375 лв. за родители, грижещи се за децата си по време на пандемия

20 млн. лева са за тези от тях, които са в неплатен отпуск
Обновена: 11 апр 2020 11:32 | 11 апр 2020 09:20, Петя Славова
94
375 лв. за родители, грижещи се за децата си по време на пандемия
Снимка: БГНЕС

 Държавата отпуска еднократна помощ за родителите, които ползват неплатен отпуск в размер на 375 лева., това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг в Министерски съвет. В него участват премиерът Бойко Борисов, както и министърът на финансите Владислав Горанов.

Още по темата

По думите на Сачева, новата помощ от държавата ще се дава при случаи, в които двамата родители или самотният родител нямат възможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи  и когато са изчерпали възможността за платен отпуск.

Помощта ще бъде налична от следващата седмица. Най-късно от вторник, хората които попадат в тази категория, могат да кандидатстват за нея. Отделени са 20 млн. лв за това като подоходния критерий е месечния доход на член на семейството да е 610 лв, колкото е минималната работна заплата.

"С тази мярка подкрепяме работещите родители и тези, които нямат друга възможност да получат средства, защото трябва да гледат децата си", заяви министър Сачева.

Тя коментира и мярката на 60/40, към вчерашния ден общият брой на подадени заявление е 2016 за почти 30 хиляди работници и служители. Това е за девет дни, което е показателно според нея дали мярката работи. За трети пореден ден вчера има намален брой на регистрираните безработни, отбеляза още тя и допълни, че помощта би стигнала за 55 хиляди семейства.

Социалният министър обясни също, че се обмисля вариант за родители, заразени с коронавирус, на които им се налага да бъдат лекувани в болница. При такава ситуация ще се търси възможност децата да бъдат настанени при близки и роднини. При невъзможност и най-тежката възможна хипотеза, ще се търси механизъм с участието на социални услуги.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ходих в социални да кандидатствам за тази помощ ...... но ми казаха че не ми се полага въпреки че съм самотна майка и живеем Аз и синът ми под наем защото съм в ме платен отпуск а трябвало да ми се изплати първо платения отпуск . Аз какво съм виновна че живея в такава държава и не ми е платен отпуска 😢😢😢😢
70
0
 
0
 
! Отговори
Моля ви, преди 4 години
До бай онзиспрете да "вкарвате"; или "вкарвайте" колкото искате. Само че не ви стиска да се пробвате в сивия сектор, страх ви е, защото сте мишки. Казва ви го човек, който е живял от "сивата" икономика години.
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eдно куче домашен любимец в Европа на месец излиза 150 евро,в България при европейски цени ти дават 200 евро на месец за дете?Тези извънземни политици,който разказваха за икономически РАЗСТЕЖ?Браво ГЕРБ още 20г. да сте в управлението.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
375 лв. за родители, грижещи се за децата си по време на пандемия-------------------------------С други думи.Огризки за мишоците, които са се затворили доброволно. Свиквайте, взеха ви поминака, сега ще зависите от подеянията им.
67
0
 
1
 
! Отговори
Jdndjs преди 4 години
Искам да попитам тъй като не успях да разбера,аз съм майка на дете на 2,5 г живеем двете и съм на бюрото по труда .Имам ли право да кандидатствам за тази еднократна помощ? Ако някой знае от личен опит ще съм благодарна да сподели!
66
0
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Древно персийците трябва да бъдат обгрижвани и так далееее Отново ще има кючеци със зурни и тъпани из махалите, яко ще се веселят те ядат и пият, ние плащаме!
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези мислели! А могат ли? Епидемията ще вземе да свърши, а тези още не знаят какво да правят.
64
3
 
0
 
! Отговори
Адвокатов преди 4 години
Ний колегите съ събрахме на вилата с две-три котенца, п сцените гледат децата и така ...ю
63
4
 
6
 
! Отговори
бай онзи преди 4 години
ей на мен как не ми дадоха ейатака подарък 375 лева от държавата ..oh, wait работя за 2800 и от мен държавата само взима да ме псуват някакви форумни плъхове ...Мишоци и ние като спрем да вкарваме пари и данъци няма и 1 стотинки да вземете ....
62
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аиде пак грижи за кюмурите 99на сто тази така наречена помощт отива при тях
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е какво ти на месец, то еднократно и ако имаш под 610 на човек бруто, т.е под 450 нето да речем ........Думи нямаме вече, как ги измислят тези подигравки гадни унизителни
60
4
 
5
 
! Отговори
отСидней,Австралия! преди 4 години
Оставям ви мойте 375 лева с здраве да ги харчите. По3драви от сидней на 4км от операта 2км по права линия, зимам 6 цифри годишно долари чисто, 5 цифри месечна заплата, а климата спокойствието и красотата ми идва бонус към заплатата
59
1
 
6
 
! Отговори
тоти преди 4 години
То много от тия дето реват и досега не са работили и са на помощи,а и милиони да им дадеш те пакл ще си живеят като куче!!!
58
3
 
1
 
! Отговори
ffffffffff преди 4 години
Харесва ли ви или не днк може да мутира когато поиска, човек може за половин до няколко живота да си смени националността, но повечето не искат.
57
0
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 4 години
Казва се дегенеративизъм.
56
2
 
14
 
! Отговори
- преди 4 години
Усетиха че гладните ще излязат на улицата - с мъка, но чуха Президента!
55
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едните реват, че дават пари на хората, другите реват, че бели малко. Какво да говорим. Работата ясна. Хем боли, хем сърби.
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли някой лекар във форума да квалифицира с какъв синдром е тази жена? Има нещо много нетипично в пропорциите между нейното чело/изпъкнали очи и тн. За психическите засечки няма да споменавам, то е видно. Хубаво е, че не е жертва на дискриминация заради положението си, за разлика от десетките хиляди жертви на програмите на воденото от нея монистерство
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еееее.. *** те няма да искат да се връщат на работа с тия 375лв. Рахат! Не, не мога. Такова стимулиране не е имало и по времето на социализма. Каква заезда е тази красавица Сачева и как само ще промени социалните услуги за бедстващи родители. С нетърпение очаквам следващите й предложения. Апропо, на нея колко служебен бензин й отчитат на колата на месец? 3 или 5 пъти по 375лв? Не, нека не разваляме благородния й жест, няма да повдигам въпроса
52
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такъв култ към личността не е имало дори по времето на Сталин.А в сравнение с Бойко Борисов,Тодор Живков си беше направо репресиран.Засрамете се,*** такива.