ГЕРБ иска да спре партийните субсидии, парите да отидат за борба с COVID-19

Глобата за нарушаване на карантина да падне да 1000 лева
Обновена: 5 апр 2020 10:41 | 5 апр 2020 07:30, Камелия Цветанова
157
ГЕРБ иска да спре партийните субсидии, парите да отидат за борба с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентарната група на ГЕРБ внесе нови поправки в Закона за извънредното положение, които днес ще обсъжда правната комисия, за да бъдат гласувани в понеделник.

Депутатите от управляващата партия предлагат на парламента да замрази всички действия на банките, фирмите за бързо кредитиране и колекторските фирми по събирането на неплатени вноски и дългове.

Още по темата

От 13 март до края на извънредното положение се забранява начисляването на лихви за забава на вноските и неустойки по кредитите, както и по лизингите. Те не могат да бъдат и предсрочно изискуеми по време на извънредното положение. Забраната да се притискат длъжниците се отнася не само за банките, но и всички други кредитни институции според едноименния закон. Забранява се и изземването на вещи на длъжниците. Банките и останалите финансови институции няма да имат право да развалят договорите и да изземват имущество на гражданите. Промяната е записана в чл. 6 от закона, пише „Монитор“.

Забраната се отнася и до случаите, когато вземанията са придобити от други банки или финансови институции, или с други думи законът връзва ръцете и на колекторските фирми, изкупили дълговете на длъжници.
Управляващите спират и партийните субсидии, като записват в Закона, че икономисаните средства ще се харчат само за борба с коронавируса и лечение на заразени български граждани.

Намаляват се и санкциите за нарушение на карантината в Закона за здравето, като глобата се редуцира в размер на 300 до 1000 лева, вместо сегашната, която беше 5 000 лева.

За промените подробно оповести в профила си депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е и член на правната комисия. Тя е сред вносителите, заедно с председателите на бюджетната комисия Менда Стоянова и на правната комисия - Анна Александрова, колегите им Красимир Ципов и Димитър Лазаров.

Предстои народните представители да обсъдят направените предложения на заседание на Комисията по правни въпроси. В дневния ред на заседанието е второто четене на промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
10
 
! Отговори
закон преди 4 години
Трябваше да се махнат временно ВСИЧКИ наложени запори, а не ЧСИ да си развяват байряка.... както винаги. Пари за друго може и да няма, но за ЧСИ винаги трябва да има.
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера Б. Б.изплю камъчето:И да пуснем сега хората на работа,предприятията няма да работят.Ние сме отворена икономика.Щом предприятията в чужбина не работят.Само че от това следват две неща:1.обвързаността не е непременно белег на развита икономика;2.Има дейности,на които външните доставки и пазари не са текущи.На мен не ми е понятно защо са се втурнали да произвеждат обдишващи апарати,като сложен на обдишване значи 90% летален изход до седмица,а не се произвеждат машини за прочистване на въздуха
54
2
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Колко сте щедри другари..
53
2
 
23
 
! Отговори
kiril преди 4 години
Това няма да стане , само лъжат , дойде ли време да вземат парите ще измислят нещо ..
52
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е истински популизъм.Хубаво да бъдат спрени субсидиите на партиите.Но ГЕРБ през годините се сдобиха с милиони,които имат в банковата си сметка и които пари са повече от субсидиите на партиите.Ако ГЕРБ ги даде и останат наистина без лев партийна субсидия тогава- Да.Но Това,което искат е с цел останалите да не говорят и да се подчиняват.Освен това ГЕРБ разполага с властта и ползва държавни париХайде да не се заблуждаваме.Не всички са овце да ръкопляскат на Падишаха.
51
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добрия комунист е мъртвия крадец
50
12
 
31
 
! Отговори
V преди 4 години
Вчера на обичайния си монолог боко тиквата каза - Идете да видите в германия в италия мрът хората . Това не е ли всяване на паника заради която преследват възраждане ??? На костадинов за далеч по малко му наложиха голяма гаранция . За тиквата да не би да не важи закона ??? Алооо ,,прокурора ,, да не е служител на герб ???
49
6
 
