Каракачанов: Без внос на плодове и зеленчуци, да се изкупят родните!

Вицето иска спешни мерки за защита на зедемелците
133
Каракачанов: Без внос на плодове и зеленчуци, да се изкупят родните!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Забрана за внос на чужди продукти в сезона до изчерпване на българската продукция, безпрепятствено придвижване на работниците до обработваемите земи, достъп на хората със земеделска земи до тях, разширяване на мярката 60 на 40. Тези четири спешни мерки за подпомагане на част от български земеделски сектор внесе в Министерски съвет вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Още по темата

Предложенията са изработени след редица проведени срещи и разговори с производители на плодове, зеленчуци, маслодайна роза, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Каракачанов предлага министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски.

Според вицето промените трябва да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Водачите на транспортните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност или от регистрирани земеделски стопани.

Каракачанов иска Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване.

Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избягнат евентуални злоупотреби.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева да разшири обхвата на мярката „60 на 40“ в помощ на малкия и средния бизнес, като тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника плюс социалните осигуровки, предлага още Каракачанов.

Той настоява правителството да задължи министърът на икономиката Емил Караниколов по предложение на земеделското министерство временно да спре вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колеги, нищо изненадващо. Иван така е свикнал - да съсипва съдбите на хиляди българи. Той продължава да вярва в Св. Троица Мордохай-Енгелс-Улянов и в Св. Писание Капиталът.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой плати на Каракачанови на Симеонов,за да са срещу Волен Сидеров.Срамувам се от Семеонос и Кара-Качански
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, пазарната икономика къде отиде? А, конкуренцията къде отиде? Аз в социализма не искам да се връщам! Няма да си купя агнешко за 15-17 лв. и кило домати-български за 6 лв. Искам да имам избор.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДокоОт дотациите в ЕС няма по-големи и това което казвате е лъжа която повтарят т.н. патриоти.
9
0
 
15
 
! Отговори
Реално преди 4 години
Фашиста си е фашист ,пак иска камиони с роби щото усеща,че външните пазари сами се затварят за нас!
8
16
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
И на веригите ще им се намери цаката. Много неща не са им ясни на тях, но скоро ще разберат, че България е държава, а не разграден двор.
7
4
 
14
 
! Отговори
Доко преди 4 години
До 4Никой не говори за протекционизъм. При нас проблема е, че огромния обем от вносна продукция идва от страни с много големи дотации и субсидии за производството им. У нас такива няма. А разлика в цените на щанда няма, защото е изядена от прекупвачите. Нашата продукция няма да е по-скъпа ако се разкарат наглите *** по веригата от полето до магазина.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се изкупят чакай ти да се изкупят ако Гърция каже без внос на бг домати ти ли ще ми покриеш щетите или да те замерям с домати.
5
12
 
10
 
! Отговори
Доко преди 4 години
Браво, толуп войвода, ама трябваше ли да ни дойде такъв мор на главите да се сетите, че можело и ние да си произведем храната. И най-келявия градински домат, израсъл на нашата земя ще е по-вкусен от най-хубавия вносен.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден гледаме как някой дарява пари , добре в чужбина дават помощ на всички хора за да си стоят вкъщи !!! Хората са гласували за вас дайте им каквото им се полага ...В парковете не може да се ходи , но да идеш във фризьорския салон МОЖЕ !За да си направиш прическа и да ти лакират ноктите може , защото това е от живнена важност !? Не мислите ли че и този бранш е в опасност, тези хора са в доста близък контакт с клиентите си ?Защо Генерала вече , не говори за тези салончета и фитнесчета ?
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без внос на плодове и зеленчуци, да се изкупят родните!На какви цени другарю Каракачанов? Предполагам поне на 200-300% от сегашните. Протекционизма решава проблема за 2-3 месеца но нанася непоправими щети за години напред. Родните производители трябва да се научат да се конкурират с чуждите иначе ще се върнем към социалистическия перманентен дефицит и изкуствено поддържани цени.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
арендаторите да върнат присвоените евроубсидии тогава защо европейския гражданин ще плаща на милионера връзкар чорбаджи български с манията за величие?
1
11
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
само БЪЛГАРСКО и родно помагазините у нас