Минимална, половин заплата... Ще орежат ли доходите си депутатите?

ГЕРБ иска да ги замрази на ниво от декември 2019 г, БСП - към края на 2017 г.
Обновена: 6 апр 2020 11:42 | 6 апр 2020 09:58, Камелия Цветанова
177

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Във време на криза и депутатите се замислиха за орязване на заплатите си, а заедно с техните ще бъдат редуцирани и тези на около 500 души, сред които са президентът, премиерът, министрите,  висши държавни чиновници, чиито възнаграждения са обвързани с техните.
Още по темата

След като премиерът Бойко Борисов поиска от неговите законотворци да замразят заплатите си на ниво от декември 2019 г., докато продължава извънредното положение, въпросът влезе набързо за обсъждане в пленарната зала.

Според Правилника за дейността на НС депутатите пoлyчaвaт пo тpи cpeднoмeceчни зaплaти в oбщecтвeния ceĸтop зa пocлeдния мeceц oт тpимeceчиeтo. Така от април възнагражденията им отново скачат и вече гонят 5000 лева.

Министър-председателят взима възнаграждение, което е с 55% над депутатското. Прибавя се и по 1% от тази сума всяка година стаж.

Най-висока номинална заплата в страната обаче взема президентът - сумата е равна на две депутатски заплати.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ намаляването на заплатите е необходима мярка във време на криза.

"НС като върховен законодателен орган е длъжно да предприеме такива мерки, които да покажат политическа и гражданска отговорност и съпричастност към хората. Хиляди вече са без работа или в принудителен отпуск", посочи тя.

От БСП пък иска заплатите на депутатите да бъдат намалени на нива от края на 43-ото Народно събрание, т. е. към януари 2017 г. и то трайно, а не само за времето на извънредното положение.

"За четвърти път БСП предлага намаляване на заплатите на депутатите в 44-ото НС. Сега с очакваната гневна реакция, в която хиляди останаха без работата, а депутатските заплати скачат, това се налага още повече", коментира соцдепутатът Крум Зарков.

Според него орязването на възнагражденията на народните избраници не би следвало да е просто антикризисна мярка, а следва да е трайно промяна за намаляване на бездната отделяща огромното мнозинство от хората, които получават под 1000 лева и техните народни представители, които взимат четири пъти повече.

"Няма сфера, в която заплатите да растат с такъв темп и заради това ние отдавна трябваше да дадем такъв пример. Никой няма нужда от тези повтарящи се на три месеца новини, които съобщават за скок на депутатските заплати", отсече той.

От "Воля" пък искат законотворците да се разписват срещу минимална заплата.

Пламен Христов обясни, че хиляди българи успяват да оцелеят със 610 лева, така че и депутатите трябва да покажат, че са способни да го направят.

От Обединени патриоти настояват докато сме в извънредно положение заплатите на депутатите да са наполовина.

"Хората наистина се дразнят от това, че заплатите ни се вдигат, формулата е сбъркана и трябва да се направи ново предложение как те да бъдат формирани. Преди две години внесохме проект, с който предложихме заплатите на депутатите да се индексират един път годишно с индекса на пенсиите. Това и досега не е влязло в зала", скочи той.

Борис Ячев от ОП пък предложи депутатите да работят без заплати.

Йордан Цонев от ДПС каза по време на дебатите, че съпартийците му застават зад предложението на ГЕРБ, защото в условия на криза този жест на съпричастност е нужен.

Той предложи спестените средства да бъдат внесени по сметка на МЗ за борба с коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
9
 
! Отговори
Маргинал преди 4 години
Не може Вируса да засяга само Частния Бизнес а Държавната администрация да не губи доходите си!За това се продъни Бюджета само за месец защото пълнещите го останаха без работа а празнещите го си получават заплатите.
73
5
 
3
 
! Отговори
Ура! преди 4 години
Следващите депутати ще бъдат сирамахомилите,хората от кофите,мързеливите,неграмотните лудите!Аман от популисти!По добре разпускате държавата и гасете телевизора!
72
12
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До АнонименПри социализма нямаше и кофи - ядяхме всичките си бо.кл.уци , нищо не хвърляхме ! С 6 $ заплата или 3 $ пенсия как ще хвърлиш нещо ???
71
0
 
1
 
! Отговори
ист преди 4 години
ДДРОнетПрочети какво си написал за неграмотниците, защото нищо не разбрах заради словореда който използваш.
70
1
 