14
 
! Отговори
Апаш преди 4 години
да окрадеш крадеца не е грях за това крада само от комунисти
48
6
 
25
 
! Отговори
Пинчо, преди 4 години
трябва да се започне от бащицата ти, от него няма по голяма слуга на червените, кой разтриваше ушите на бай Тошо? Партийният билет на Боко още е в джоба му. Гледай какво става, ако комунистите отново вземат властта, целият ГЕРБ ще вдигне червеното знаме!
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не може така, бай балгар партийний връзкарски не може без субсидии той е най великия бизнесмен европеец и всички други са му длъжни да му дават пари и да му гледат глупавата връзкарска физиономия
46
3
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
до пиночетТака ще останем без Мин.чо председател , министерчета , и депутската група на ТИКВАТА .
45
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
разпускане на бсп Конфискация на имуществото и + Принудителен труд поне 10 години да дезенфикцират и чистят улици за депотатите и
44
5
 
23
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
ТИКВАТА КАЗА :СЪГЛАСИХ СЕ НА 8 ЛЕВА СУБСИДИЯ ЩО'ТО БСП ЩЕ НАПУСНЕ ЗАЛАТА .ИЗМИСЛИ ДРУГО ИЗВИНЕНИЕ БОКО.ЛУК.
43
3
 
17
 
! Отговори
Интриганти! преди 4 години
А не можеше ли изобщо да ги няма, а парите да отиват за бедните? Как сега ще живуркат партиите, ако им отнемете този лукс? Партиите са по вредни от вируса!
42
10
 
12
 
! Отговори
Пиночет преди 4 години
де що има червено товариш на камионите и на някой стадион при картечарите и край с червената чу,***
41
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравей крадец Здравей комунист Как я карашКофти колега искат да ни вземат субсидията
40
6
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
Нали СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ се съгласи с повтаряното една година от НИНОВА предложение за......УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПАРТИИНАТА СУБСИДИЯ на 8 лвЩЕ ДАРЯВАТ ПОВЕЧЕ С КРАДЕНЕ !!!!
39
1
 
14
 
! Отговори
Пророк преди 4 години
Не,не съм пророк,но мога да позная...кой ще се възползва от мерките за бизнеса...Лукойл,вече 17 г. на тотална загуба..горките, Химимпорт,ГБС....те са наш,те хора.....А колко ще се прехвърлят отново в джоба,аз зная чий джоб,....Помнете ми думата...не по малко от 40 процента. Все пак, Той не е кой да е.
38
4
 
21
 
! Отговори
УУУУЖАС.... преди 4 години
ГОСПОЖА ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА НА ПАРЛАМЕНТА ПАК ИЗПЪЛНЯВА ЗАПОВЕДИТЕ НА ПРЕМИЕРА-КАЗА ТОЛКОВА"УМНИ"ПРИКАЗКИ-ВИЕ ОТ ГЛОБИ ЛИ ЩЕ ЗАБОГАТЯВАТЕ????НЕ СЕ ЛИ СРАМУВАТЕ ДА ГЛОБЯВАТЕ ХОРА КОИТО НАЙ МАЛКО ИМАТ ПАРИ ГЛОБЕТЕ МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ КОИТО ХОДЯТ БЕЗ МАСКИ ХОДЯТ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ И ГОВОРЯТ КОЛКО СА БОЛНИ КОЛКО СА УМРЕЛИ-ДА ИМА УМРЕЛИ /а не загинали/ НО ТЕ СА БИЛИ БОЛНИ И СА ПОЧИНАЛИ ОТ БОЛЕСТА КОЯТО СА ИМАЛИ НО ЯВНО НА ВАС ВИ ТРЯБВА БРОЙКА-НЯМА НУЖДА ОТТОЗИ ЩАБ ДА ПЛАШИ ХОРАТА ДА ОТИВАТ ДА ЛЕКУВАТ БОЛНИ
37
0
 
10
 
! Отговори
sid преди 4 години
Предлагам да го обсъждат ожесточено по 10 часа на ден всички и болните с корона вирус.Отсъствия не се приемат дори и по здравословни причини.ПАРТИЙНАТА СУБСИДИЯ Е НАЙ-ВАЖНА.И да не излизат от там.После само ще разчистим....