Каракачанов: Без внос на плодове и зеленчуци, да се изкупят родните!

Вицето иска спешни мерки за защита на зедемелците
133
Каракачанов: Без внос на плодове и зеленчуци, да се изкупят родните!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Забрана за внос на чужди продукти в сезона до изчерпване на българската продукция, безпрепятствено придвижване на работниците до обработваемите земи, достъп на хората със земеделска земи до тях, разширяване на мярката 60 на 40. Тези четири спешни мерки за подпомагане на част от български земеделски сектор внесе в Министерски съвет вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Още по темата

Предложенията са изработени след редица проведени срещи и разговори с производители на плодове, зеленчуци, маслодайна роза, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Каракачанов предлага министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски.

Според вицето промените трябва да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Водачите на транспортните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност или от регистрирани земеделски стопани.

Каракачанов иска Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване.

Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избягнат евентуални злоупотреби.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева да разшири обхвата на мярката „60 на 40“ в помощ на малкия и средния бизнес, като тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника плюс социалните осигуровки, предлага още Каракачанов.

Той настоява правителството да задължи министърът на икономиката Емил Караниколов по предложение на земеделското министерство временно да спре вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този човек не е добре!
32
3
 
14
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Популизъм по време на чума = идиотизъм
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаххаа то няма внос...таман да им вдигнат двойно цените
30
0
 
7
 
! Отговори
AZ преди 4 години
Ами продължете с мерките-горна цена на зеленчуците 2 лв.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А банани?
28
1
 
19
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Повечето така и не разбрахте, че на българския пазар проблема са прекупвачите. Заради тях ядете ранните плодове и зеленчуци на цени като за вратни пържоли. Защото производителя продава за стотинки и е на ръба на загубата. А стоката като мине през прекупвача и стигне до магазина цената става няколко лева. Като се елиминира прекупвача от веригата, тогава хем производителя ще има печалба, хем цената в магазина ще е по-ниска и съответно повече хора ще могат да си купуват.
27
6
 
3
 
! Отговори
До22 преди 4 години
Напротив точно сега е време за тотален протекционизъм!В сфери като,Хранително вкусовата,Фармацевтиката и Медицинските консумативи,трябва да бъде тотално ограничен износът!
26
0
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
ТОЗИ САМО ТЪПЪНИЗМИ МОЖЕ ДА СЛОЖИ В ДЪНКИ И БИЛА !ЧАКАМ СИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА КАЗАРМА ТОРБАЛАНЕ !!!!!!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нужда да се забранява вноса , само накарайте митничарите да проверяват както трябва- документи, произход, за нитрати и което не е изрядно да ги връщат от къде са дошли.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ми напомня паметната 1979 година когато се получи тотален дефицит на всякакви плодове и зеленчуци и другаря Тодор Живков абдикира тотално от социалистическите принципи на икономика и издаде указа за самозадоволяването на българина с плодове и зеленчуци. Този указ разкри окончателно социализма като система негодна да се справи с изхранването на населението и *** на ТКЗС и АПК. Другарите започнаха да раздават по 100кв.м. земя за самозадоволяване. Каракачанов ни връща в ония времена.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този май гледа на армията като на торба с картофи и зарзали.
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете изключение за Северна Македония ако сте патриоти.
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоеа си е чист популизъм и протекционизъм, който няма да доведе до нищо добро. Щом някой има нужда да държавата да го защитава и да принуждава хората да купуват продукцията му, за да има шанс да я реализира, значи не произвежда конкирентноспособна продукция.Как така, въпреки огромните дотации от ЕС ние все още не успяваме да произведем по-евтина и конкурентна земеделска и животновъдна продукция от много държави, които не са на дотации? Хем пари от ЕС, хем държавата да ни пази скъпата продукция.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И БГ лимони, да не забравиш
19
2
 
7
 
! Отговори
селянин преди 4 години
предлагам да се въведе трудова пвинност в рамките на 80 часа седмично срещу полувинка хляб и една чаша вода мярката да важи за всички съкратенино тъй като трябва да сме хуманитарни предлагам още по две кутий цигари и една бира месечно гласувайте
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този да не би да налага студена и търговска война на ЕС и санкции и ембарго, те че ги хапят щъркелите е ясно ама вече тотално са изпушили бушоните. Военните самолети кат додат от заразения САЩ и излитаме кат прилепи.
17
1
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Чеверме Воевода освен от скара-бира, се оказва че разбира и от плод-зеленчук. А комисионната от самолетите му стои в сметката на Нидерландо-Антилските острови.
16
0
 
8
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
олигарси политици капиталисти министри банкери зърнари застрахователи чси колектори са безчувствени жестоки те не изпитват състрадание жал емпатия към обикновения човек
15
0
 
19
 
! Отговори
Земледелец преди 4 години
Какво е производството на родни зеленчуци и плодове? Дали ще може да се задоволи пазара? Големите производители на качествена продукция са сключили отдавна договорите за иснос,така че там не става! За нас ще останат тези с ниско качество,натъпкани с нитрати и други химикали,на високи цени!
14
0
 
9
 
! Отговори
Доко преди 4 години
До 12Я виж султана какви субсидии дава за тоя сектор и на какви пари влиза стоката у нас и после пак приказвай. Отделно имаш бонус забранени за ползване в ЕС пестициди.