Менда Стоянова: Хазната не е празна!

Тя бе категорична, че не е съгласна с президента
7 апр 2020 17:22, Нели Христова
70
Менда Стоянова: Хазната не е празна!
Снимка: БГНЕС

Вчера, след 14-часово заседание, депутатите решиха да се откажат от заплатите си до края на извънредното положение. Парите ще бъдат преведени по сметките на здравното министерство.

„Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват, а не просто да се замразят. Парите ще отиват по сметките на здравното министерство, а оттам - за медиците, за техните облекла, за тестове, за всички, които имат нужда. Това за мен беше по-правилното решение, отколкото парите просто да останат в бюджета”, каза председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова пред NOVA.

„Депутатите имат по-сериозни заплати и не са останали без някой заделен лев, за да могат да посрещнат нуждите си за тези 2 месеца. Колегите възприемат решението като жест на солидарност”, коментира Стоянова.

Тя обясни, че обикновено, когато се вземе решение за заплатите на депутатите, то е свързано по определен нормативен начин със заплатите на цялата съдебна система, на президента, на премиера, на министрите и шефовете на агенции.

„Този път взехме решението по малко по-различен начин. Казахме, че даряваме заплатите си, а не спираме тяхното начисляване и изплащане, защото ако го бяхме направили, всички тези, които изброих, също трябваше да бъдат засегнати”, обясни Менда Стоянова. По думите й това е акт, който всеки за себе си може да вземе – в това число и президентът, и магистратите.

Относно мярката 60/40, с която да бъде подкрепен бизнесът по време на извънредното положение, Стоянова смята, че позициите дори на работодателите са различни – едни намират мярката за добра, други – не.

„Това беше хубава стъпка. Тази мярка по принцип няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси. Тя е насочена към онзи бизнес, който е намалил своите обороти – бизнес, който работи за износ. Искаме колкото се може повече фирми да се възползват от тази мярка”, обясни председателят на бюджетната комисия. 

Стоянова коментира и предложението да може да се тегли дълг от МВФ. „Това е една опция, която трябва да имаме. В този момент едно финансиране от МВФ не е свързано с лошата икономическа ситуация в резултат на дългогодишна неправилна политика. Това е просто още една възможност за ликвидност. Проблемът е в самото споменаване на МВФ, особено от устата на г-н Гечев. Целта беше чисто политическа. Надявам се да се финансираме от другите опции”, смята председателят на бюджетната комисия.

Тя отхвърли обвиненията, че хазната е празна.

„Категорично не съм съгласна с г-н президента. Това беше повторено няколко пъти и от Корнелия Нинова в НС. На 31 март, когато излиза отчетът за тримесечието, бюджетът на България е на излишък с 1,2 милиарда”, каза Стоянова. Тя обясни, че поради ситуацията с COVID-19 и извънредното положение в света, се очаква спад на приходите в хазната.

„Даже доста консервативно е оценен този спад на приходите - 2,4 милиарда до края на годината. Този спад плюс допълнителните разходи, които трябва да се направят във връзка с епидемията, водят до евентуален дефицит от 3,5 милиарда”, поясни тя. И допълни, че отхвърля идеята на Веселина Марешки за теглене на заем в размер на 20 милиарда, както и предложението на Корнелия Нинова, която поиска парите за модернизация на армията да бъдат пренасочени към страдащите сектори

„Всички тези политици имаха вчера една цел – да внушават техните идеи на избирателите си. Тези изказвания нямат друга логика, освен популизъм и политически цели”, смята Стоянова.

По думите й опозицията няма необходимите данни, за да направи изчисления. Освен това, прогнози не могат да се правят, и то не само за България, а и за Европа и света.

„Имаме изключително нисък процент на дълга, на второ място сме в Европа. Дългова спирала е много силно казано”, коментира Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
15
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Защото са малко, и уж трябва да са избрани. А то няма една, която да не ръси щуротии. Поне за парлама да имаше.
40
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с какво е пълна ? с тиквени семки ли ?
39
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не разбирам, как всички жени от ГЕРБ могат са плямпат глупости. Не се ли усещат."Що за полова дискриминация, защо пренебрегваш така мъжете!?
38
0
 
17
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Отлагам туристическият сезон на морето с 6 ( шест) месеца. Ангелкова
37
0
 
27
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 4 години
Пълна е, ама с въздух.
36
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко има Калинке, че Биби онзи ден в едно изречение каза първо 7, после 10 милиарда.Май са дупка на геврек, а
35
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига менти, Мендо
34
2
 
22
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Сериозни еспургации на сиво вещество на управляващите. Ако има пари в хазната аз ще си ударя з....ка в тавана.
33
0
 
31
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Не разбирам, как всички жени от ГЕРБ могат са плямпат глупости. Не се ли усещат.
32
0
 
42
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Радев ли е виновен,че има опашки пред бюрата по труда!?Нали това намеква на премиерчето!
31
0
 
35
 
! Отговори
проста депупатка преди 4 години
Хора, нали онзи измислен министър на здравеопазването(май със старчески деменция) рече, че бабите, като Ментето, трябва да си седят дома и да(топлят одъра на село, като тая, без извинение, изкукала кукувица) Бабке, Менто, един съвет:ЗЕМИ СЕ ТЕЛЕПОРТИРАЙ У СЕЛОТО ДЕТ СИ ДОШЛА, ЧЕ ПРЕДИЗВИКВАШ СТОМАШНО РАЗТРОЙСТВО С ВИЗИЯТА И ПРОСТОТИЙТЕ СИ!
30
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хазната не е празна, главите ви са празни Мендо. Чак преводач ви трябва да схванете Радев, какво иска да ви рече.
29
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пред бюрата по труда опашките от безработни са страшни. Колко време ще издържи хазната на това? Колкото и здравната система
28
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хазната е огледален образ на твоят мозък
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Квартиранта като си плати наема и ще се опразни
26
0
 
28
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
Най много се лъже преди избори и след лов/риболов!Добавям: И по време на извънредно положение !!!
25
2
 
28
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Разбира се, че не е празна. Пълна е. Има цели 120лв.
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако беше Англекова, щеше да каже - платети им с ваучери
23
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Беше шефка на НАП Пловдив. По нейно време цар Киро не платил лев данъци, що ли?Те такива са калинките в шайката.
22
0
 
33
 
! Отговори
вили преди 4 години
Уникална Мента Соянова,след,като хазната не е празна,а просто е изтърбушен брашнен чувал,не е ли редно безплатния квартирант и финансов министър да каже и да изрече,какво има в хазната.Да ви кажа ли,какво има в хазната,много 000.Вие се готвите да харчите отново безотчетни пари нашироко.Няма да стане и да теглите нов заем,народа и държавата не са едно и това в тази криза се видя ясно!Европейски държави участват със стотици милиарди,но ние имаме държава-МАФИЯ!ЕК храни българската мафия,знаете го!!