5
 
! Отговори
До Работник преди 4 години
Това с колите и телевизорите приключи. Хората започнаха да живеят по- добре и веднага ги пандемосаха. Всичко е заради Китай. Накрая ще видите резултата - скъпи стоки малки доходи.
69
1
 
13
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Абсолютен цинизъм се вихри в т.б. народно събрание ! Подхвърлят си някакви десетки хиляди за заплати , спорят колко да са хилядите..... ! А това , че около 2 милиона пенсинери живеат с 250-300 лв на месец , никой дори не си помисля ! Значи една трета от целиа народ все едно е напсуван от дупетатите , за да си наредят хилядите заплати !! Псувайте ни , дупетати ! Псувайте си народа ! Ще дойде време и ние да отворим усти !
68
0
 
7
 
! Отговори
Маргинал преди 4 години
Защо ще ги замразяват към момент в които е нямало криза!????Защо хората не продължът да работят така както са работили през декември месецНе може защото е криза а заплатите на депутатите може да са замразени като преди кризаПак гласувайте за ГЕРБ за да ви казват кака при тройната коалиция живота бил много лош а днес си живеете добре без доходи и си плащате в пъти увеличените сметки и винетки и Гражданска на колатна която не можете да карате.
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма вече евтини стоки от Китай. Това е истинската американска мечта, всички да купуват скъпи бооклуци.
66
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Хе,хе!, тиквата и него ли ще изрежем,и той е комунист,и вярвам ,след това България,ще се оправи.
65
9
 
4
 
! Отговори
Хе,хе! преди 4 години
До Работник 42 : Другарю ,питаш дали заплатите станаха капиталистически . Да , станаха , защото махнахме комунистите от властта и вече заплатите не са социалистически ! А помним какви социалистически заплати ни давахте - 6 $ на месец !!!!!!!!!!!!!!!! Еееееех, комунисти ! Вие сте циреят на България ! Колкото по-бързо го изрежем , толкова по-бързо ше прогресираме !!!
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тотал щета са тези депутати. Като би казал Йода - да идват новите, трябва.
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е българина да разбере, че при капитализма няма солидарност. Кои каквото си изработи и кои както се уреди. Затова по умните, оправни и комбинативни дърпат напред и се развива света, при соцялизма никои няма желанието да го прави за нищо. Аз едно време се правех че работя, както всички, то и да работех все тая даже и пари да се изкараха, кола чакаш с ред и т.н. Сега бачкам яко и изкарвам яко , хич не ми пука 240 души колко взимали, важното е останалите 7млн какво изработват.
62
0
 
7
 
! Отговори
Трайно безработен преди 4 години
Вижте какво дебелочие само 4 часа дебати за Заплатата им а кога гласуваха глобата 5 000 лв. бяха единодушни!Без да се замислят, че за 80 % от Населението тази глоба е равна на Годишния им доход а за 20 % непосилна сума за цял живот така, че това дискриминационна глоба след като не се отнася до всички а само до тези които могат да си я позволят.
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На депутатите разрешено ли е да работят на две места?Ако го правят не са ли в конфликт на интереси? Гледам една депутатка е и личен лекар пък и председател на здравната комисия.Задавам си следните въпроси: -кога от толкоз много работа в парламента успява да преглежда болни-вероятният отговор е, че тя е разпоредила да се раболяват само в събота или неделя. -докога парламента ще прилича повече на модно ревю отколкото на работно място.
60
2
 
11
 
! Отговори
Маргинал преди 4 години
Седнали да плашат хората, че ако икономиката спре ще останат пенсионерите без пенсии!А Държавната администрация няма ли да остане без заплати те са по важни да са нахранени
59
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
деси-ароматната,не замлазяване,а намаляване на заплатите ви, до минималната от 610 лева,вие това заслужавате.
58
0
 
5
 
! Отговори
А защо не и 215 лв. преди 4 години
И с книжка за лекарства по здравна каса.А, хайде от мен да мине, може и помощи за отопление. Дано изкарат няколко месеца.
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целияа държавен апарат трябва да бъде с намалени заплати защото освен, че само теи ходят на работа все едно вироса не ги лови тях ами и получават огромни заплати!
56
1
 
18
 
! Отговори
Маргинал преди 4 години
Цинично е да гласуваш Извънредно положение при което стотици хиляди останаха без никакъв доход и да спориш дали заплатата ти да е 4 или 5 хиляди!
55
2
 
13
 
! Отговори
ЗАПЛАТА преди 4 години
700 ЗА ЛЕКАР 7000 ЗА ДЕПУТАТ