оглозгат пак всичко,още по празни магазини и още по голяма хиперинфлация! Как са не ги е яд тях и всички червендалести тролчета? Не могат да крадат сега!Ужас!!