Fitch запази нивото, влоши перспективата пред рейтинга на България

Агенцията очаква спад на БВП от 5,1% за 2020 г.
25 апр 2020 11:36, Елка Василева
12
Fitch запази нивото, влоши перспективата пред рейтинга на България
Снимка: архив, БГНЕС

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди ‘BBB’ рейтинга на България и ревизира перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута от „положителна“ на „стабилна“. Информацията съобщиха късно снощи от Министерство на финансите.

Fitch рязко преразгледа прогнозата си за растеж на реалния БВП за България до -5,1% през 2020 г. (предишен преглед: + 3,2%, текуща средна прогнозна стойност: -3,1%), отразявайки влиянието на продължаващото блокиране в отговор на пандемията COVID-19. България наложи извънредно положение на 13 март, което ще остане в сила най-малко до 13 май.

Според Fitch през 2021 г. растежът ще се възстанови до 4,2%, като потреблението и инвестициите ще отчетат съществено нарастване. Приносът на нетния износ към икономическия растеж ще остане малък 0,1 пр.п., поради силното вътрешно търсене.

Fitch Ratings очакват бюджетното салдо за 2020 г. да се влоши под влиянието на икономическия спад и фискалните стимули в отговор на пандемията. Според агенцията правителството е заложило значителни средства за подпомагане на икономиката, включително и с мярка за подкрепа на работодателите за запазването на работни места, както и инвестиции в здравеопазването.

Като имат предвид необходимостта от допълнително финансиране на страната през 2020 г., от рейтинговата агенция очакват правителственият дълг да се увеличи с 8,1 пр. п. спрямо 2019 г. В същото време Fitch очакват благоразумната фискална политика с устойчиво управление на дълга да продължи.     

След четири години на регистрирани излишъци, България вероятно ще публикува дефицит от 3.6%, като той ще бъде покрит с планирания нов дълг за тази година, става ясно още от доклада. Страната ни регистрира фискален излишък от 1,4 млрд. лв. (1,2% от БВП) през първото тримесечие на 2020 г., задвижван от стабилното събиране на приходите заради икономическия растеж. Очаква се икономическите мерки на правителството, които оценяват на 4,5 млрд. лв. (3,9% от прогнозирания БВП за 2020 г.), от които директно от бюджета ще излязат само 1,5 млрд. лв. за мерки за подпомагане на здравеопазването и заетостта, да допринесе за дефицита.

Сред основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, е посочен напредък в процеса на присъединяване към еврозоната, подобряване на потенциала за растеж на икономиката, стабилно подобрение във външните баланси и фискалната позиция. Съответно сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, е изведено продължително нарастване в публичния дълг предизвикано от фискално разхлабване, появата на външни дисбаланси и/или влошаване на външната конкурентоспособност.

Новината за ревизираната перспектива се случва няколко дни след като правителството договори валутен суап за 2 млрд. евро с ЕЦБ. Същевременно след около месец се очаква България да излезе на международните кредитни пазари, като ще се търси заем на стойност 2 млрд. евро.

Икономически новини четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имахме 4 години излишъци, но те се изпариха. похарчиха се за безмислени проекти по села и градове. Усвоиха се от наши фирми. Изляха се в асфалт и то некачествен. Ремонти но ремонтите на ремонтите. Минологодишният изчезно яко дим за 2 седмици. Сега се спасяват големи наши фирми с нови кредити. За малкия и средният бизнес кресити с 50 условия. хората на борсата и без допълнителна помощ. Говорят глупости за летен сезон и т.н. Пълен хаос. Дано заработят западните страни, че нашите се оплетоха яко.
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е верно Горанов каза, че сме с лек спад и ще се оправим
7
3
 
3
 
! Отговори
sd преди 3 години
учудвам се че русия въобще има кредитен рейтинг от тези измислени агенции.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Информирайте ни за кредитния рейтинг на САЩ.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До inedГЕРБ е само продукт на системата. Докато България не си промени политико-икономическия модел, който ни беше наложен след 1991 година, както и геополитическата ориентация, няма да мръднем и сантиметър напред.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
stop interneta i stava otlichno.
3
5
 
10
 
! Отговори
ined преди 3 години
Докато ГЕРБ е на власт никакво бъдещр няма за България
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спад от 5% за бананова икономика е абсолютно катастрофално.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на ББР(българската банка за рекет) как и е рейтинга?