Засега само идея - Комисия за регулиране на ВиК услугите

Целта е да се повиши ефикасността при контрола в сектора
14
Засега само идея - Комисия за регулиране на ВиК услугите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отделяне на функциите и правомощията на Комисията по енергийно и водно регулиране, свързани с водоснабдяването и канализацията, в самостоятелна структура с работно име Комисия за регулиране на ВиК услугите, е една от идеите, която може да залегне в проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията, върху който МРРБ работи.

Целта е да се повиши ефективността при контрола върху предоставянето на услугите и постигането на дългосрочните показатели за качество при запазване на социалната поносимост на цените.

До 19 май МРРБ събира предложения и коментари в рамките на обществена консултация по изготвянето на законопроекта, припомня пресцентъра на министерството.

Проект на неговата структура и консултационен документ са публикувани в секция „Проекти на нормативни актове“ на интернет страницата на МРРБ и в Портала за обществени консултации.

В момента нормативната уредба за отрасъл ВиК е уредена основно със Закона за водите, Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги, Закона за устройство на територията и техните подзаконови нормативни актове. Отрасълът функционира в условията на сложна и фрагментирана нормативна уредба и е необходимо тя да бъде променена, за да осигури възможност за развитие на ВиК инфраструктурата и устойчивост при предоставянето на ВиК услугите в променящата се икономическа и демографска ситуация. Затова се предлага изработването и въвеждането на специален Закон за водоснабдяването и канализацията. Целта му е да се осигурят добри условия за развитие на водоснабдителната и канализационната инфраструктура и предоставяне на услуги с необходимото качество и при социално поносими цени за потребителите.

Предвижда се законопроектът да разглежда въпросите, свързани с политиката за развитие на отрасъла, собствеността на ВиК системите и съоръженията, дейностите и отговорностите на собствениците на публична ВиК инфраструктура и на ВиК операторите при управлението и развитието ѝ. С нормативния акт ще бъдат уредени въпроси като създаването на условия за планиране на развитието на ВиК системите, изискванията при проектирането и изграждането им, както и вещните права.  В него ще бъдат включени и текстове, свързани с функциите на асоциациите по ВиК и подобряване на управлението и ефективността на ВиК операторите.

Очаква се участниците в обществената консултация да направят предложения по въпроси, свързани с начина на управление на активите публична собственост и за механизми за финансиране на необходимите инвестиции за постигане на съответствие на отрасъла с националните и европейските изисквания. Очакват се също предложения за създаването на механизми за насърчаване на добросъвестно потребителско поведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 3 години
Холдинг на ВиК тата , сега комисия ???? Нещо май множко ми се вижда. Всеки град ВиК дружества , с управител, борд на директори , консултанти ... много вожд , малко индианец, а стига толкова, уляхте се..
11
0
 
1
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 3 години
Народни бяха цените при соца.Народни, в смисъл на съоразмерени спрямо заплатите.В съчетание с ниската лихва, всеки можеше да си построи и обзаведе жилище.И това въпреки, че бяхме във Студената война, въпреки, че Запада ни направи ембарга на определени технологии.Храната беше качествена и достъпна за всеки.Купуваш алкохол от магазина, не е като сегашните бъркочи.За стреса тогава и сега, говорят некролозите на млади хора по улиците !Успех в оцеляването в джунглата Бг !!
10
0
 
3
 
! Отговори
Zzz преди 3 години
Управниците да си набият в главите - вода, въздух, светлина, природни изкопаеми, електричество са народни т.е. На народа! Големите ви тецове и АЕЦ са строени от нашите родители и дядовци с народни пари! Сега някой да ми каже плащай това което е народно... сещам се за хайдушките времена, смърт за душманите!!!
9
0
 
3
 
! Отговори
Тахтамисия преди 3 години
Хората са затворени, а калинките са се размножили много и им трябва храна и местообитание.
8
0
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Докато ви заблуждаватсъс водата,тока скоро си поскъпва,*** пак-прецакан !
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добра идея. Аз съм за. Държавата да сложи ефективен контрол над всички стратегически ресурси.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма нужда от нови комисии, бе другари от Герб ... просто почнете официално да давате по 1000 лева на месец на всеки редови член на Герб и 2000 на всеки началник от Герб. Гласувайте си закон и готово !
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВъзмутенПрости българи скачаха, без да знаят защо скачат, ето защо това продължи дълго толкова години.Сега и да скачат за промяна - всичко свърши и ДС мафията от години е превзела Бг.И понеже Военен режим няма как да дойде за да оправи нещата, повярвай - много, много дълго ще се мъчим...
4
2
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Стига вече. То не бяха комисии, то не бяха дирекции, агенции, институти, бюра. Нидерландия 17 млн население- 18000 държавни служители. България 7 млн - 400 000 нищоправещи хрантутници. То бива бива, ама бивол за курбан не бива. И средната заплата в държавния сектор - 1416 лв. Няма държавен служител на минимална РЗ. Какво излиза, тези, които реално работят и плащат осигуровки, получават два пъти по-малко от тези, чиято заплата се формира от данъците на работещите. Това не може да продължи дълго.
3
1
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Направиха агенция за без.по пътищата,с десетки чиновници на партийна хранилка и какво по пътищата е касапница,сега нова хранилка с търтей,до кога бе Борисов?!
2
1
 
8
 
! Отговори
Троен облак преди 3 години
Ако в комисията има специалисти по молебен за дъжд и пеперуда, може и да е полезна.
1
1
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
ЩЕ вършии работа колкото и КЕВР, комисията по хазарта, комисията за финансов надзор, ...комисията за ....май**та.