Все повече сектори от икономиката ни започват да буксуват

Държавата е готова да предприеме допълнителни мерки
82
Все повече сектори от икономиката ни започват да буксуват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Колкото повече са забавят големите предприятия в Европа, толкова по-тежко ще е за българската икономика. С всеки изминал ден все повече сектори от икономиката ни започват да буксуват. Това каза по БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Караниколов е съгласен, че определени сектори от икономиката страдат заради извънредните мерки, но и без тях, ако никой не ходи по хотели и ресторанти, ефектът е щял да бъде същият.

"Имаме готовност да предприемем допълнителни икономически мерки", заяви той, цитиран от Investor.bg.

„Имаме готовност да предприемем допълнителни икономически мерки. В момента са приети краткосрочни такива. За първото тримесечие страната ни няма проблем по икономически показатели. Те ще излезнат тепърва“, посочи Караниколов.

"Значително по-голям проблем са икономиките около нас. Колкото повече са забавят големите предприятия в Европа, толкова по-тежко ще е за българската икономика", каза икономическият министър.

Моделът 60/40 е първа ефективна мярка, за да се опита държавата да помогне, обясни министърът. По негово мнение не би трябвало бизнесът да очаква, че държавата ще плати 100% от заплатата на техния работник.

За пореден път министърът подчерта, че това са краткосрочни мерки. Нека да видим какво ще се случи в следващия един месец. С всеки изминал ден все повече сектори от икономиката започват да буксуват.

Емил Караниколов обясни, че сега не е момент за популизъм. „Бюджетът е един. Не трябва да се раздават пари само заради това, че някой се е събудил и е решил, че трябва да му се вдигне рейтинга“, каза Караниколов.

По думите му „няма такъв механизъм да можеш да помогнеш на всеки, толкова на колкото на него му се иска“.

По негово мнение в момента мерките са такива, каквито трябва да бъдат. „Изолацията е най-добрият механизъм. Това не е първа криза за икономиката, но не може все още да се каже дали е най-голямата, тъй като нещата се влошават с всеки изминат ден“, коментира икономическият министър.

"Колелото е завъртяно. Въпросът е докъде и колко ще продължи. Няма как да имаме работеща икономика, ако нямаме здрави хора. Със здрави хора и със сплотена нация ще се справим“, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
21
 
! Отговори
До 13 иванка преди 4 години
Иванке,Иванке...точно ти си ***, защото какво значи ще се оправим? Нима някога сме били неоправени...вече 30 г. и особено при Тиквата? Тези подряшки тролки свирни,ги свиркай на този,който ти плаща с нашите пари. Дори Сърбия даде на всеки гражданин по 100 евро за месеца,а нашата Тиква ни даде заем от 19 милиарда.
14
2
 
28
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Елементарен министър с елементарно изказване. Те това си го говорим в кварталната кръчма бе момче.
13
1
 
24
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Администрацията дето я "реформират", а все набъбва като численост, ще я освободят ли от служещите пенсионери, които получават едновременно пенсия и заплата.
12
13
 
9
 
! Отговори
Ivanka преди 4 години
България ще се оправи. Да му мислят троловете и другите ***. При население 5-6 мил. все някак ще се изхрани , ами другите "големи" държави с многото *** ще има да прават като вятъра.
11
5
 
53
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Държавата ни НЕ Е ГОТОВА за никакви мерки. И защо толкова много зависим от работата на големите предприятия в Европа, а! Защото си разрушихме икономиката, и селското стопанство и всичко. Защо всички храни са вносни, защо докарахте гадните зеленчуци мана си райна, защо избихте животните???!! Сега....зависим....ами да, зависим, защото имаме прости правници, затова зависим!!
10
7
 
25
 
! Отговори
До всички преди 4 години
НИЕ НЯМАМЕ ИКОНОМИКА!!! ТЯ СЕ ФОРМИРА ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НЕЯ ОТ ИМИГРАНТИТЕ КОЙТО ПРАЩАТ ПАРИ В БЪЛГАРИЯ, ОСТАНАЛАТА ЧАСТ Е ОТ ПРОСТИТУЦИЯ, УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ, ТОЧЕНЕ НА ДДС. ЗА КАКВА ИКОНОМИКА СТАВА ВЪПРОС????? АПЕЛА МИ Е ВСИЩКИ ДА СПРЕМ ДА ЧЕРЕМ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ЗАВИСИМИ ОТ ВЛАСТ ИМАЩИТЕ
9
3
 
22
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Оплаквания само при Бойко Борисов!Не спря идващите от чужбина , носещи заразата , а спря нашите фабрики , предприятия , хотели и ресторанти!Казват МУ , че трябват допълнителни и специални мерки , за дребния и среден бизнес , за социално слаби и пенсии под 600лв. но пуста дебела тиква чува ли!Виж пекинската патица ще се къпе в пари /близо19-20000 лв на месец, сигурно защото е много умна и ценна като Бойко!Кошмална власт!
8
0
 
13
 
! Отговори
Клинична смърт преди 4 години
До ЕлемагТова сигурно е смърт, т.е. колапс на клиниките и болниците...
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата щяла да предприеме допълнителни мерки?!?!?ХА-ХА-ХАПълен нонсенс.Всичко което предприема "държавата" е персонална КРАЖБА от Борисов и Ко.От друга страна същата тази държава не може да предприеме нищо поради липса на умствен капацитет и единствено може да го играе "Свидетел по делото".Клоунада от цирк "БорисУФ".
6
1
 
8
 
! Отговори
Друг Генерал преди 4 години
До Бойко ВашНе я пълни. Стой си вкъщи.
5
6
 
31
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Нищо не е готова.От медицинска борба с вируса,до финансово стимулиране.До тука сме в нокаут.Още една седмица и клинична смърт!!!
4
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички безработни на Село на Полето - крави,оце,картофи и то Веднага ,че Земята трябва да се Работи ! -никакви пари кеш на калпак !Който не работи не трябва да яде !пари само на пенсионерите ,самотни майки и реалните инвалиди
3
4
 
20
 
! Отговори
бай ганююю преди 4 години
спете и дишайте спокойно вече българи комшията ви е вече зле!!!!...как беше българското с което се гордеем много...аз не искам аз да съм добре аз искам комшията ми да е зле!!!....последното изречение е уникат...."със здрави хора и сплотена нация ще се справим"?!?!?....:))))))....българина най мрази да бъде обединен и най обича да бъде разделян!!!...особено сега с тези парцали(маски) на лицата тези с маските гледат като вълци тези без маски че видите ли щели да ги"заразят"..елементарно разделение
2
5
 
41
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Да попитам коя икономика? Че то икономика няма,освен алъш-вериша и бизнесите на мутрите по морето и бизнеса на олигарсите.къде са заводите,къде е земеделието което имахме до преди 30 години.за алчните чорбаджии не ми пука,но жалко за обикновените хора,които и сега едвам свързват двата края.
1
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКато гледам по-скоро в други много 'бели' държави ще се измира масово. Глад и да има от глад не се умира чак толкова лесно колкото от смъртоносен вирус.