Мерките за културата у нас били реални, а другаде - намерение

Битката сега била за оцеляването на артистите
5
Мерките за културата у нас били реални, а другаде - намерение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министрите на културата на страните от Европейския съюз проведоха видеоконферентнасреща вчера,  на която бяха обсъдени мерките, които ще предприемат държавите-членки във връзка с подкрепа на културата и творчеството в ситуация на Covid-19. В нея се включи и българският еврокомисар Мария Габриел.

Още по темата

„Всички се информирахме взаимно помежду си какво извършваме на национално ниво, а Комисията, в лицето на комисар Габриел, ни информира какво се върши на ниво ЕК, така че да имаме една пълна информираност помежду си, за да можем, в крайна сметка, да извършим еднакви действия и най-важното – еднопосочни”, обобщи пред БНР министърът на културата Боил Банов.

„Всички сме едно цяло в Европа, но в културата и изкуството е особено истинско. Ние сме взаимосвързани. Да опазим културата е генерална цел. Средствата би трябвало да са много близки. Те не могат да бъдат еднакви, но много близки. Освен това много ясно разграничихме два етапа. Единият е да се преборим категорично за оцеляването, първо, на творците, физическото“, посочи той.

Според него вторият етап е веднага след приключването на извънредните положения, което всички очакваме да се случи в рамките на месец, е сериозна и отговорна работа по възстановяване на творческите търсения и стремежи и най-важното – възстановяването на контакта със зрителя, с публиката.

Боилов похвали българските мерки.

„Докладвахме това, което ние сме направили. То е абсолютно адекватно, конкретно, категорично, ясно. В много държави има много добри намерения, но все още като намерения, а при нас нещата са доста конкретни“, каза той.
Възможностите да се подпомага сектора у нас са в две посоки - едната е свързана с държавните и общинските културни институти, а другата – работа с независимия сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Оцелявате ТЕ, близките на властта, а и ще оцелеят и дилърите с държавни пари ще си купуват кока и алкохол. Всички други да си слагат въжето.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, горките те!Дъщерите им в частни училища, където годишната такса е над 10 бона евро. Синовете им друсалки, ама иначе пари за хляб нямали.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Банов илицетворява нвото на културата в България, а то е ниско.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нас ни трябва производство, а на набедени артисти.