Борисов: България ще кандидатства за ERM II до края на април

Не трябваше да се огъвам за чакалнята, виждате колко пари отпускат
Обновена: 10 апр 2020 16:26 | 10 апр 2020 15:23, Ния Христова
138
Борисов: България ще кандидатства за ERM II до края на април
Снимка: БГНЕС
До края на април страната ни ще кандидатства за членство във валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята" на еврозоната. Това каза премиерът Бойко Борисов днес след посещението си в цех за производство на маски в Хасково, цитиран от Investor.bg. 
 
Според Борисов страната ни ще кандидатства заедно с Хърватия, като се спазват всички критерии до този момент. "Ще бъдем приети и тогава ще ни разрешат суапови плащания и ще се закачим към основния "водопровод" в ЕС", каза Борисов. 
Още по темата
"Не трябваше да се огъвам за чакалнята, виждате колко пари отпускат", добави още премиерът. По думите му на страната ни й остава да изпълни само едно условие и "ще го направим незабавно". 
 
Борисов смята, че сегашната криза е показала, че тези, които са в чакалнята и в еврозоната, ще получат милиони, а другите ще трябва да теглят кредити. Той е уверен, че страната ни ще бъде приета. 
 
До този момент страната ни не е поела стъпки за отлагане на процедурата, въпреки че преди 10 дни Димитър Радев, управител на БНБ, загатна по време на телевизионно интервю точно за такъв сценарий. 
 
До 9 април позицията на БНБ беше, че до този момент има техническо коригиране на вътрешни срокове в работния процес, но не е взето официално решение, което да е свързано с промяна във времевия хоризонт.
 
"Ако правителството, в координация с БНБ, приеме решение в тази област, това ще бъде своевременно оповестено", отговориха от централната банка на въпросите на Investor.bg. 
 
Според информация на сайта на 26 април трябва да изтече срокът, в който България трябва да изпрати до ЕЦБ официалните резултати от изпълнените препоръки, които са дадени от европейския банков регулатор на нашите кредитни институции след края на стрес тестовете. Кандидатстването на страната за влизане в ERM II ще премине на следваща фаза, ако ЕЦБ сметне задачата за изпълнена. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
тодор преди 4 години
На г-н. Борисов му липсва, ПЪРЦАЛЧЕТО бившето комсекретарче росенчо плевенлиев
126
0
 
3
 
! Отговори
yffff преди 4 години
не си и помисляй да буташ БГ в еврозоната че тогиз ще платиш яка цена, иска ти се да ни сложиш въженцето на вратлето ама няма да ти се получи. Българите са заспали ама с еврото ще ги събудиш и тогава жална ти мама.
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Два въпроса (отговор не се очаква):1. Ще се поемат ли от Държавата (т.е. от всички нас) лошите кредити на двете банки с капиталовия недостиг и на кого са лошите кредити в тези банки? 2. Дали няма да се направи отново предложение за изменение на курса евро/лев, за да (го) поемем (в) чакалнята ?
124
0
 
1
 
! Отговори
Бацето преди 4 години
До SmurfЕй сега, само ,,, мъничко 2-3 петилетки и ще вляйнем в чакалнята ...
123
1
 
3
 
! Отговори
АГЕНТ 007 преди 4 години
До АнонименТОВА Е ИСТИНАТА---ЕС ---КОРАНОВИРУС--19
122
2
 
2
 
! Отговори
незнайко преди 4 години
До Smurf АМИ ДА---БОГАТИТЕ НЕ ИСКАТ ПРОСЯЦИ ИЗНАСИЛВАЧИ УБИЙЦИ РЕКЕТЪОРИ И БАНКОВИ ЛИКВИДАТОРИ А---БИЗНЕСМЕНИ
121
0
 
2
 
! Отговори
А??? преди 4 години
Защо има подчертани думи и фрази?Нещо невъзприемчиви ли станахме ,че да ни го набиятт в канчоците.
120
1
 
5
 
! Отговори
Електората преди 4 години
Видеха че короната нема да ни умори и мислят нови планове.
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не съм давал съгласие за подобни рокади? Откъде на къде някакъв там, за когото не съм гласува, ще взима решения против моята воля?Това не е демокрация!
118
1
 
4
 
! Отговори
Smurf преди 4 години
Ще кандидатства .. ама друг път. Тия приказки ги слушаме от Борисов от пет шест години как ще кандитстваме ей сега до шест месеца до три месеца, така ще стане и сега
117
0
 
12
 
! Отговори
За 80 процента преди 4 години
В нормалните Държави Висши ръководни служители си подават оставката камо като почне дело срещу тях. Еле ако вече са осъдени и то няколко пъти за лъжа и клевета. Камерън си подаде оставката само заради офшорките на баща му и без намек за него. Тук мат'лат е друг и нищо не става от него. Па нека се кълне у внуците.
116
0
 
4
 
! Отговори
Протести преди 4 години
Има във Варна, има и другаде! Казаха само за такситата в София, но по Черноморието е имало протести и на фора от туризма и таксита. Но но се говори за тях.
115
2
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
ТОЗИ ЛИ ВИ ОБЕЩА ПРЕЗ 2009 Г. ДА ПОСТРОИ АЕЦ "БЕЛЕНЕ"?
114
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сменяйте левовете в евро за да не ревете после.
113
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излезе заекът от шапката. Карантината се удължи след кандидатстването за еврозоната. Бързат властите да фанат фондовете, накрая ще плащаме дълговете на пигс-а от ез- Испания, Италия, Португалия, Гърция. Ще разпределят каквото получат за нас плащането. Затова паника, страх и смърт за да сме мирни и да не им пречим
112
0
 
5
 
! Отговори
Typcho Balkonski преди 4 години
Boikova pesen trai konio za zelena treva
111
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези използват извънредното положение, използват това че всички са уплашени и затворени в къщи и си правят каквото искат ,нищо чудно след 13 май да го удължат още !
110
1
 
21
 
! Отговори
Бойкоеб преди 4 години
Аз по принцип на човек осъден за клевета, нема как да повервам на думите му. от казаното не става ясно - парите в Еврозоната ще се изсипят просто ей така, като финансова помощ безлихвено или пак ще са си заеми, но с много по-изгодна лихва от тези извън Еврозоната. Това не се разбира, никак. Борисов говори за некви космически суми и си личи, че го е яд, че не мой ги докопа! Единственото, което прави е да изкара пространството извън Еврозоната като негатив, а това вътре като тотален позитив.
109
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще ни пусне да влизаме където и да е, като сме най-бедната държава в ЕС? Като ни се срина туризма и се видя колко куха е икономиката ни и какви клошари сме. Как с 20% безработица и разклатена икономика се влиза в паричен съюз?
108
0
 
18
 
! Отговори
Кризана преди 4 години
Как ще влизаме някъде, като до 13.05 све в ИП. А те се знае каква ще стане. Самият премирер призна, че тепърва предстои лошото. Някой лъже яко, ама много яко!