Каракачанов иска ограничаване на вноса на плодове и зеленчуци от ЕС

Така ще се стимулира родната продукция, смята вицепремиерът
5 май 2020 13:45,
37
Каракачанов иска ограничаване на вноса на плодове и зеленчуци от ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Мерките, които правителството предлага, са приемливи за ВМРО. Логиката е ясна - няма да бъде продължено извънредното положение, за да може обществото да се адаптира", заяви по Нова тв лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов.

Още по темата

"Тъй като никой не може да гарантира кога светът ще се пребори с коронавируса, се дава възможност на министър Ананиев да реагира. Сещам се за две неща, за които ще се зададат въпроси в парламента. Как ще се регламентират ситуациите, при които здравният министър може да налага мерките и това на практика не е ли продължение на извънредното положение? Правителството е длъжно да мисли за новата ситуация, която настъпва. А парламентът, ако има бележки и допълнения, да доосъвършенства този закон", смята той.

Той обясни философията на ВМРО, според която най-засегнатият бранш - туризмът, дава 12% от БВП на страната и заради това мерките трябва да са насочени към него.

"Ние предлагаме мерки, чрез които да бъде подпомогнат този бранш. Предложили сме мерки и за други сектори, с които да се подпомага икономиката и бизнесът. При този сезон, който се очертава, би следвало да помислим за запазването на този бизнес", категоричен е Каракачанов и подчерта, че ВМРО предлага мерки, насочени към това.

"Държавата не може да бъде само касиер и да прибира доходи. Тя трябва в такива ситуации да подпомага, за да може тези пари да се върнат. Има анализи, че тези средства, които ще отидат за подпомагане, ще се върнат обратно в бюджета", добави лидерът на ВМРО и посочи, че съседни на България държави обмислят подобни мерки. Каракачанов призова правителството да бъде проактивно, а не да чака решения от Европейската комисия.

Според вицепремиера е парадоксално държава, която е хранила Източна Европа през миналия век, да внася 80% от плодовете и зеленчуците. Той смята, че има начин вносът от ЕС да бъде временно ограничен, когато е сезонът на продукцията у нас. Идеята е да се стимулира родното производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Мила,така ще бъде Мила,докато,агент-иван се прави на земеделски министър,забравил за фантомите.
32
1
 
2
 
! Отговори
зеленчуци преди 3 години
Вече има Тиква за всички, без внос.
31
1
 
5
 
! Отговори
Мила преди 3 години
Преди малко минах през пазара "Ив. Вазов". Родни ягоди за 8 лв.! Друга година, поради конкуренцията от вноса, по това време на годината ягодите бяха 4 лв.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен11 преди 3 години
Кажи нещо и за фурмите,с които излъгахте,българския народ.
29
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
агенте,ние българските клиенти,достатъчно ги подпомагаме,не може те ,да ми продават,картофи,за 2.49лв.а килограм,краставиците по 4лева за кг.,домати розови по 5лева за кг.Затова стига с този ваш питриотизем,на гърба на българските клиенти.Гледай си танковете и самолетите ф-16,без двигатели,за търговията има кой да мисли.
28
2
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Лили БарутаНе е хубаво да говориш глупости, ти поне не си политик. Първо внася и износа на стоки в рамките на ЕС е безмитен. Второ над 85% от българският износ е за страни от ЕС. И трето, говориш за необятни световни пазари също като руски т рол по опорни точки.
27
5
 
4
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 3 години
Не ограничаване а пълно спиране на селскостопанска продукция от ЕС...Ще продават те на стар краставичар краставици.....Внос само на екзотични плодове които не виреят в БГ
26
2
 
2
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 3 години
Ако си запазиме Морала,Културата и Идентитета и си променим политиката,Бъдещето ни няма да е толкова лошо....
25
5
 
3
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
Някои се страхуват че ако спрем вноса на нискокачествени стоки от ЕС и той щял да ни спре износа ни....Я погледнете какво ни внасят и на какви цени,вижте и мижавия ни износ за същото това ЕС. Погледнете и отличното качество на нашата селскостопанска продукция и накрая погледнете картата на Света и ще видите други необятни пазари за износ на наши стоки.
24
0
 
9
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Да се, ама производството на почти всички основни селскостопански продукти е намаляло 10-30 пъти за последните 30 години.
23
0
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Карата да провери кой внася плодове и зеленчуци-да не се окаже,че са някои от неговите началници.Няма да внася бай Гошо от Горно нанадолнище я.
22
1
 
8
 
! Отговори
Шкембе воевода преди 3 години
Шкембе - чорба.Дроб сърма Кавърма.И те така..
21
3
 
11
 
! Отговори
Бай иван преди 3 години
Дали ще ям гръцки домати с нитрати или български с нитрати ми е все тая.
20
2
 
11
 
! Отговори
stamen преди 3 години
До кога ще слушаме глупостите на един доносник на ДС?
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този уж е заместник премиер, пък още не е разбрал и продължава с предизборната агитация
18
1
 
23
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
Вместо да спирате вноса, говорете с ЕС за изравняване на субсидиите. Спрете да искате рушвети от хората, осмелили се кандидатстват по някоя програма на този ЕС. Стимулирайте хората по селата които искат да се кооперират,дайте възможност с евтини общински наеми да си отворят малки фермерски магазини в градовете, помогнете им да си организират модерни агро-фестове на които гражданите да си купят прясна,местна и сезонна продукция. Без прекупвачи,без роми който им крадат труда.Не е трудно.
17
4
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Не знам какви мерки предприема Правителството (то по медиите не бяха хвалби как бг зеленчуци ще има в магазините на ниски цени) но нито виждам Бг продукти и зеленчуци -и от дни насам цената на доматите е над 2,80 лв !! ЗЕЛЕНА САЛАТА 1.20лв -ТОВА Е БЕЗОБРАЗИЕ- КАКВО СЕ ХВАЛИТЕ-НИЩО НЕ СТЕ НАПРАВИЛИ!! аз лично с удоволствие ще купя БГ зеленчуци -дори да са скъпи-Поне знам че помагам на някой отруден български гражданин!!!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ние не искаме да се харчат милиарди за военни кораби и машини за пехотата, стига ни дето дадохме 2,5 милиарда за самолети
15
2
 
15
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Дивият популизъм отдавна тресе доносника от ДС агент Иван. И понеже е неграмотен все измисля подобни екзотични идеи като тази или като отпадане видите да руските туристи за лятото.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иска ограничаване вноса на плодове и зеленчуци, за мръвката - що мълчи ? това шкембе от зарзават ли е ?