Горанов: Кризата заради COVID-19 е непредвидима по мащаб и продължителност

Още по-трудно щяло да е след като отмине пандемията
Обновена: 6 апр 2020 15:17 | 6 апр 2020 15:17, Камелия Цветанова
152
Горанов: Кризата заради COVID-19 е непредвидима по мащаб и продължителност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Още сме в началото на една непредвидима по мащаби и продължителност кризи, предупреди финансовият министър Владислав Горанов.

Според него актуализацията на бюджета и мерките, които предприема правителството са навременни.

По-тежка щяла да е ситуацията обаче след като пандемията отмине.

Още по темата

Така че целта сега е да се помогне на бизнеса. Има и такива сфери на икономиката, които няма да могат да се възстановят.

„На един ресторант ще му е нужно време, но за тях ще има нисколихвени кредити“, посочи Горанов.

Той увери още, че социалната системата на държавата има достатъчен ресурс, за да издържи на наплива безработни.

Финансовият министър е категоричен, че предоставянето на част от дохода от държавата за запазена заетост няма как да стане без участието и на работодателите.

„И ако те не са склонни да участват с нищо, къде е солидарността? Предизвикателствата си остават и дебатът ще е по-труден след края на пандемичната част на кризата, а не сега, така че да не прибързваме с мерки, които можем да вземем на по-късен етап“, обърна се той към депутатите. 

Горанов се противопостави на предложението на БСП държавата да даде по една минимална заплата на самоосигуряващите се.

„Отдавна се говори за безусловен базов доход. Правени са и експерименти, но моментът за подобен социален експеримент сякаш все още не е дошъл“, посочи той.

Според него не може с аргумента, че някои хора са загубили доходи, много бързо и без преценка на икономическото им състояние, държавата „да разхвърля едни пари“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: бспбюджетгоранов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е толкова гламав, некадърен и неспособн, че ако не беше чича му, доносника от дс, щеше да е хигиенист в неработещ магазин.
22
0
 
28
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Ако намери по един безплатен апартамент като неговия , и по едно швейцарско часовниче като неговото ,пари може и да не ни дава.Или поне да каже как ги прави тези фокуси.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6 Перничани от сега да си знаят - ако ги подгонят данъчни, да тропнат 3 пъти с крак. Язовир Студена ще се разцепи и после, като минат ще се напълни и ще издави войската на Горския фараон. Така ще се реши водната криза в Перник.
20
2
 
27
 
! Отговори
Факт преди 4 години
В ЕС навсякъде уволняват и съкращават заплати на чиновници и държавни служители а у нас не?!Само частният бизнес и обикновените хора страдат у нас!!!
19
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то щото БСП раздава затова фалира банките
18
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
фискалния резерв е малък, за сравнение при предната криза в началото на 2009 имахме фискален резерв от 9 млрд. при далеч по ниски нива на държавни разходи, освен това отделно от тези пари имаше 1,5 млрд резерв на здарвната каса, сега здравната каса е без резерв че и на дефицит, ама толкова си могат тия ***
17
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Владко Счетоводителчето е заел обичайната поза за всеки недосегаем гербераст.Владко пари не дава.Той смята ,че да дадеш от нашите пари/бюджета се пълни от нас/ на изнемогващите е "разхвърляне".Но с лекота плати авансово 2.5 милиарда за летящи ковчези и други 1.5 милиарда за ненужни бронирани катафалки и още 500 милиона за още по-ненужни прогнили корита.
16
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лъснаха ви з адниците за така наречената финансова стабилност, ама то само като му слушах глупостите на тоя, в най-лошия случай сме щели да имаме спад от 3% на БВП и увеличение на безработицата с 2 пункта, ЦИРКАДЖИЯ
15
6
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
леле!..Много е страшен тоя!...Направо тръпки ме побиват под негови строг поглед!..както каза Хелга:-"На такъв мъж не може да се устои"..
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Куково лято свършва карантината в Швабия.
13
13
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До БългаринаХахахаааааа, стига лъга. 2008г. управляваше Станишев и каза - В България криза няма. Уж 240000 работни места щеше да отваря :)))))))))))))))))))))ГЕРБ е създадена 2009г.
12
6
 
18
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Дубрутрю! Или давате поголовно, или като свърши и Германия пуснат самолетите 200 хил души ще напуснат страната веднага! Щото в Германия каквото и да става социала върви щото гладен не се стои! Герб налравиха съшото и предния път 2008, сиреч нишо, убиха бизнеса и за 10г поне 500 хил се изнесоха! Нещастници...
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре стана, че лъсна цялата глупост на задължителната обвързаност. Ако в държавата имаше затворен цикъл на повече и по-сериозно производства, базови за оцеляването на икономиката и на населението, щеше да е силна. Допреди няколко месеца подскачаха от радост при чуждестранни инвестиции. Ей ви чуждестранните инвестиции, ей ви диверсификацията. Едно винтче ако няма, цялата машина я няма.Лъсна и грешния и греховен модел на здравната система.Къде са най-печалбарите и най-печелившите клиники?
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите пак ще изГОРят
9
1
 
19
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 4 години
КАРАНТИНАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО КРАЯ НА МАНДАТА ТАКА НАИ СИГУРНО ЩЕ ГО ИСКАРАТ В ДОМАШЕН АРЕСТ.С МАСКИ ПО ЛИЦАТА ДА НЕ ГОВОРИМ.......
8
2
 
22
 
! Отговори
Шойгу преди 4 години
А не сме ли в криза?
7
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да гледам мутрата на този мафиот!
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После ще има земетресение, мана по соята за бензин, след това потоп и накрая ще изригне вулкан. Предсказано е. Това е божие наказание заради новите касови апарати. Подобно е описано в Библията.
5
10
 
18
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Айде, айде икономически България си е все в криза, не оправдавай безпомощността на ГЕРБ с тоя вирус.
4
17
 
26
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Приемам залози, че новото 60/40 т.е. След дъжд качулка пак няма да проработи. Или само такива като Киро Гела ще облажат