Все повече сектори от икономиката ни започват да буксуват

Държавата е готова да предприеме допълнителни мерки
82
Все повече сектори от икономиката ни започват да буксуват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Колкото повече са забавят големите предприятия в Европа, толкова по-тежко ще е за българската икономика. С всеки изминал ден все повече сектори от икономиката ни започват да буксуват. Това каза по БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Караниколов е съгласен, че определени сектори от икономиката страдат заради извънредните мерки, но и без тях, ако никой не ходи по хотели и ресторанти, ефектът е щял да бъде същият.

"Имаме готовност да предприемем допълнителни икономически мерки", заяви той, цитиран от Investor.bg.

„Имаме готовност да предприемем допълнителни икономически мерки. В момента са приети краткосрочни такива. За първото тримесечие страната ни няма проблем по икономически показатели. Те ще излезнат тепърва“, посочи Караниколов.

"Значително по-голям проблем са икономиките около нас. Колкото повече са забавят големите предприятия в Европа, толкова по-тежко ще е за българската икономика", каза икономическият министър.

Моделът 60/40 е първа ефективна мярка, за да се опита държавата да помогне, обясни министърът. По негово мнение не би трябвало бизнесът да очаква, че държавата ще плати 100% от заплатата на техния работник.

За пореден път министърът подчерта, че това са краткосрочни мерки. Нека да видим какво ще се случи в следващия един месец. С всеки изминал ден все повече сектори от икономиката започват да буксуват.

Емил Караниколов обясни, че сега не е момент за популизъм. „Бюджетът е един. Не трябва да се раздават пари само заради това, че някой се е събудил и е решил, че трябва да му се вдигне рейтинга“, каза Караниколов.

По думите му „няма такъв механизъм да можеш да помогнеш на всеки, толкова на колкото на него му се иска“.

По негово мнение в момента мерките са такива, каквито трябва да бъдат. „Изолацията е най-добрият механизъм. Това не е първа криза за икономиката, но не може все още да се каже дали е най-голямата, тъй като нещата се влошават с всеки изминат ден“, коментира икономическият министър.

"Колелото е завъртяно. Въпросът е докъде и колко ще продължи. Няма как да имаме работеща икономика, ако нямаме здрави хора. Със здрави хора и със сплотена нация ще се справим“, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
И мен ме за стигна кризата. Преди можех да си купя Фантом, сега парите не ми стигат за Майбах, а и S-класата е под въпрос.Ваш: Уйлям Хенри Гейтс - трети
34
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говори се за сектори бизнес... нас ни съкращават,а администрациите няма съкратени май за това не говорят и журналисти социолози що така ?
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 43 Тоше некогаш рече, дето требе да има безработица, защо тая е ката остен во газот. Има безработица, има икономика. Нема безработица, нема икономика. - Бубайко Сталинушка.
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 46 48 Оно, проското мислене, па и то си е мислене. Ако има дупка на пато и е проска, минуваш гьотере. Ако е 3D, че ти се потроши макината. Нема да е панацея за икономиката, мъ че е панацея за буджетот.
31
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абсолютно всички сектори ще пострадат, някои по от рано, някои след месец с малко закъснение, като цяло очаквам безработица около 1/2 милион в началото на май, и 800 хиляди юни месец, ако продължи тая лудница и след края на май не изключвам и сриване на борда
30
13
 
4
 
! Отговори
до 46 преди 4 години
Защото мислиш плоско, първосигнално и се възпаляваш. Употребяваш термини, които не разбираш. Мислиш си, че ако депутатите станат 60, това ще оправи всичко. Мислиш си, че ако се съкрати администрацията, това ще е панацея за всичко през последните 30 години. И за крадец не ставаш, за това се иска акъл.
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей нали според Радев нямаше икономика? откъде изскочи тази икономика сега?
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна беше ясно, че има презастрояване е наложителна "шокова терапия" в строителния бранш. Трябваше или да минаваме наред с багерите, или да налгаме масово глоби по 1 милион лева. Сега нещата ще си дойдат по местата. Който не може да задърж туристи, а е мислил само за сезон, наблъскал е във високи цени, ниски заплати, лоша гледка, не се е съобразявал колко е претоварен бранша - ще бъде на загуба.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Буксуе, щото падна снег. А за снег си треба зимни гуми. Сига, като се стопли, че видите как че поеме! Като локомотиф!
26
5
 
4
 
! Отговори
до 35 преди 4 години
Има какво да амкам, не ме мисли. Мислиш плоско. Не ти предлагам да ги увеличим или намалим. Предлагам ти да им държим повече сметка. Така сме, защото сме го допуснали. Такива радикално изказвания от теб са точно като тези на Нинова. Всеми се образовай първо, тогава говори за пазарна икономика.
25
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко ще си дойде на мястото. Хотелите, кръчмите и баровете ще се редуцират, магазинчетата за парцали също. Ще заработят тези, които наистина разбират от туризъм, имат дългосрочни бизнес планове и правилния маркетинг. И най-важното:бели пари за черни дни, а не каквото изкарал - изпукал.
24
3
 
6
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Като започне национализацията в САЩ ме събудете. Тоя цирк няма да е за изпускане.
23
2
 
8
 
! Отговори
до 30 преди 4 години
Народно събрание 60 човека - анализирай го, не е решение. Нула субсидии - просто ще се лобират от едри бизнеси и пак няма да е в твой интерес. В САЩ е така в момента. Детски - да, това е добре вече. Пазарна икономика - какво разбираш под пазарна икономика? Искаш, но не знаеш какво искаш. Дори в САЩ има огромни дотации на царевицата, например. Това пазарна икономика ли е? Май си бакшиш...
22
1
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
Ти ги разбираш много, как не са те забелязали досега. Това несъмнено ще оправи всичко. Какви други идеи имаш? Разкажи малко
21
0
 
9
 
! Отговори
Испания не прощава преди 4 години
Да му мисли Б. Борисов
20
1
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
Може би си искал да членуваш бизнесмени, но не ти се е получило. Също така е стари лаври, не ларви. Ларви е нещо друго. Но да, светът се променя. Кога повече, кога по- малко.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми като унищожихте цялото селско стопанство мутри *** сега ще гладуваме то щеше да ни спаси *** го няма вече
18
0
 
12
 
! Отговори
И да питам преди 4 години
Къде изпикро любовницата с детето си?
17
0
 
9
 
! Отговори
Икономиката преди 4 години
На Борисов е добре
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами време бизнесмени те да покажат защо се кичат с това звание. И всичките приказки за гъвкавост, предприемчивост и бизнес интуиция да включат в преустройство на занятията си. Каквито и мерки да се предложат ще са вид агония, за тези които не се ориентират бързо. Света се променя бързо. На стари ларви няма как да се лежи.