Министър Танева: Няма да ядем по-скъп хляб

В края на май започват проверки на търговските вериги
2 май 2020 12:56, Елка Василева
77
Министър Танева: Няма да ядем по-скъп хляб
Десислава Танева. Снимка: архив, БГНЕС

Категорично искам да опровергая твърдението, че ще ядем по-скъп хляб. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева пред  Нова телевизия. Според нея е ималоразлични индикации за суша в Добруджа, но вали от няколко дни.

На въпрос дали ще ядем по-скъп хляб, министърът отговори: "Категорично искам да опровергая това. По-скъп хляб дали ще ядем или не зависи от много фактори. Най-вече от международните цени и ситуация“, каза Танева.

„България произвежда в пъти повече от над необходимото за изхранване. Ние винаги сме в позиция на нетен износител на суровина - пшеница. Каква е нейната цена на изнасяне, респективно това определя и вътрешната, зависи от много фактори. Факт е, че пазарът на зърнените суровини стана малко изненадващ, колебаещ се. Предвид на това, че основни страни, търгуващи с такава суровина, налагат различни ограничения и те рефлектират върху пазара", обясни министърът.

Трапезата ни за Гергьовден може да бъде изцяло българска, каза министър Танева.

„След Гергьовден влиза в сила постановлението на Министерския съвет за осигуряване на българска продукция в търговските вериги. Ние сме ги информирали, че ще предоставим още 14 дни като предписание, за да могат те да решат как точно ще направят това“, каза още тя.

„Проверки за това дали правилата се спазват ще стартираме в края на месец май“, съобщи Танева. И допълни: „Надявам се, че независимо от всички дебати, които продължават, независимо от всички становища, все пак земеделски производители ще намерят във веригите едни дълготрайни търговски партньори", коментира още министърът.

По думите й всичките усилия в момента са насочени към избягване на удара в млечния сектор. "Факт е, че от един месец имаме регистрирано намаление на цената на суровото краве мляко при нас и на всички млека. Регистрираното намаление към момента все още е една сезонна флуктуация", каза тя.

Според нея в момента всички европейски производители са притеснени. "Ние полагаме всички усилия, включително в комуникацията с търговските вериги като един основен канал за предлагане на хранителни продукти, да направим така, че истински млечни продукти, с вложено сурово мляко от българските фермери, да бъдат на рафтовете и да бъдат избрани от българския купувач", каза още министърът.

 „Има риск за прибирането на реколтата от рози. Направили сме всички възможни промени за улеснен достъп до работна ръка", каза още тя.

Според нея кампанията по прибиране на черешите също може да бъде проблемна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
др.министер,яж тогава български картофи,по 2.49лв.ти си питриотка,ние ще ядем вносни по 0.50лв.за килограм.
55
0
 
2
 
! Отговори
ммм ..! преди 3 години
Най-облагодетелстваните земеделски производители в България са зърнопроизводителите, а това никак не е случайно.Тази прослойка от населението владее около 85% от земята в Държавата, тя и управлява Държавата.На този пост Госпожата е назначена от тази прослойка и няма собствено мнение. Каквото ѝ се нареди, това е говори, върши, така и действа.Хляба в България е с такова качество, защото същите производители от 1 дка получават до 990 кг зърно.Те печелят, ние ядем ... гнилоч !
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хлябът няма да поскъпва. За по-голямо удобство на клиента ще стане 250-300 грама бройката.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама как така да не ясем по-скъп хляб? Българските лепкави теста са доста неприятни напоследък. Като туткал са. Има много хубави гръцки безквасни хлябове с маслини - вкусни и полезни. Засищат се с няколко залъка. Но са по-скъпи заради зехтина и маслините.
52
1
 
4
 
! Отговори
Boko bo преди 3 години
Може и така да е! Но тогава ще е още по-долнопробен. Най-лошият хляб в Европа е в България. В Англия е подобен, но там качеството е високо просто вкусовите качества са различни заради местните предпочитания, които са различни от нашите. Но българският е трагедия... даже и с подаръци много често. Всичко българско и родно е пълен *** за жалост. Зеро качество и контрол. За едно кафе тия от ХЕИ пишат квото искаш щото остават без работа...
51
0
 
4
 
! Отговори
Мики преди 3 години
Ха сега,като няма пари за хляб,то е време да ядете...пасти!Герп призовава,яжте ги в къщи!Наглост,ама наглост отвсякъде!
50
0
 
3
 
! Отговори
taki преди 3 години
Правилно,нищо няма да поскъпва,нито хляб,брашно.фиде и тестени изделия!Картофи-2.50 лева,маруля,чесън,лук,репички,лапад,магданоз,краставици-по 2.00 лева.Домати,месо,сирене кашкавал и плодове-здраво нагоре,то Десито,макар и земеделски министър е само на варива!
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, няма да ядем скъп хляб защото няма да има с какво да си го купим госпожо министър...
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом мминистъра казва, че няма да ядеме по - скъп хляб, значи трябва да очакваме покачване н ацените.
47
0
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Това нейното "няма да ЯДЕМ" много прилича на онзи статистик който отчел че 90 ядат картофи и 10% ядат месо, и отчел 100% ядат месо с картофи.
46
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
ние отдавна ядем наи скъпия хляб 300 гр 1.19 лв
45
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юи яжте пасти тогава... или на ББ суджука...
44
1
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
България произвежда Първокласна реколта пшеница и я Изнася!!! а дефакто българите се хранят в пъти по лошо качество зърно което за да стане хляб единствената мая която може да го "бухне" е турската и разни евтини отровни подобрители- така че намаляйте хляба и повече наблягайте на картофите -и то ако имате домашни )) Хлябът ни е много лошо качество ,,да не говорим за грамажа -има няма 600гр !!!
43
0
 
1
 
! Отговори
олд преди 3 години
До МотикатаПроблема е в дръжките,някои ги предпочитат по-къси и меки.
42
0
 
1
 
! Отговори
52 преди 3 години
***, ще целуваш ръката ми за къшейче
41
1
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Вероятно вече го ядем ,не само хляба.
40
1
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Вероятно вече го ядем ,не само хляба.
39
1
 
0
 
! Отговори
олд преди 3 години
До АнонименА за кози като тебе трябва да е 10.
38
5
 
3
 
! Отговори
Мотиката преди 3 години
Който се оплаква че хлябът му е скъп да хваща мотиката. Имаме прекрасна земя, селата са празни и все още има необработваеми площи.
37
5
 
1
 
! Отговори
олд преди 3 години
До Анонименпич оня ден броих в кауфланд-имаше 26 вида хляб с цени за всеки джоб.