Свиват излишните социални разходи, има пари в системата за месеци

Властта обмисля и директни помощи за останалите без работа
Обновена: 5 апр 2020 12:28 | 5 апр 2020 10:28, Камелия Цветанова
110
Свиват излишните социални разходи, има пари в системата за месеци
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички излишни разходи в социалната система ще бъдат свити.

"На този етап с бюджета, с който разполагаме, ще можем да покрием разходите на социалната система за следващите месеци”, увери ресорният министърът Деница Сачева пред Нова телевизия.

Мярката 60/40 на практика работи от вторник следобед.

Още по темата
За тези няколко дни са подадени 344 заявления за около 4500 служители, допълни тя.

Според нея още е рано да се каже дали трябва нещо да се променя и какво точно.

"Това е спешна мярка и тя е ограничена. Работи се и по други мерки, защото след края на извънредното положение бизнесът ще има нужда от нови възможности, за да се вдигне бързо на крака”, коментира Деница Сачева.

Тя добави, че властите работят и по конкретни мерки, свързани със самонаетите лица.

"Една от опциите е теглене на безлихвен заем, но мислим и за директни плащания към тези хора. А кредитите до 1500 лева, които могат да бъдат изтеглени, ще се гарантират от държавата. Целта е да останат реални пари у хората, а не с въпросните средства да се обслужват други кредити”, обясни министърът.

Тя отново призова хората, останали без работа заради кризата, да не се струпват пред бюрата по труда, а да подават документите си за кандидатстване за помощи онлайн или по пощата.

"В следващите седмици ще бъдат разкрити и допълнителни офиси в общините“, каза още Сачева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
9
 
22
 
! Отговори
Възмутена ! преди 4 години
тея българи дето се прибраха от Италия,Англия ,Германия и се записаха в Бг Безработица - Срам нямат ли ? джобчетата пълни с Евро ,а гледат да Лапат и от без това бедната ни с-*** ? Мародери !
77
2
 
34
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Това означава ли, че ще спрете пожизнените помощи на хъхpeците?Докога лица, отказващи да работят, дори когато им се предлага работа, ще получават помощи и за себе си - и за малките си?
76
1
 
17
 
! Отговори
а преди 4 години
Да не би да спрат социала? Нали излишните разходи требе се спират.
75
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безработните от преди кризата да бъдат натирени за да има място за новите.
74
0
 
33
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
на мен много ми хареса израза "Излишни социални разходи".....-Кои разходи ще бъдат нарочени за "излишни"?ще ви подскажа кои НЯМА да бъдат дамлосани за такива:-Това ще са разходите за една особена прослойка от населението,което живее в гета,не спазва никакви закони,не плаща никакви данъци,не плаща ток,вода ,а получава "ОТ НЯКЪДЕ" и допълнителни средства...както виждате,старая се да се изразя съвсем "легално",без да използвам "забранени" думи и названия.
73
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 65Ромската нова година се върна през Април.........ХА-ХА-ХАБезлихвени кредити по 1500лв гарантирани от държавата...........ХАааРома-рома-ромале ........Нова лапаница се заформя.
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
".........има пари в системата за месеци" а кризата ще е поне две години.Изводите си правете сами.
71
4
 
6
 
! Отговори
haha преди 4 години
пари та пари, а има ли реално производство в момента... САЩ печатат пари когато им потрябват, но не произвеждат. Реалните стоки н́яма как да се произведат ако има карантина... Става въпрос за жито, месо, ориз и прочие обикновени стоки, без които хората не могат.
70
0
 
14
 
! Отговори
излишен разход преди 4 години
И по 5 лв на дадоха на хроа с под 200 евро доход на месец.Страхотни ресурси ще изсипят в собствените си търбуси - на там май отива работата.
69
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно, пак най-прецакани ще са тези, които са си погасили кредитите, данъците, осигуровките и работят до последно.
68
1
 
14
 
! Отговори
6 преди 4 години
Защо има социално слаби ? За да има социално министерство и сациални безброй служби !Тази оправи МОН сега е на ред социалното !
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да се отрече, че тоя път сенилните старчета успяха да хванат влака. Как само му се сложиха на бат Бойко, а и той как великодушно прие помощта - ние ще симулираме дейност, вие ще ни помагате.
66
0
 
19
 
! Отговори
245 преди 4 години
Каква наглост на дебелата тьотя.Първо гласуват с мнозинство мерките на тиквата, после се прави на загрижена за хората
65
5
 
12
 
! Отговори
В Царство България преди 4 години
БАН съществува благодарение на издръжката, която получава от 15 частни фонда и от дарения на частни лица. Държавата осигурява заплатите само на председателя и на секретаря и финансира отпечатването на 1 списание. Превес имат изследванията върху българския език, история и култура, също и някои сфери на природонаучното знание. Постиженията имат стойност и днес.След 1947 г. има 69 института по какво ли не, 12 000 щатни служители (в момента санад 6 000), безброй печатни издания. Файда никаква.
64
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В родното ми градче ,то си беше голям град ,ама знаете какво става, та се оказа ,че имало 12 -казина и сега техните "работодатели" са пратили хората на борсата ,оказа се ,че не са малко..та питам , нямам нищо против обикновения човек ,търсещ препитание , това ли е проспериращата ни икономика -за пример в Европа и освен човешки животи с парите за безработни ,какво ще спасява държавата- пак "бизнеса" на тия "благодетели" ли и кой даде толкова много разрешения за хазарт в един почти безработен град
63
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49Правилно предлагаш да се окастри раздутата държавна администрация, но забравяш БАН, която близо 70 години е негативен пример за храненици с дебели връзки, 50% от които не вършат нищо или "работят", имитирайки, че уж вършат нещо.Доколко ефективна е работата на останалите 50% няма смисъл да пишем, то се вижда -151 години БАН, но само 7-8 световно признати открития. Колко милиарда държавни пари са наливани там след 1947 г., това само Господ знае.
62
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как свивате,а ромовете и те ли безлихвен кредит да теглят
61
0
 
6
 
! Отговори
до десен преди 4 години
Защото кмета не прилага модела предложен от герберията - "гъвкав и съобразен с всеки отделен случай".Ако не се регистрираш и помолиш, те как ще могат да ти откажат и да те отрежат от подкрепа, ако не ги кефиш?
60
0
 
18
 
! Отговори
до Единицата преди 4 години
Подсказвам:Излишни харчове са всеки лев насочен към граждани ил ифирми, които не са от "нашите".Ще харчим "гъвкаво" и ще разглеждаме всеки отделен случай.Ето ти пример за гъвкаво харчене и разглеждане на всеки отделен случай:За братчеда, баджанака, любовницата и стринка ми - по един милион. За другите - на геврека дупката.
59
2
 
29
 
! Отговори
Десен и прозападен преди 4 години
До Анонимен 56И аз това се питам. Как така кметът на Москва гарантира, че хората, които са останали без работа заради извънредното положение, ще си получат паричните компенсации автоматично, без да е нужно да се регистрират.Как там успяха да се организират така, а тук нашите гении не успяват?Интересно е също да знаем колко чиновници има там на глава от населението и колко имаме тук?Колкото и да съм против бившата ни просъветска ориентация, не мога да не отбележа кога заслужават похвала.