Минимална, половин заплата... Ще орежат ли доходите си депутатите?

ГЕРБ иска да ги замрази на ниво от декември 2019 г, БСП - към края на 2017 г.
Обновена: 6 апр 2020 11:42 | 6 апр 2020 09:58, Камелия Цветанова
177

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Във време на криза и депутатите се замислиха за орязване на заплатите си, а заедно с техните ще бъдат редуцирани и тези на около 500 души, сред които са президентът, премиерът, министрите,  висши държавни чиновници, чиито възнаграждения са обвързани с техните.
Още по темата

След като премиерът Бойко Борисов поиска от неговите законотворци да замразят заплатите си на ниво от декември 2019 г., докато продължава извънредното положение, въпросът влезе набързо за обсъждане в пленарната зала.

Според Правилника за дейността на НС депутатите пoлyчaвaт пo тpи cpeднoмeceчни зaплaти в oбщecтвeния ceĸтop зa пocлeдния мeceц oт тpимeceчиeтo. Така от април възнагражденията им отново скачат и вече гонят 5000 лева.

Министър-председателят взима възнаграждение, което е с 55% над депутатското. Прибавя се и по 1% от тази сума всяка година стаж.

Най-висока номинална заплата в страната обаче взема президентът - сумата е равна на две депутатски заплати.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ намаляването на заплатите е необходима мярка във време на криза.

"НС като върховен законодателен орган е длъжно да предприеме такива мерки, които да покажат политическа и гражданска отговорност и съпричастност към хората. Хиляди вече са без работа или в принудителен отпуск", посочи тя.

От БСП пък иска заплатите на депутатите да бъдат намалени на нива от края на 43-ото Народно събрание, т. е. към януари 2017 г. и то трайно, а не само за времето на извънредното положение.

"За четвърти път БСП предлага намаляване на заплатите на депутатите в 44-ото НС. Сега с очакваната гневна реакция, в която хиляди останаха без работата, а депутатските заплати скачат, това се налага още повече", коментира соцдепутатът Крум Зарков.

Според него орязването на възнагражденията на народните избраници не би следвало да е просто антикризисна мярка, а следва да е трайно промяна за намаляване на бездната отделяща огромното мнозинство от хората, които получават под 1000 лева и техните народни представители, които взимат четири пъти повече.

"Няма сфера, в която заплатите да растат с такъв темп и заради това ние отдавна трябваше да дадем такъв пример. Никой няма нужда от тези повтарящи се на три месеца новини, които съобщават за скок на депутатските заплати", отсече той.

От "Воля" пък искат законотворците да се разписват срещу минимална заплата.

Пламен Христов обясни, че хиляди българи успяват да оцелеят със 610 лева, така че и депутатите трябва да покажат, че са способни да го направят.

От Обединени патриоти настояват докато сме в извънредно положение заплатите на депутатите да са наполовина.

"Хората наистина се дразнят от това, че заплатите ни се вдигат, формулата е сбъркана и трябва да се направи ново предложение как те да бъдат формирани. Преди две години внесохме проект, с който предложихме заплатите на депутатите да се индексират един път годишно с индекса на пенсиите. Това и досега не е влязло в зала", скочи той.

Борис Ячев от ОП пък предложи депутатите да работят без заплати.

Йордан Цонев от ДПС каза по време на дебатите, че съпартийците му застават зад предложението на ГЕРБ, защото в условия на криза този жест на съпричастност е нужен.

Той предложи спестените средства да бъдат внесени по сметка на МЗ за борба с коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе да ти кажа ,хич не са малко ! Недей тези лафчета конспиративни да ми ги пускаш тук!Междудругото ,ти какво работиш ?
93
2
 
0
 
! Отговори
Икономист преди 4 години
Дори чистачката в Министерство Х която не чисти оптимално трябва да се съкратиНе може да останат на работа хора с връзки без нужда от техния трудТрябва да се преразгледат длъжностните характеристики на всички в държавната администрация
92
2
 
