Каракачанов: Без внос на плодове и зеленчуци, да се изкупят родните!

Вицето иска спешни мерки за защита на зедемелците
133
Каракачанов: Без внос на плодове и зеленчуци, да се изкупят родните!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Забрана за внос на чужди продукти в сезона до изчерпване на българската продукция, безпрепятствено придвижване на работниците до обработваемите земи, достъп на хората със земеделска земи до тях, разширяване на мярката 60 на 40. Тези четири спешни мерки за подпомагане на част от български земеделски сектор внесе в Министерски съвет вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Още по темата

Предложенията са изработени след редица проведени срещи и разговори с производители на плодове, зеленчуци, маслодайна роза, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Каракачанов предлага министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски.

Според вицето промените трябва да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Водачите на транспортните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност или от регистрирани земеделски стопани.

Каракачанов иска Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване.

Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избягнат евентуални злоупотреби.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева да разшири обхвата на мярката „60 на 40“ в помощ на малкия и средния бизнес, като тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника плюс социалните осигуровки, предлага още Каракачанов.

Той настоява правителството да задължи министърът на икономиката Емил Караниколов по предложение на земеделското министерство временно да спре вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
14
 
! Отговори
Румен преди 4 години
И какво му е по хубавото на бьлгарския домат или красавица от оранжерията.Нали семената,технологията,препаратите и всичко друго е вносно с изключения на берачите.И в бьлгарските оранжерий ги тьпчат с всякакви хирбициди,нитрати и каквото се сетят.Като срежиш крастааицата докато посолиш и почва да става прозрачна и мека
92
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът като всеки друг търси качествена и евтина стока.Българската не я купува, защото е по-скъпа.И причина за това са родните ни прекупвачи - патриоти.Дето подхвърлят жълти стотинки на дребните производители, а после дигат цената с 200-300 %Така че, Каракачанов, ако искате да направите нещо добро - оставете дребните производители да си продават спокойно стоката и не ги гонете от пазарите.А прекупвачите-престъпници - в затвора!
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА по отношение на чуждата стока, българите купуват, явно, защото е и направена привлекателна и на ниски цени. Българите купуват и български стоки, недостатъкът е, че малко са тези български производители, които правят привлекателни и хубави български стоки. Но мога да дам и линкове за български производители с хубава стока. Стига форумът да иска. това.
90
0
 
3
 
! Отговори
Ди91 преди 4 години
И като как се развива "глобализма" и в частност световното производство и търговия последните месеци?
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Биологичното оцеляване (ако се наложи) става с жито, а не с домати и краставици.
88
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Навсякъде дс ченгета,Европа, а? :)
87
0
 
2
 
! Отговори
Буци преди 4 години
До Анонимен 45За коя година става въпрос? 20??
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не му е умряло на глобализма, той сега се развихря. А това, което наричате "спасяване на родното производство", ще трябва да се плати от потребителите.
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе хора,светът живее в ситуация Форсмажор,изгледите да излезем от нея в близките 3-5 години клони към Нула!Вече ще става въпрос за биологичното оцеляване на хората,мерките за подпомагане и развитие на местното производство са крайно необходими ако искаме да оцелеем!А пък Протекционизъм е просто задължителен!
84
1
 
16
 
! Отговори
Мхм преди 4 години
С тези изказвания Каракачанов показва колко е некадърен.Щом сме в ЕС сме подписали,че нямаме право да забраняваме да се продават други стоки от ЕС.Има свободна търговия и могат да ни съдят ако го направим. Друг е въпросът,защо евордепутатите ни не настояват субсидията която ЕС плаща на фермерите за кг отгледана продукция да бъде еднаква за всички страни. Сега гръка взима примерно 1 евро за отгледан кг домат,а българинът 20 цента и ни подбива цената.Къде пиянст....а спи де,евродепутатът Джамбаски
83
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е един път да каже нещо разумно,а не ли по добре,тия вериги,да напуснат държавата заедно с ерп ,защото сега тихомълком искат да им плащаме такса електромер,и понеже знаем за комисионните
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами договорът не е тайна, цифрите ги пише в него. Концесионните договори не са търговска тайна. Ако някой ти е напълнил главата с глупости, си е твой проблем. Не е нужно да пишеш такива дълги постове, за да покажеш колко не си в час.
81
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега, явно сте разбрал поста ми погрешно. Не богохулствам, а описвам в детайли изповядваната от Иван вяра.
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България, колкото и да се е пънела винаги е била аграрна държава. От всеки втори българин може да стане добър земеделец, ако държавата мисли за това. Та това ни е в кръвта. Така сме оцелявали векове. ЩО се отнася за хранителната промишленост там нещата са по трудни. Западните държави са много силни. Повечето им фирми са от стотици години с традиции и богат опит.
79
2
 
6
 
! Отговори
До 77 преди 4 години
Е как разбра, че 1/3 от златото остава тук. Да те си чел договора или пък издаваш търговска тайна? Официалното съобщение е смешна такса и всичко се изнася. Ако остава тук нещо, то държавата го плаща на пазарни цени. Костов са се окачи на бесилото, не да ви пише книги. Той може са пише де, ама от затвора, късето очаква бесилото.
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това пусто българско злато за трилиони.То си е било там и при бай Тошо.Що бай ти Тошо не го изкара навремето да сме сега като Норвегия?А?
77
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 75Който яде чужди домати - в БЕЛЕНЕ заедно с цялата си рода до 9-то коляно.Само българското и по изключение руско или севернокорейско.Пролетарий от всички страни - съединявайте се.
76
2
 
2
 
! Отговори
Бойкоеб преди 4 години
До АнонименПикльо, патриотичен, виж коментара ми, току що! Ти си Пикльо, познаван те добре, с тези големи препинателни знаци, с които пишеш, за да запълниш липсата на интелектуален и мисловен багаж! Не ти си, този, който ще каже, мойто момче! Миррррр, кир!
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я се замислете, дали ако някой предприемчив българин беше отворил верига магазини, които продават само и единствено стоки произведени в България, и закупени директно от ороизводители, които работят с български суровини, щеше да е успешен? Много ме съмнява. Българинът е патриот само на приказки в мрежата, но си иска и чуждата стока, защото го кефи, а и по-евтина.
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВирусНищо безплатно не са ни давали от СССР.Само безплатни идеологически напътствия.Едва ли някой знае със сигурност, но примерно 15% от БВП на НРБ е отивал за военни разходи.И понеже нямахме твърда валута, а на СССР левчета не им трябваха, плащахме с домати/чушки. Всички ученици, студенти, войници се гъзеха на полето по 3-4 седмици годишно за по 40ст/ден и продукцията заминаваше за СССР.