Минимална, половин заплата... Ще орежат ли доходите си депутатите?

ГЕРБ иска да ги замрази на ниво от декември 2019 г, БСП - към края на 2017 г.
Обновена: 6 апр 2020 11:42 | 6 апр 2020 09:58, Камелия Цветанова
177

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Във време на криза и депутатите се замислиха за орязване на заплатите си, а заедно с техните ще бъдат редуцирани и тези на около 500 души, сред които са президентът, премиерът, министрите,  висши държавни чиновници, чиито възнаграждения са обвързани с техните.
Още по темата

След като премиерът Бойко Борисов поиска от неговите законотворци да замразят заплатите си на ниво от декември 2019 г., докато продължава извънредното положение, въпросът влезе набързо за обсъждане в пленарната зала.

Според Правилника за дейността на НС депутатите пoлyчaвaт пo тpи cpeднoмeceчни зaплaти в oбщecтвeния ceĸтop зa пocлeдния мeceц oт тpимeceчиeтo. Така от април възнагражденията им отново скачат и вече гонят 5000 лева.

Министър-председателят взима възнаграждение, което е с 55% над депутатското. Прибавя се и по 1% от тази сума всяка година стаж.

Най-висока номинална заплата в страната обаче взема президентът - сумата е равна на две депутатски заплати.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ намаляването на заплатите е необходима мярка във време на криза.

"НС като върховен законодателен орган е длъжно да предприеме такива мерки, които да покажат политическа и гражданска отговорност и съпричастност към хората. Хиляди вече са без работа или в принудителен отпуск", посочи тя.

От БСП пък иска заплатите на депутатите да бъдат намалени на нива от края на 43-ото Народно събрание, т. е. към януари 2017 г. и то трайно, а не само за времето на извънредното положение.

"За четвърти път БСП предлага намаляване на заплатите на депутатите в 44-ото НС. Сега с очакваната гневна реакция, в която хиляди останаха без работата, а депутатските заплати скачат, това се налага още повече", коментира соцдепутатът Крум Зарков.

Според него орязването на възнагражденията на народните избраници не би следвало да е просто антикризисна мярка, а следва да е трайно промяна за намаляване на бездната отделяща огромното мнозинство от хората, които получават под 1000 лева и техните народни представители, които взимат четири пъти повече.

"Няма сфера, в която заплатите да растат с такъв темп и заради това ние отдавна трябваше да дадем такъв пример. Никой няма нужда от тези повтарящи се на три месеца новини, които съобщават за скок на депутатските заплати", отсече той.

От "Воля" пък искат законотворците да се разписват срещу минимална заплата.

Пламен Христов обясни, че хиляди българи успяват да оцелеят със 610 лева, така че и депутатите трябва да покажат, че са способни да го направят.

От Обединени патриоти настояват докато сме в извънредно положение заплатите на депутатите да са наполовина.

"Хората наистина се дразнят от това, че заплатите ни се вдигат, формулата е сбъркана и трябва да се направи ново предложение как те да бъдат формирани. Преди две години внесохме проект, с който предложихме заплатите на депутатите да се индексират един път годишно с индекса на пенсиите. Това и досега не е влязло в зала", скочи той.

Борис Ячев от ОП пък предложи депутатите да работят без заплати.

Йордан Цонев от ДПС каза по време на дебатите, че съпартийците му застават зад предложението на ГЕРБ, защото в условия на криза този жест на съпричастност е нужен.