3
 
! Отговори
До 98 преди 4 години
Малко са чиновниците в България като процент от всички работещи. Разбира се във всяка държава все си мислят, че са много. На бюджет'на заплата са много хора и чиновниците са около 1/6 от тях.
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако машиниста не отиде на работа и влака не тръгне ще има някаокви последствия за икономиката макар и косвени!Ами ако един чиновник в Министерство Х не отиде на работа и нищо няма да се промени защото и без това от него нищо в държавата не зависи.Давам ви и пример с това, че те са хората които вземат най много болнични по празнициСега на Великден когато се очаква да е пика на вируса ще видите НОИ ще се оплаче от много хора които са в Болничен естествено това няма да са хората които са безрабо
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боли ги ... И да си ги урежат, ще е за парлама само. Те после пак ще си ги вземат по един или друг начин - я бонус някакъв, я великденски, я коледни и н.т. Нали се сещате че при заплата от порядъка на 5/6 хилки, имат заделен лев и ... никак няма да умрат от глад горките. Те после с лихвите ще си ги вземат :)
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега е моментът това да се промени , всичко зависи от нас , силата сме ние НАРОДА,ЗАЕДНО МОЖЕМ
88
0
 
3
 
! Отговори
До 94 преди 4 години
Статистиката е стъкмистика и твоята работа е същата. За България като преброиш целият обществен сектор към държавния апарат ще станат 650 хиляди, вкл. производства всякакви, които са на самоиздръжка и внасят пари в бюджета. За Холандия като включиш една малка част от обществения сектор ще са 40000, но ако броиш, както в България, са около милион. Примерно 152 хиляди работещи в образованието в България в държавния сектор ги включващ, а в Холандия не ги включваш.
87
1
 
3
 
! Отговори
до 96 преди 4 години
Искаш да кажеш, че няма чиновници в министерства и агенции или, че те са малко!?
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата ще функционира и с 120 депутати и с половината от днешната раздута администрация,и то доста по качествено!Качество за сметка на количеството!Но може ли Борисов при такъв модел да спечели избори ?
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питаш "Защо Народното събрание не намали заплатите на всички които получават заплати от Бюджета!?"Знаеш ли кои получават заплати от бюджета? Най-много са учителите и останалите от сферата на образованието - над 1/3 от получаващите заплата от бюджета. Лекарите и останалите в здравеопазването са около 1/4. Лекарите и учителите са повече от половината със заплати от бюджета. Казваш да им намалим заплатите!А защо не намалим твоята заплата?
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинете ама решение на парламента остави гладни хиляди деца в Българи оставяйки родителите им без доходи за какво спорят за заплатите си да намерят начин да осигорят работа на тези родители с цената на освобождаване на хора на държавна служба!
83
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Холандия е с 40 хиляди държавен апарат и живеят много по добре а ние сме бедни и храним 700 хиляди държавен апарат за това имаме и най голямата полиция каквато сме нямали и при диктурата на комунизма когато бяхме 9 милиона и имахме работа за всички!
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тях заплата им е важна за алиби не за оцеляване те и без нея могат да оцелеят ама как така ще вземаш минимална и ще живееш като милионерче!
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сбъркан е целият модел ! На кого са нужни 240 депутати,така това се превръща в професия! Бройката им е най големият проблем , България неможе и не бива да подържа толкова депутати, администрация и държавни служители!
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя най работните,особенно крадлива не констиционна партия ДПС които 28г.крадоха и сега не са съгласни
79
2
 
4
 
! Отговори
ffffffffff преди 4 години
Не си мислете че има много прокурори, повечето нямат диплома, само варненският има диплома, но назначили това тъ-по пра-се силистренския за главен и национален, покрил си изпита с екстремно скъпите холивудски слушалки които работят само за кратко, тоталният про-фан и прави проблеми на българи, всичко в тая държава е някакъв фарс и мястото и функцията на гешев също.
78
1
 
9
 
! Отговори
D преди 4 години
И без заплати да остнат те пак ще крадат милиони, така че това е само прах в очите на народа.
77
3
 
11
 
! Отговори
Маргинал преди 4 години
Сития на гладния не верва!С лека ръка единодушно гласуваха Извънредно положение и оставиха стотици хиляди без препитание.Техните доходи обаче ще замразят като преди кризата която предизвикаха с Извънредното положение.
76
11
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Предложенията на "Импексова и СиЕ" винаги са контрапункт на това което предлагат другите депутати, в напъните си да бъдат "Опозиционери" те се противоставят на всичко казано в Парламента дори и на разумните доводи, само и само за да натрапят "Визията" си в очите на обществото ... Дори в условията на Коронавирус другарете и другарките не можаха да подтиснат сърбежите си. Единственият който припява рефрените им в момента е беквокалиста от "Дондуков 2" ... !!!
75
1
 
3
 
! Отговори
до 81 преди 4 години
Да има достатъчно хора които ровят в кофите и ако те бъдат депутати няма да гласуват глоба 5000 лв. а може и 5 лв. до им се види много!