Борисов: България ще кандидатства за ERM II до края на април

Не трябваше да се огъвам за чакалнята, виждате колко пари отпускат
Обновена: 10 апр 2020 16:26 | 10 апр 2020 15:23, Ния Христова
138
Борисов: България ще кандидатства за ERM II до края на април
Снимка: БГНЕС
До края на април страната ни ще кандидатства за членство във валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята" на еврозоната. Това каза премиерът Бойко Борисов днес след посещението си в цех за производство на маски в Хасково, цитиран от Investor.bg. 
 
Според Борисов страната ни ще кандидатства заедно с Хърватия, като се спазват всички критерии до този момент. "Ще бъдем приети и тогава ще ни разрешат суапови плащания и ще се закачим към основния "водопровод" в ЕС", каза Борисов. 
Още по темата
"Не трябваше да се огъвам за чакалнята, виждате колко пари отпускат", добави още премиерът. По думите му на страната ни й остава да изпълни само едно условие и "ще го направим незабавно". 
 
Борисов смята, че сегашната криза е показала, че тези, които са в чакалнята и в еврозоната, ще получат милиони, а другите ще трябва да теглят кредити. Той е уверен, че страната ни ще бъде приета. 
 
До този момент страната ни не е поела стъпки за отлагане на процедурата, въпреки че преди 10 дни Димитър Радев, управител на БНБ, загатна по време на телевизионно интервю точно за такъв сценарий. 
 
До 9 април позицията на БНБ беше, че до този момент има техническо коригиране на вътрешни срокове в работния процес, но не е взето официално решение, което да е свързано с промяна във времевия хоризонт.
 
"Ако правителството, в координация с БНБ, приеме решение в тази област, това ще бъде своевременно оповестено", отговориха от централната банка на въпросите на Investor.bg. 
 
Според информация на сайта на 26 април трябва да изтече срокът, в който България трябва да изпрати до ЕЦБ официалните резултати от изпълнените препоръки, които са дадени от европейския банков регулатор на нашите кредитни институции след края на стрес тестовете. Кандидатстването на страната за влизане в ERM II ще премине на следваща фаза, ако ЕЦБ сметне задачата за изпълнена. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те па ония размитат точно сега за нас
6
0
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Затова избягаха британците, за да не отпускат пари, на крадливци като нашите !
5
9
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
господин БОРИСОВ не испитва искрена емпатия към БЪЛГАРИТЕ
4
1
 
22
 
! Отговори
za преди 4 години
за тъй ни натикаха по къщите да седим, да мируваме и да се страхуваме. ще пада голямо крадене като за последно.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долу Мутрата!
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешен човек. Само пари са му в главата.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно е решил тотално да ни довърши!