До средата на юли ще се възстановят парите за газ, парно и топла вода

Предоговорените цени на синьото гориво намалят сметките
15 апр 2020 14:40,
14
До средата на юли ще се възстановят парите за газ, парно и топла вода
Снимка: БГНЕС

В средата на юли се очаква да излязат първите изравнителни фактури за възстановяване на суми по стари сметки за газ, парно и топла вода. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по bTV.

Още по темата

Това става възможно, след като депутатите гласуваха промените в Закона за енергетиката, които регламентират предоговорените цените на синьото гориво между „Газпром“ и „Булгаргаз“.

Преди потребителите да почувстват реално отстъпката във фактурите си – има доста дълъг процес.  В рамките на 30 дни Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да утвърди новите цени на газа от август 2019 г. до 31 март. След това до 20 дни „Булгаргаз“ трябва да направи преизчисления и да подпише със своите клиенти – индустриални консуматори, топлофикационни дружества, доставчици на газ.  След подписването на това споразумение общественият доставчик има 14 дни да преведе обратно съответната сума. Едва тогава може да се направи преизчисление на цената за крайния потребител.

„С първата възможна сметка, след като бъде извървяна процедурата, хората, които плащат своите сметки на база месечно потребление – ще получат намаление в цената. Ако разликата е по-голяма от сумата, която той дължи – това приспадане ще продължи до стопяване на разликата“, уточни енергийният министър.

Петкова заяви, че приблизително 72 млн. лв. ще получат топлофикационните дружества от страна на „Булгаргаз“, крайните снабдители - над 22 млн. лв., а индустрията - между 5 и 7 млн. лв.

Енергийният министър посочи, че има добър диалог с българския бизнес, но са имали да решават тежки проблеми. Тя коментира, че индустрията е поискала оставката ѝ, защото до тях е достигнала невярна информация.

„Не знам как може да има такова твърдение, че искам да отклоня 45 млн. лв.? Може да е грешка в комуникацията, но това, което е достигнало до българския бизнес не отговаря на истината“, каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А вярно ли е, че ТЕЦ София иска повишение от 20% от юли? Тоест, че ще даде 2, а ще прибере 200? Теменуго, този път си *** сама, да не те гоним по улиците!
13
1
 
4
 
! Отговори
Велес преди 4 години
..."До средата на юли ще се възстановят парите за газ, парно и топла вода"...-Да бе... за газ, парно, топла вода! А как ще ми върнат парите на мене, за газта, дето съм я изгорил с колата? Ами на газовата печка и бойлера, дето са с бутилка? Ами, нали и тока го вдигаха, щото, видите ли, енергоносителите поскъпнали!
12
0
 
7
 
! Отговори
ЗАщо до Юли ? преди 4 години
Каква лихва ще ми бъде изплатена...
11
2
 
6
 
! Отговори
Потребител преди 4 години
Енергийна мафия! Петкова, Иванов и всички останали исие обезкървяват и обезглавяват бдния българин!Затвор за тези мръсни, корумпирани, алчни предатели-българоубийци!
10
3
 
1
 
! Отговори
абонат на Топлофек. преди 4 години
До Ф.С.В.:*** ГЕРБ-ав, не ти е виновен Иванов от КЕВР, той си върши работата, а падишахът ти Борисов, правителството му насрано от ГЕРБ-ави и "патреоти", както и другите *** - от БСП, дето се правят на опозиция, също и рубладжиите от Атака, Воля и пр. ***.
9
1
 
4
 
! Отговори
dp преди 4 години
Как ще ги възстановяват тези пари,като от следващия месец ще се плаща само топла вода.Или ще опростят една сметка за 1 месец 20-30 лв. за топла вода и ще кажат,че са върнали парите.Ако е както трябва май до Нова година не трябва да има сметки за парно за да има реална компенсация,но познай!
8
1
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Близо 3 месеца ще трябва за да сработят държавните "механизми" с частните за да се намали цената и да се върнат пари!!!!!!! Какъв Абсурд! По ТАЗИ ЛОГИКА ЗАЩО МАЛКО ДА ПОСКЪПНЕ ПЕТРОЛ И ГАЗ ВЕДНАГА НА ВТОРИЯТ ДЕН ВДИГАТЕ СМЕТКИТЕ НА ХОРАТА?? ЗНАЧИ ЗА НАМАЛЯНЕ НА ЦЕНИ ВИ ТРЯБВА ПОЛОВИН ГОДИНА А ЗА ВДИГАНЕ ВИ ТРЯБВАТ 2-3 ЧАСА?/ И ТОЗИ ИВАНОВ В КЕВР ВЗЕМЕТЕ ГО МАХНЕТЕ - НЕВЕРОЯТНО ДРАЗНЕЩ И ЛЪЖЛИВ ЧОВЕЧЕЦ КОЙТО ВМЕСТО ДА СИ ВЗИМА ПЕНСИИКАТА И ДА СИ ГЛЕДА СТАРИНИТЕ -ВЗИМА ПО СТО ПЕНСИИКИ ПОД МАСАТА!
7
1
 
8
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
Чудесна е новината наистина, но защо не пише за юли през коя година ? Настоящата или миналата, или пък може би през следващата 2021. Между другото, лъжливото овчарче министър на финансите през кой месец имаше рожден ден ? Нали трябваше през април т. г. България вече да е получила поканата за членство в Еврозоната ?
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връщайте парите на хората ***!!!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що лъжеш бееее?Парното иска 140% увеличение на цената!За какво намаление говориш?
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Топлофикация надува сметките и не връща реално надвзетите пари.Да се премахнат прогнозните сметки които винаги са завишени и нереални.Това са незаконно взети пари.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
na 22 uni novi izbori...elektronni...
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА БЕ ДА ВЯРВАМЕ ТИ!ОТ УМРЯЛ ПИСМО!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
dotogava deputatite ste sa grilirani i hapnati ot elektrorata