1000 лв. за медик на първа линия срещу COVID-19 = 6 млн. лв. за март

За спешните лекари и РЗИ има предвидени 3, 4 милиона лева
49
1000 лв. за медик на първа линия срещу COVID-19 = 6 млн. лв. за март
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 3 900 души медицински и немедецински персонал ще получат допълнително възнаграждение за март.

Сумата ще глътне 6 милиона лева.

2 600 000 лева ще струва допълнителното възнаграждение за лекарите, медицинските сестри, лаборантите на първа линия, които се борят с коронавируса за месеца.

Още по темата

Освен това пари ще получат и служителите на РЗИ и Спешната помощ, които също водят непосредствена битка със заразата.

За техните бонуси трябва да бъдат изплатени за месеца 3,4 милиона лева за март.

Допълнителните средства, които ще получат, са в размер на 1000 лева.

За да им бъдат изплатени, по сметките на техните работодатели ще бъдат приведени по 1537 лева за всеки от тях, защото към сумата влизат и осигуровките и данъците.

1 700 души в болниците ще получат допълнителните средства през март.

Те са от 34 лечебни заведения в страната, става ясно от писмен отговор на въпрос на депутата Надя Клисурска от БСП на здравния министър Кирил Ананиев.

След като парламентът взе решение да не заседава в периода на извънредното положение, парламентарният  контрол е само писмен.

В болниците, в които има настанени до петима пациенти с коронавирус, допълнителните средства ще получат 40 души медицински е немедицински персонал за месец.

В лечебните заведения с до 10 болни от COVID-19, бонусът ще е за 70 медици, а там където пациентите са над 10, допълните пари ще са за 100 лекари, сестри, лаборанти.

Пари ще има за служителите на Спешната помощ и за тези от регионалните здравни инспекции, които са участвали пряко в дейности по установяване на пациенти с коронавирус или със съмнение за този тип заболяване.

За тях ще бъдат похарчени 3,4 милиона лева, като допълнителни възнаграждения ще получат около 2 200 души.

Служителите от РЗИ, които ще получат бонус трябва да са давали 24-часови дежурства на КПП с измерване на температурата на пристигащите пътници, вземане на клинични проби за тестове на лица, поставени под карантина и на медици,  грижили се за болни с доказано наличие на COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега стана ясно защо на много места не откриват болни от корона ,сакън да не плащат на всички медици които имат контакт със болни.Нали е ясно че без тестиране на всеки болен постъпващ в болница ,може да се стъпи на мина.Дайте на целия мед.персонал който работи денонощно по отделения и клиники.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко спестиха от останали дейности като планови хоспитализации до момента например .ТАКА че недейде да мислите че правителството прави нещо единственото нещо което прави е да си вземе парите от нас или от евросубсидиите
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
никой не им ги искал тези 1000лв дето в едно прозрение Б.Б реши да ги раздава -така освен че сътвори недоразумение друго нищо ефективно не е направил .И дабре сега сме изолирани не можем обаче да седим така целогодишно и тогава какво ще стане като му изтекат мерките -много болни наведнъж
32
1
 
3
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Това което умеят най-добре гербаджиите е. Разделяй и владей. Разделят хората. На едните бонуси, на другите дръвце. И хората се озлобяват помежду си и не могат да се обединят. Така се управлява по-лесно. В извънредно положение трябва да има солидарност. Всички по равно защото всички спазват един и същи мерки. Няма първа и втора линия. Като отидеш в магазина и някой ти се изкашля или ти опипа хляба ти на коя линия си?
31
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 4 години
Работя на Летище София и съм в пряг досег с всички решили да си веят байряка по Европа. Това също е първа линия!!! За мен и моите колеги там няма 1000лв...само намалени заплати и заплахи.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2 600 000 лева ще струва допълнителното възнаграждение за лекарите, медицинските сестри, лаборантите на първа линия, които се борят с коронавируса за месеца.-----------Май ще излезе, че един "Ритни топковец" получава повече от целия ни Мед. Персонал, който с риск за здравето и живота си се бори да спаси нашия.Каква ирония!
29
1
 
4
 
! Отговори
мхм преди 4 години
защо лъжете? онзи ден медици отказаха да гвороят по медиите, че са щели да ги уволнят, ако кажат , че не са взели никакви пари! всичко е измама за пред народа!
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според евро-атлантиците Ни, Русия е пред тотален хаос ! Само дето Путин дава по 1300 лв на Мед. Сестра а на Доктор - 2000 лв според статия публикувана вчера , тук в този сайт П.С детските при Путин са 130 лв на дете !
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да увеличат трайно заплатите на работниците , а не да измислят схеми , има и други болни , които искат грижи ...
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFAБойко сега е на вълна Бентлита и Бугатита, не го занимавай с какво е казал преди седмица. Или нещо май му се репчиш, а? Ся ша викне ипонците да те понатупат!
25
1
 
7
 
! Отговори
Медицинска сестра преди 4 години
Лично давам хиляда лева на Тиквата да работи един месец в нашите условия. Ако не желае, да си купи свещи с тия пари.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо понижавате генерала,мисля че е генерал лейтинат
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видях ме и чухме,медии, телевизии ,лекари !!!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мутафчийски3 седмици от 22 март се падат днеска - 7 човека имаме !!! Това ли е пикът?
21
1
 
8
 
! Отговори
>>> преди 4 години
До До анонимен 5.А ако заразените не са повече от 1000 до тогава ? Тия дето са уж на първа линия а реално си бъркат в носа и не искат да се доближат до друг болен , камоли да му помогнат , ще ги върнат ли тия пари ?
20
0
 
6
 
! Отговори
Мутафчийски преди 4 години
Да си припомним:22 Март 2020 : Най-вероятно пикът на заразата ще бъде до две-три седмици. Това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг във ВМА, предаде репортер на Агенция Фокус. "В момента хоспитализирани са 30 души. В пика на заразата не мога да отговоря колко ще бъдат, но той ще бъде скоро", каза той.
19
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
1000 лв. за лекар много хубаво, НО защо тогава се теглят 10 милиарда?
18
0
 
6
 
! Отговори
Мутафа преди 4 години
Вие въобще разбирате ли какъв УЖАС се задава !!!От една седмица е топло, хората пощръкляха и наизлизаха, а заразените намаляват !!! Ужас, какво ще правим сега !!! Ами ако въобще не напълним болниците? Не ми се мисли! Ужас!!!
17
8
 
4
 
! Отговори
До анонимен 5. преди 4 години
Според Вас за 300 болни се грижат 6000 медици , което е дразнещо..... Е - изчакайте да Ви дойде реда през месец юни - тогава 300 медици ще се грижат за 6000 болни - и Вие ще получите всичко , което заслужавате !!!!!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква е тая сметка, колко болни, колно здрави... Аха, едните са лекари, други не са. Голям умник е бил този, който го е измислил.