5 милиона лева помощ за оранжерийните производители

Финансовата подкрепа ще се предоставя на хранителни търговски обекти
8 апр 2020 19:38,
10
5 милиона лева помощ за оранжерийните производители
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” разпредели 5 млн. лв. по схемата de minimis в помощ на българските оранжерийни производители при реализацията на произведените от тях пресни зеленчуци. Помощта е част от мерките, които се въвеждат от държавата като облекчения за земеделските стопани, заради пандемията от коронавирус (COVID-19). Финансовата подкрепа ще се предоставя на хранителни търговски обекти. Те трябва да осъществят прекия достъп на потребителите до произведените в оранжериите пресни краставици, домати и пипер. Средствата ще компенсират част от разходите на търговските обекти за транспорт, логистика и реализация на свежи български зеленчуци, оранжерийно производство в търговската мрежа през 2020 г., съобщава ДФЗ.

Още по темата

Подпомагане ще получат локални вериги, които имат най-малко три обекта в една или няколко съседни административни области. Те ще се явяват свързващото звено между производителите и потребителите. Търговските обекти ще изкупуват свежи оранжерийни зеленчуци - домати, краставици и пипер, ще ги сортират, ще ги опаковат и реализират.

Единичната ставка за подпомагане, предвидена за търговските обекти, е в размер на 600 лв. за домати, 400 лв. за краставици и 800 лв. за пипер. В калкулацията влизат част от разходите на тон, които кандидатът за помощта ще направи за привеждането на продукцията в търговски вид.

Продукция в търговските обекти имат право да предлагат само земеделски стопани, които са подали заявления по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство за Кампания 2019 и са били определени като допустими. Обектите за търговия трябва да бъдат регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ. За да получат средствата те трябва да докажат пред фонд „Земеделие“ с фактури, че са изкупили продукцията от земеделските стопани. Указанията за държавната помощ и съпътстващите ги регистри ще бъдат публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
One question, Mrs T. преди 4 години
Г-жо Танева, преди да натискате търговските вериги за 50% осигурено място за българска продукция все пак събрахте ли се с тези производители и ако да каква продукция очаквате от тях: обем, сортове, ориентировъчна цена на тиквички, домати, краставици, пипер? Дано не сте поели пред производителите обещание за реализация на тяхната продукция на висока цена за сметка на потребителите.
7
2
 
3
 
! Отговори
Въпросчо преди 4 години
Какви са тези милиони за земеделски и оранжерийни производители ? За какво ? Точно тези производители продават на българина 3 пъти по-скъпи домати и краставици,марули и репички !!!! Защо държавата стимулира обирниците на народа ???? Защо ??? Доказани мутри и разбойници са - цените на българска стока са 2-3 пъти по-високи от вносните,които са произведени, пакетирани,превозени до България, разнесени по тържища , продавани 2-3 пъти поевтино ! Как така са по-евтини ???
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5 милиона за всички фермери и 78 милиона за една колекторска фирмаКакто се пее в една песен: "Но всичко е точно "
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
я някой да обясни какво общо има вируса със земеделците и как нарушава работата им и защо трябва да правим милионерите още по- богати ???
4
0
 
5
 
! Отговори
9 преди 4 години
Абе нали в пазарната икономика държавата нямаше никаква роля ? Какво става ?Давайте на вашите избраници от нашите пари ,за да гласуват за вас пак ! Това става !Като не могат да се преборят с чуждите производители да фалират , а не да ми продовот стокатаси с една трета по-скъпо от веригите .С дотациите социализма се загроби -сега става същото .Има научно-технически прогрес и печели ,който го усвоява и е на върха 1 Затова Щатите водят в света !
3
0
 
2
 
! Отговори
зеленски преди 4 години
г--жо ТАНЕВА ВРЕМЕ Е ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА АГРО ПРОИЗВОДСТВОТО У НАС ---НА 1 МЯСТО ДА СЕ ПРОДАВАТ БЪЛГ ПРОДУКТИ ВНОСА ---20 ПРОЦЕНТА МИТО ТОВА Е СПАСЕНИЕТО НА АГРОСЕКТОРА А НЕ ДА СЕ МОЛИТЕ НА ЧУЖДИТЕ ВЕРИГИ ОМОТАЛИ НАШЕТО ПРОИЗВОДСТВО С ДЪРЖАВНИ РЕГУЛАЦИИ МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ СА ЗАМЕСЕНИ И ГЕШЕВ ДА НЕ СПИ
2
2
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Аз съм производител- имам наследствени земи в едно село и взех кредит от ЕС. В селото ме наричаха крадец, човек на някогои т.н.. Програмист съм по професия. На трактористите си им давам по 3500 брутна заплата. На най-нископлатените работници- взимам около 1200 от бюрото по труда по младежка заетост и им давам по още 800 от мен. 2000 бруто не е зле за хора с основно. А и ги осигурявам честно и почтено. В момента не можем да смогнем на онлайн поръчки от работа. Даже назначих още 10 души.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тях пък за какво? Кой им пречи да си работят и да продават? Или вирусът е мутирал без да разберем и вече удря и марули и краставици ли?