Каракачанов: Без внос на плодове и зеленчуци, да се изкупят родните!

Вицето иска спешни мерки за защита на зедемелците
133
Каракачанов: Без внос на плодове и зеленчуци, да се изкупят родните!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Забрана за внос на чужди продукти в сезона до изчерпване на българската продукция, безпрепятствено придвижване на работниците до обработваемите земи, достъп на хората със земеделска земи до тях, разширяване на мярката 60 на 40. Тези четири спешни мерки за подпомагане на част от български земеделски сектор внесе в Министерски съвет вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Още по темата

Предложенията са изработени след редица проведени срещи и разговори с производители на плодове, зеленчуци, маслодайна роза, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Каракачанов предлага министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски.

Според вицето промените трябва да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Водачите на транспортните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност или от регистрирани земеделски стопани.

Каракачанов иска Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване.

Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избягнат евентуални злоупотреби.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева да разшири обхвата на мярката „60 на 40“ в помощ на малкия и средния бизнес, като тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника плюс социалните осигуровки, предлага още Каракачанов.

Той настоява правителството да задължи министърът на икономиката Емил Караниколов по предложение на земеделското министерство временно да спре вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Концесията е със съвсем нормална такса - около 1/3 от златото остава за държавата.
72
1
 
6
 
! Отговори
Бойкоеб преди 4 години
ОПМВРО са тотални лицемери! Не може да подкрепиш "мерките на Борисов" в парламентарна зала и после да видиш, че те не са никак добри и да търсиш "облекчаване на режима", а не премахването му. Неслучайно, преди да ибрамчат областните центрове с КПП-та, придвидливо избягах там, дет са нивите ми! Не, чаках, благоволението на някого за "комат леб", както пееше навремето и Милена Славова;)))
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До всички Всезнайковци!!!!! Пазарът икономика и Глобализмът такъв какъвто го познаваме УМРЯ! Време е за оцеляване а то включва,подпомагане на родното производство и тотален протекционизъм на всички жизнено важни стоки за България!
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комуниста си е комунист даже облечен в патриотчна мантия като Каракачанов.В какво се изразява комуниста.Мрази чуждото и иска да пороби хората в държавата си .Смее се на Бога и не вярва в него .Пие като глиган и плямпа за Карл Маркс.Краси ВМРО.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 60:Много си прав, златните залежи са адски големи и са дадени на Канадска (сАЩ) фирма за не помня беше 10г концесия или бещо такова. Отговорете ми коя нормална държава ще си даде златните залежи на концеси срещу адски малка такса. Това е просто подсъдимо на запад.Да стр чули нещо за Златоград, за златата и т.н? От 10г е медиино забранено да се споменава каквото и да било ... тишина, докато Канадците извличат Българското Злато
68
0
 
9
 
! Отговори
Знаещ преди 4 години
Това направо е възстановяване на плановата икономика. Ама сме 2020, не сме 1970. При условията на свободно движение на стоки и капитали подобни действия са смешни. Може би да се помисли как държавата да подпомогне земеделците. Дребните. Казвате, българското. Оня ден си купих българско масло. Голяма грешка, никога повече. Я сега в тая връзка, как немското масло стига тук на същата цена? Ами ... субдидия 70 ? цента на литър. А нашите: недопустима държавна намеса в бизнеса. Там може, тук не?
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кво се оказа,че не Иван Костов ,а Китайците съсипаха всичко.Но тиквата купувал лекарства от комунистически Китай.Оставка,смешници.
66
5
 
4
 
! Отговори
Вирус преди 4 години
А това колко танкове, самолети и т.н имаме съвсем пък не е по вина на Краси. Нормално е да нямаме. Преди 30 г. СССР са ни задръствали с безплатна военна техника, само е трябвало да живеем под идеологически червен диктат без права. Българска армия е имало до 1944 г. След това е била изцяло съветска. БИЛИ сме както Северна Корея. Много танкове, но никаква храна!
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 61Те щото преди Бойко Борисов никой не напускаше България и никой не умираше.По времето на БСП с 3000лв/$ беше много хубаво.Нали така комуноиден тр0ле?
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо този безумен протекционизъм, много по-голям ефект ще има, ако държавата задължи всяка община да задели площ и да отвори фермерски пазари, на които може да се купи стока само и единствено от производител, а не от прекупвачи. Задължаването на веригите да направят каквото и да е, ще доведе само и единствено до повишаване на цените и изтегляне на определени стоки. Протекционизмът никога не е бил ефективна мярка, особено в условия на криза.
63
3
 
6
 
! Отговори
Abigejl преди 4 години
Направете магазини и пазари само за български стоки.Аз предпочитам българското, всичко расте на нашата земя, но няма интерес. Приеха ни в този измислен съюз, за да сме пазар за техните стоки, а не производител. Само не ми казвайте, че холанските сирена са по-качествени от нашите, там където кравите пасат на измислени пасища оградени от канали.Замислете се за хигиената на млакото, от каква трева се полоучава.
62
5
 
1
 
! Отговори
Ваньо преди 4 години
Каракачанов е прав. За самолетите го натиснаха от Герб. За паспортите го подведе негов човек. Като цяло няма лошо предложение и Само той може да реши проблемите със шведите! Злепоставяне го по най-просташки начини, че бил дебел, торбички билла и т.н., но по същество ако гледаме е един полезен за България общественик!
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D.Не кощунствай и не богохулствай! Бог няма нищо общо с убиеца Улянов и неверникът Енгел и другите твари, които си изброил
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те неговите теми са две общо взето.Сега като няма изцепки от махалите с братята,сменя плочата с ''българското''.Важно му е да каже нещо там,като Гешев.И на него не му е работа да казва какви мерки да се слагат,ама го прави.Всеки иска да е вожд в БГ!
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ф16Ми то май няма работещи танкове :), читавите ги дарихме на Македония.
58
5
 
6
 
! Отговори
Компетентен преди 4 години
Тези хора изглежда 10 години са били мухите, ами то си има бг продукция и то тази, която е конкурентна! Сега сме 2020г ало , планова икономика и стопаство не виреят, пазарната е определяща. И не забравяйте, че докато нямаше вериги нямаше и качествени неща.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И короновирусът ли ви наля мозък в главите. Да спасим българското, това е мантрата, с която трябва да лягате и ставате.
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Борисов не знеа ли,че България е на първо място по златни залежи в Европа???Да се обади на Волен Сидеров и да го пита!След 10 години управление на Борисов България ЗАГИВА.Децата Ви напускат България,а майките и бащите ни умират от глад,не от вируси
55
1
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
От 24 дву двигателни самолета минаваме на 8 еднодвигателни .Армията ни става все по зле въоръжена .Сега войните са технологични ,а армията ни не може сама да модернизира собствените си танкове камоли да разработи нов със старите възли .Това означава че в генралния щаб няма хора с технически потенциал. Политическото ръковотство не може да мотивира хората дори в мирно време да служат в армията ,а как тогава ще ги мотивира да си дадат живота за нас ??? Става все по зле.
54
0
 
7
 
! Отговори
Ф16 преди 4 години
По добре купете повече дизел за танковете, докато е евтин.