Борисов с предложение: 9% не само за туризма, но и за книгите

Ако мярката проработи, по-ниската ставка може да стане постоянна
Обновена: 12 май 2020 15:42 | 12 май 2020 15:09, Камелия Цветанова
353
Борисов с предложение: 9% не само за туризма, но и за книгите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ДДС да падне от 20% на 9% не само за туризма и общественото хранене, но и за книгите. Това ще предложат управляващите в отделен закон.

„Аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Затова не могат да проработят мерките е 60 на 40", каза премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

По-ниското ДДС ще важи от следващата година, като оборотите в бранша ще бъдат следени месец за месец и след анализ ще се вземе решение дали ставката да остане за постоянно.

Борисов призна, че финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова са били категорично против, но решението е политическо на депутатите от ГЕРБ.

„Имам пълно доверие на Горанов, но той не ми е началник, аз съм му началник, на който не му харесва да си подаде оставката и да продължава напред. Партията е важна, защото тя се явява на избори“, каза той.

„Браншът счита, че това ще данесе повече приходи в бюджета. Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра, работата на този бранш е забранен и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид, които подцениха пандемията", заяви още Борисов.

Освен това ще бъде предложено „ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9% данък".

„Обмисляме го от много време, чакахме и ние подходящ момент, сега имаме прецедент с хотелите да го вкараме и за книгите“, призна Борисов.

По-ниската ставка за книгите ще е за постоянно.

А за искането на БСП за по-нисък ДДС и на храни и лекарства, той припомни, че левицата иска по-различен корпоративен данък, което променя нещата.

„Да махнем ДДС на всичко и накрая хазната ще е празна“, коментира той. Според него не е назрял моментът да бъдат отворени моловете, защото хората се струпват там.

Борисов обаче уточни, че банките и хранителните магазини в моловете работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Колко ли щеше да предложи, ако беше прочел две книги?
308
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** започна изведнъж много да дава. Защо ли и откъде идват парите?
307
2
 
8
 
! Отговори
Край преди 3 години
Герб и БСП са едно и също нещо. Герб е хард крилото на БКП а БСП софт. ДПС си е отроче на БКП. Патриотите са помощно колело.И сега ще ви покарат на избори да си изберете от тия буквички кой да ви пасе. Казвам ВИ защото аз това не участвам.Без мажоритарни избори прехода ще продължава до безкрай защото е кръгъл. Аз се казвам Край защото съм го приключил.
306
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 години
Е що само кръчмите с 9% ми лекарствата ми болниците. То по тая логика освободете от ДДС и масажите с хепи енд - и те правят туризъм.ББ е идеален пъдар на държавата ама мисленето не му е от силните страни.Той е със "силен характер" - сега така му викат на гьон сурата и на наглеца.
305
3
 
7
 
! Отговори
seira преди 3 години
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ = ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!НАРОДЕ!!!!!
304
1
 
2
 
! Отговори
Тим преди 3 години
Икономически това са правилните стъпки деферинциранно ДДС може да се помисли и за основното да падне също с два пункта от 20 на 18 процента
303
0
 
6
 
! Отговори
mm преди 3 години
Аз пък искам да ми се намали наполовина ДОД.
302
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-316,пак те подгониха, турците и джендърите,но за комунистите не съм съгласен,та нали твоя бойко -комуниста предлага намалението на ДДС,но къде у тебе,толково мозък,че не разбираш,заради кого го прави,познаваш ли "бившата "му бориславова,която е най-големия печеливш ,от това.
301
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
С една дума,хотелиерката бориславова,ще се възползва,най-добре подаръка си от бившия,не искам да го пиша така,защото са съсобственици,на дузина хотели.
300
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8% за книгата "Винету", 1% за всички останали, взети заедно.
299
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде да са 5% за книгите а? Нали искаме умни деца, да се развиват, дайте възможност на тия хора да четат
298
2
 
3
 
! Отговори
Кажи на куката преди 3 години
Че на престъпник не се отговаря, престъпник се бие! И като много е нагъл - биеш още. Докато му не избиеш овчиците и овчарките от главата!
297
0
 
2
 
! Отговори
Ония ми вика преди 3 години
Немаш право да биеш! Аз му викам нямаш право да си там! Сезирам община Враца за тежко нарушение на градоустройствения план и предполагаема корупционна намеса за нарушаването на заключителните разпоредби за религиозните институции, що се отнася до улица Александър Стамболийски 8 - където един адвентист е на 20 метра от училище.
296
1
 
12
 
! Отговори
Схема преди 3 години
Като купува ресторантьора хранителни стоки ще плаща 20% ДДС като продава 9% и автоматичко НАП ще има да му връща 11% ДДС. Чудна възможност за бърза печалба. Сега как ще скочи изписването на хранителни стоки през ресторантите и продажбата им без документи не е истина.
295
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за лекарствата и стоките от първа необходимост кога?
294
0
 
6
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
В ценоразписа да се впишат и сегашните цени при 20% ДДС и други с 9% ДДС. Няма да им отърва !
293
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Теорема - Щом комунисти,турци и *** пищят,значи се е случило нещо добро!Добро е, бъдещата им изборната победа остава виртуална!
292
3
 
9
 
! Отговори
33 преди 3 години
Ха, ха толкова може. Поклон пред лобизма. После да размахва измислен рейтинг пред гладните и босите, които ще ходят на ресторанти и увеселителни заведения.
291
3
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
За пореден път лобистки закон на Бойко ,Пеевски и Доган- светата троица на България дето показа на практика и формира дефеницията за български политик - Нагъл ,Ненаситен ,***,Фабрика за ла *** !
290
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТеоремаАма пълни глупости ! Напротив само ръкопляскат комунистите от Герб и БСП и винаги тяхните ортаци в краденето ДПС ! Кои реват и пищят -само народа ,защото лакомията на тези комунисти е пословична ,30 години им ядем попарата а колко са единни когато си гласуват тяхните си превилегии, космически заплати и безброй глезотии....