България даде 32 т храни на ОАЕ, получи 15 т медицински консумативи

Българският бизнес и бизнесът на ОАЕ се обединяват срещу коронавируса
13 апр 2020 11:31, Елка Василева
48
България даде 32 т храни на ОАЕ, получи 15 т медицински консумативи
Снимка: МС

Българският бизнес и бизнесът на ОАЕ се обединяват в борбата срещу COVID-19. В знак на доброто сътрудничество от България за ОАЕ заминаха два самолета с 32 тона храни - зеленчуци, месо и млечни продукти, които бяха доставени вчера вечерта на международното летище в Абу Даби, съобщи правителствената пресслужба.

Доставката се организира от българското Министерство на земеделието, храните и горите и се осигурява от български фирми.

В замяна ОАЕ осигуряват за България 15 тона медицински консумативи - маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна.

Този жест на солидарност и подкрепа е в резултат на добрите бизнес контакти, които бяха създадени между България и ОАЕ в сферата на храните през последните две години, в съответствие със задълбочаването на стратегическото сътрудничество между двете страни и диалога на високо ниво между премиера Бойко Борисов и престолонаследника на Абу Даби и заместник върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед, се посочва в прессъобщението.

Още по темата

За да се затвърди значението на този жест на приятелство между България и ОАЕ, на международното летище в Абу Даби е бил министърът на икономиката Емил Караниколов. Той е имал среща с държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али ал Сайег, който е специален пратеник на престолонаследника и отговаря за координацията на отношенията с нашата страна. Двамата са обсъдили двустранното сътрудничество между ОАЕ и България в контекста на предизвикателствата в следствие на пандемията от COVID-19.

Министър Караниколов е поздравил ръководството и гражданите на ОАЕ от името на българския премиер Бойко Борисов и е подчертал подкрепата на българската държава по време на тази глобална криза. Караниколов е напомнил, че двете визити на министър-председателя Борисов в ОАЕ през 2018 и 2019 година са били насочени към насърчаването на стокообмена и развитието на търговията. По думите му двамата лидери - Борисов и Мохамед бин Зайед, са показали пътя и сега бизнесът показва, че е разбрал мотивите им и правят най-важното - помагат на гражданите на България и на ОАЕ.

По време на срещата между Караниколов и Ахмед Али ал Сайег са били обсъдени начините за засилване на международния отговор на COVID-19. Двамата са потвърдили важността на съвместните действия за ограничаване на разпространението на вируса. България се ангажира да укрепва двустранните отношения и да координира усилията за контрол на COVID-19 с ОАЕ.

"ОАЕ сме благодарни на България за приятелството, за съвместната работа, за да смекчим икономическото и социалното въздействие на пандемията по света. Такива партньорства са от съществено значение за повишаване на ефективността на координиран отговор, който ще удържи и евентуално ще попречи на разпространението на COVID-19", е заявил Ахмед Али ал Сайег. По думите му днешният жест е послание към света - "че заедно можем да отговорим на нуждите на нашите народи и заедно можем да направим нашите нации силни сега и след края на този проблем".

Премиерът Бойко Борисов посети ОАЕ през 2018 и 2019 г., се напомня в прессъобщението. Това бяха първите подобни посещения на високо ниво в историята на отношенията на двете страни. По време на срещите му с Мохамед бин Зайед той подчерта сериозния неизползван потенциал за развитие на търговските и икономическите връзки, особено по отношение на продоволствената сигурност, между България и ОАЕ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
Митко преди 4 години
И защо свалихте новината, че получихмв в крайна сметка 12 тона фурми?!
40
2
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
"Бартера е добър"Че кое му е доброто. Сякаш месото и зеленчуците не ги внасяме. Чумата по Прасетата забравихте ли. Или тук имаме огромни стада овце? Или лука и чесъна е Български. Или доматите?
39
2
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Тиквата добра сделка няма как да направи .Това е човек който цял живот е бил на държавна хранилка и разбира от бизнес колкото Горанов от справедливо ДДС !Като килограми нещата изглеждат много добре. 1 кг месо е 10 лв а 1 кг маски са поне 50лв . НО ОАЕ бяха сред страните излъгани от Китайски компании с некачествени консумативи .Още преди 1 месец редица страни изреваха.Сега сещате ли се какви са тея медицински материали .ОАЕ така или иначе щяха да ги хвърлят ,но сега взеха 32 тона храна за тях
38
4
 