Той предложи спестените средства да бъдат внесени по сметка на МЗ за борба с коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
2
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Поредният "социален експеримент"!!!!!Ами сега нашите "бедни" "депутатчета" как ще живеят само на "комисийки" и "депутатски стол"!!!!!!Ще трябва да им се предложи социална помощ от държавата или май ще трябва да се намеси "корупцийката",за да се нормализират нещата на "жълтите павета"!!!!!То бива "Бай ***" да ме забавлява,ама "цирковите актьори" станаха няколкостотин.......
153
0
 
1
 
! Отговори
вили преди 4 години
Мила и прекрасна,родна картинка,сътворена от избранниците на народа.Де се е чуло и видяло български депутат да дарява.Кой от тези е достигнал нивото на народа?Да вземаш и крадеш,като за световно,ще рече в прав текст - от днес,като за последно!Дано се задавите от лакомията си!
152
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе кво да каже човек и в русия влачат олигарситеама днеска като четадесетина от тях са се бръкнали с по 10-20 милиона долара и са ги дали на правителствотоправят по 50 000 теста на ден а тука нашите обирджии ще ни бламосват със заплатите си
151
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи така заем на америка за 5 години безлихвен от 2.5 милиарда - за самолети деи сега теглим кредит от америка 5 милиарда с лихва разбира сеза бъдещите поколения - нашите поколения - не технитее те тия - да ги оставят на стълбовете докато станат но чирози им е малко
150
0
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Нека да не се намаляват а само да се увеличават заплатите на депутатите за да могат да даряват защото са с големи сърца и големи гъ-зове.С чужда пита помен да правят на това са царе
149
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А др.РАДЕВ какво чака,защо журналистите мълчите,попитайте го??????
148
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Засрамете се скъпи избранници,освен вас защо в системата на МВР и МО-около 3000 са на заплата и пенсия от началото на 2016.г до незнам си кога И СА В ТЕЖЕСТ НА СИСТЕМАТА,назначете нови млади момчета на тяхното място,сбъркана система,хората вече изнемогват хляб няма с какво да си купят, а тези на двойна хранилка до кога г-н БОРИСОВ??????
147
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100 patrona...100 patrona...100 patrona...
146
0
 
10
 
! Отговори
Революция преди 4 години
Не ви ли е срам? Бабата си дари пенсията, хора си даряват добавката а вие цел ден се чудите какво да правите. Майтап си правите хората и се молите да не ви потрябват бели автобуси. Още малко!!!!!!!
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
bg deputati i evrodeputai umriaha.
144
0
 
7
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
До ShshsДругарю гербераст едноезичник ,първо научи български език.Пък после превеждай...уфсете от единия баир на другия.Лъжата е основно отличително качество на всеки гербераст като теб.
143
0
 
12
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Днес за първи път чух в парламента един много важен за всички ни въпрос: Защо бяха похарчени цели 2.5 милиарда за напълно ненужни самолети?При това цялата сума е платена цели 5г. предсрочно.В нормална държава виновниците за това деяние вече щяха да са с присъди.
142
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
темата е тъ.па и без.умнав това гад.но времетяхните заплати няма да помогнат на никогосамо баламосват хората с измислици-да имат какво да коментирати да си въобразяват че някой мисли за тяхпреобладаващата част от тия депутатчета не се нуждаят от заплататолкова са се на.***.шили- темата няма място в народното събраниестига демагогия и пропаганда - бай ти гьобелс пасти да яде
141
1
 
1
 
! Отговори
танер преди 4 години
ся с заема ще компенсират заплатите си ще ги насочат по неотложност хаха ГГ
140
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с искането е парлама ....простака казва че ги бил заслужил обаче става въпрос за солидарност не за заслуги
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато ходжа си изпусне газовете в джамия,тогава ще стане това
138
12
 
6
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Само да питам , свърши ли менструалния период на другарката Хойнелия Нинова ? Нещо е намаляла яростта , с която иска Борисов да я навести.
137
4
 
1
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До Анонимен 151 - Ами благодаря за пожеланието, преди 5 минути си намерих home office работа с превод на текстове. Явно си ми на късмет! В края на месеца като взема заплата ще ме видиш да раздавам храна на клошарите в Центъра на София, вместо да мрънкам за заплатите на депутатите. Успех с каквото там се опитваш да измислиш с чуждото канче.
136
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роденият да взема, не може да дава.. Трудно ще си самоотрежат доходите..
135
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ShshsТо се вижда как го учиш този ексел дано го научиш дано си намериш работа заради кучето.