Каракачанов с незабравими истории от казармата

Военният министър служил в поделението Понор край Петрохан
6 май 2020 13:34, Ния Христова
84
 
Вниманието в деня на храбростта е насочено към военните. Bulgaria ON AIR ни среща с военния министър Красимир Каракачанов, който разказа за научените уроци в казармата и какво помни от войнишките шеги. 
 
"Спомени имаме много. Службата беше тежка, но за сметка на това продължителна. Повече от 2 години. От дистанцията на времето лошите спомени се забравят. Трудностите, лишенията, тези неща, които човек ги преживява бързо. Остават хубавите спомени", започна разказа си той. 
 
Хубавото и забавното идва още в първия ден на казармата. 
 
"Отиваме, току-що са ни раздали военните дрехи, облекли сме се и "старите кучета" на плаца пуснали един грамофон с плочи. И песента на Емил Димитров "Сбогом, Мария". Точно там, където започва "Сбогом, Мария, аз ще се върна след 700 дни", иглата на грамофона е вързана с конче и се повтаря 700 дни, 700 дни...", сподели Каракачанов.
 
Действацият военен министър е прекарал 2 години и 17 дни в казармата. Служи в поделението Понор около Петрохан. 18-годишният тогава Красимир е част от ракетни войски. Всеки един от тези 700 дни в казармата носи и своите уроци. 
 
"Още на първия ден се научих да си оправям леглото. Второ се научих да се грижа сам за себе си. Трето се научих, че в живота тези две години ти зависиш от хората и те зависят от теб. Приятелство, отговорност. Преодоляване на трудностите. Сега гледам младите, при първата трудност, която е много лесно преодолима се отчайват. Подкарват го на алкохол, на наркотици... Там нямаш избор трябва да се справиш", разказа Каракачанов.
 
Няколко десетилетия по-късно той все още си спомня за специфичната мотивация на военните. Каракачанов вярва, че мотивацията е ключова за успеха. 
 
"Това се стремя и аз като министър на отбраната да стимулирам - със заплащане, с модернизация на армията", заяви военният министър.
 
Военнослужещите стават приятели в дните, които прекарват като военнослужещи. Всичко се дели, или почти всичко. Вкусните пакети с храна често се опитват да бъдат скрити, а там изникват и другите забавни истории. 
 
"Много шеги сме си правили. Особено към тези, които си криеха колетите. Практика беше, когато на някого му дойдат на свиждане, той споделя храната с останалите. Имаше такива, които я криеха. Един такъв, който видяхме къде си крие храната, естествено я взехме, изядохме я и му напълнихме торбата с мръсни партенки", спомни си Каракачанов. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
4
 
! Отговори
БГ ренегат преди 3 години
БНА е скапано място, в което си губиш времето,и младостта.С липса на морал, визия ,и какво да защитавам тука-да Доганчик сараите ли?
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aло г-не,а тези които са на заплата и пенсия така наречените АПЗ-ТА,на двойна хранилка вече 5-та година до кога,защо нищо не се говори за това при такава голяма безработица тия да ги държите..............НЯМА НЕЗАМЕНИМИ!!!!
62
0
 
1
 
! Отговори
м,даа преди 3 години
Нашето момче е набор 65!
61
0
 
0
 
! Отговори
м,даа преди 3 години
До Анонимен 73 Пише в нета, пише! Ако искаш - намираш! Търси и чети!
60
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нета пише,че е служил 83-85 год.,но не казват къде!
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако можеше, шкембе войвода ще ни вкара всички в казарма!
58
6
 
4
 
! Отговори
вечна дружба преди 3 години
Не знам кво пише за тоя в нета,но твърдо съм убеден,че не е служил!По приказките се засича!Ако още беше турско,тоя щеше да носи прясна вода на агата!
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личи си, че вечно си гладен:1.За ядене.Хората те наричат "Шкембе войвода".2.За постове - историк министър на МО. Нямаш познания по военно дело, но си заплю този пост. МО има много имоти за продажба.3.ВМРО е по благинките.Историята с паспортите в Македония я спряха на ниво няколкостотин хил.лв, но там се говори за милиони, каналите за които които гл. прокурор не разплете.4.Самолетите, които ще станат готови след 3-5 години, но парите платихте в аванс.5.Станахте поредните "съюзници на ББ. Сетне?
56
2
 
11
 
! Отговори
Елхово 77-79 преди 3 години
Казва се "казарма" не случайно.Казармата беше задължителна, та не оставаше друго освен да търсим положителните страни.Мъж ме направи една мома, а не казармата.Загуби време където прости хора ти обесняват колко си ***.Аз там открих, че има хора като Бойко, Красимир и Румен.
55
2
 
9
 
! Отговори
Пак се слагате преди 3 години
Вземете интервю от някого, който е служил с него, за да научите истината какъв Швейк е бил.
54
2
 
14
 
! Отговори
горан преди 3 години
Тези псевдо патриоти,от ВМРО не само нямат спомени от миналото,но нямат настояще и бъдеще!Живо олицитворение на гробарската управляваща система!Мезвайте,че вече не остана!
53
3
 
14
 
! Отговори
Ирина Асиова преди 3 години
И ХОП ***! МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА ПАФКА НА ТРИБУНАТА! Ама дими директно в пагоните на рояка генерали!В деня на българската армия в националния ефир на НТВ българският министър на отбраната и вицепремиер пуши на официалната трибуна!Салама и гроздовата не се виждат на кадъра, защото са в торбичката на BILLA под трибуната.
52
6
 
18
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Не се съмнявам, че Каракачанката е изял храната на другаря си. Така се оцелява в живота, като прекараш останалите.
51
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха, дебелия лъжец.Та той въобще не е служил.Освободи се от казармата, благодарение на връзките на баща си - комунистически номенклатутрчик.
50
2
 
11
 
! Отговори
м,даа преди 3 години
Ама той не само певец в казармата е бил! Само напишете името му в гугъл и ще видите всичко!
49
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този откак стана министър на отбраната със задна дата отслужи и казармата. Хубави спомени от казармата няма. Прocтoтия до шия, но си беше нещо, през което всеки мъж трябваше да мине.
48
3
 
22
 
! Отговори
Стефчо преди 3 години
Веднага му повярвах, че е изяждал храната на другите. И за миг не се усъмних!
47
1
 
12
 
! Отговори
Паси преди 3 години
Да помниш историята,драги ми историко и като министър без армия,значи само едно,забравил си не само обещанията,забравил си и казаното!Спомени много,свършенио-НИЩО!Празника за теб и за управлявашите държавата,казано по-точно разграбващите и окрали тотално България навява,на днешният празник само празнота,сивота и много,много тъга!
46
0
 
8
 
! Отговори
вечните икономии преди 3 години
а празна раница не пази граница!
45
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От майките ни взимаха и в ковчези ни връщаха!Взаимно си крадяхме имуществото и нзаимно се докладвахме на началството.По улицата момичетата бягаха от нас и не разговаряха. Само севернячките ни тачеха!Едни само носеха храна а други само знаеха да взимат наготово без да носятШопите и власите бяха най-отявлените службогонци и натегачи вамдякъде в МНО