3
 
! Отговори
Малакас преди 4 години
Бартера е добър!!! Браво на Борисов!!!
37
1
 
2
 
! Отговори
ЧЕРЕП преди 4 години
Каква търговия.....какви 5 лв ??????? Идва самолета за мене . а това е някой да не каже . че е черен курс за сметка на БГ
36
2
 
3
 
! Отговори
oxlo преди 4 години
te sa gladni imat neft nemat gradina i dobitak...pomagali koy na kogo. Nikoy ne si pradava hranitelnite zapasi.
35
4
 
2
 
! Отговори
Справедливост преди 4 години
Прости, ***, нещастни хейтъри, само да ви знам кои сте ще ви извия врата, долна комунистическа ***.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямаме никакви основания да мразим арабите! Те в тази криза ни помагат в момент в който Европа забрани износа на лекарства и медицински облекла към България! Да, съгласен съм с мнението, че арабския свят при необходимост ни помага и специално ние българите не сме имали проблеми с тях и дано продължи междуправителственото приятелство и за въбедище.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шейха казал на Бойко ще ви дарим каквото искате , лекарства, респиратори и пр. Но нашият Премиер не искал да се почувства все едно проси и настоявал да праща храни и от там нататък дали в ОАЕ ще ги използват или изхвърлят това си е техен проблем!Дали един от вас си задал въпроса : защо евреите, християните и мюсюлманите имат си празник който наричат велик ден( голям байрам) в койт ядат агнешко месо и защо вярват в небесният Бог и дали няма да се окажат един ден различни варианти на една вяра!!
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще пратят медицински консумативи и един олигарх.
31
2
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Отидоха агънцата при арабите,те ще ни дадат свинско
30
4
 
10
 
! Отговори
Изроди преди 4 години
Има семейства, които гладуват в момента, ***! А тоз 32 тона храна на арабелите. Евала аааааа Хаха, цирк.
29
2
 
11
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Айдеее, отидоха агънцата при арабите. Сигурно ще ни пратят домати.
28
2
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
ДАЛИ СА БЪЛГАРИ , НЕ БЪЛГАРИЯ
27
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И още нещо да ви кажа уважаеми неблагодарен народ : най много хлорохин се произвежда в арабския свят, те го използват срещу разпространената у тях Малария, именно те дариха и даряват на много бедни държави в света същото лекарство, включително и на България, освен това Кувейт ни спонсорира новият терминал на летище София преди години, но какво да ви кажа още , ние ги мразим те постоянно ни помагат нямам думи !!!
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И още нещо да ви кажа уважаеми неблагодарен народ : най много хлорохин се произвежда в арабския свят, те го позволват срещу разпространената у тях Малария, именно те дариха и даряват на много бедни държави в света същото лекарство, включително и на България, освен това Кувейт ни спонсорира новият терминал на летище София преди години, но какво да ви кажа още , ние ги мразим те постоянно ни помагат нямам думи !!!
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Арабските държави нямат нужда от храна ?Не зная къде си работил и в коя област (напр. разузнаване), но от качествена храна няма да се откажат.Ширпотреба си правят сами, но .А за пшеница например, нали няма нужда да отварям дума, макар и вече да нямаме обеми в нужното качество.И вода за петрол можем да им продаваме. Само да избягаме от долара и да се върнем на бартера.
24
10
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Българите умират от глад ,а ГЕРБ купуват памуци и дамски превръзки ! Срам !
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работил съм дипломат в няколко арабски страни и позволете ми да ви кажа следните болезнени истини: 1. Много от арабските страни са доста по напред от нас не само в икономиката, но и в много други сфери като науката, селско стопанство и пр.2. Преди ерата демокрация 10 -ки хиляди българи са изкарали хляба в арабския свят,3. Не забравяйте че именно от там е започнала цивилизацията- науката и основните религии са тръгнали от там4. Нямат нужда от храна просто Бойко настоя да им върне жеста
22
1
 
9
 
! Отговори
Карантиньос Велики преди 4 години
При тази дърпаща икономика, не са ли малко тези 32 тона?! Ние можем да изпратим най-малко 320 тона......няколко пъти.